"Дали времето застудя или протестът се банализира - но на

...
"Дали времето застудя или протестът се банализира - но на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: "Отровното трио" вече си има нов враг

"Дали времето застудя или митингът се банализира - само че на площада има към този момент по-малко хора. Затова бе пусната нова ключова дума - за битка с един нов рисков зложелател: този, който кардинално поддържа задачите на митинга, само че си седи у дома "на дивана ". Празен, неправилен мъдрец, който търси смисъл освен в отстраняването на статуквото, само че и в построяването на известни гаранции, че бъдещето няма да се окаже по-лошо от сегашното ", това написа политологът Огнян Минчев в персоналния си фейсбук профил.

"Това е този, който "се търкаля по дивана " е притежател на най-лошите черти на българина - индивидуалист, нечестивец, безсъвестен жител, презрял императива да се подреди в редиците на прогресивните сили след сияйното "отровно трио ", след майсторките на вуду пърформанси и след бойците от "Боец ", подготвени да санкционират всеки, който не е вдигнал стоманена десница против властта ", съобщи още политологът.

Ето какво написа Огнян Минчев в персоналния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Търкалящият се по дивана " е в действителност сборен облик на този вид жители, които не са в положение да се стимулират - камо ли да се ентусиазират - от станалото общоприетоо меню на настоящия митинг: мятане на яйца по здания и неприятни хора, вандализиране на обществени места, набелязани като знаци на властта, произнасянето на бойки речи против хунтата и мафията - събития, в които за всеки редови участник е планувана самостоятелна роля по избор.

Социологическите сондажи обрисуват три съществени групи жители - горе долу равни между тях - по тяхното отношение към митинга. Първата - интензивно подкрепящи митинга. Втората - подкрепящи митинга, само че споделящи запаси по отношение на употребяваните от протестиращите средства и неналичието на рационална вероятност оттатък триумфа на непосредствените протестни цели. Третата - съперници на митинга.

"Търкалящите се по дивана " е пропагандна метафора, фокусираща като основен зложелател тези, които се съмняват или имат условия за поддръжка на митинга. Противниците са ясни - те си отиват (кога не е ясно, само че вярата крепи протестиращия човек и изключително - протестиращия токсичен лидер). Но по-опасни са тези, които сякаш поддържат, само че внасят в редиците на митинга ужас, отчаяние, подозрение и изобщо всички атрибути на мислещия човек. Човекът, който преди да вдигне ръка или да изкрещи нещо, мисли за какво го прави.

"Търкалящият се на дивана " е удачно селекциониран зложелател. В изискванията, при които дейните, радикални и интелектуално семпли способи на митинг с времето губят своето обаяние, митингът може да поеме в две направления .

Първата - да се опита да излъчи водачество, способно да политизира задачите на протестиращите, трансформирайки ги в общественост на едно по-дългосрочно публично придвижване с ситуирани в вероятност цели.

Втората - да поддържа с акробатична изразителност радикализма на оредяващите редици от протестиращи с вярата, че все "ще ни излезе шанса " - или властта сама ще падне, или Европа ще ни размаха пръст, или зад естрадата с микрофона ще съумеем да сглобим някаква попътна политическа апаратура, която да ни закара до идващия парламент.

"От дивана нищо не се вижда " - зоват водачите - "елате на площада "! Е, идват хората понякога, само че не виждат там да се случва нещо изключително свястно или друго... А времето си минава и хората, придобили табиет да мислят си задават въпроси.

Като да вземем за пример - "Да не стане като през 2013-2014 година? Ходихме, протестирахме. отместихме скала от пътя на публичната смяна, само че след нас още веднъж нахлу баналното зло на олигархичното ръководство. Дали този път вършим нещо друго...? "

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Дали времето застудя или митингът се банализира - само че на площада има към този момент по-малко хора. Затова бе пусната нова ключова дума -...
Публикувахте от в
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР