Дали Гроздан Караджов, който наследи на поста неуморната в разкриването

...
Дали Гроздан Караджов, който наследи на поста неуморната в разкриването
Коментари Харесай

На колко бавни огъня се пече новият регионален министър?

Дали Гроздан Караджов, който наследи на поста неуморната в разкриването на далаверите арх. Виолета Комитова, ще успее да резервира заложеното от нея движение на работа, следва да разберем. Факт обаче е, че още в първия си работен ден новият министър се изправи пред голямото предизвикателство незабавно да реши купища неотложни проблеми, затлачени и забатачени от десетилетия.

 

Разбира се, централното място е отредено на обстановката, заварена в  Агенция " Пътна инфраструктура ”. Освен чисто престъпната част на абсурда с ЛОТ 5 на Автомагистрала “Хемус ”, пред Гроздан Караджов стои за решение проблем, за чието битие едвам и някой можеше да допусна: две трети от лотовете са без строителни разрешителни! Факт, който предопределя извода, че даже и дребното свършено по тях е напълно нелегално.

Над главата на новия районен министър виси и казусът с неизплатените суми от пътната организация. Той също не може да бъде отлаган дълго във времето, макар че някогашните началници на АПИ са подписвали контракти и са обещавали милиони като на циганска женитба.

" Натрупаните суми

не са загадка - към милиард и 100 милиона.

Става дума за един циничен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се възнамеряват 300 милиона за цялата година, при изискване, че всички знаят, че това са милиард и половина лв., които са били разходени в края на година. Ха, представете си сме преизпълнили бюджета? Хайде още милиард и двеста милиона... И нито могат да се ревизират действително ли са изпълнени, нито може да се управлява дали количества, или изпълнените действия костват толкоз като единични цени и надлежно министерството ги е разплащало с доста необятни пръсти. А концепцията на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи доста спестовно ", не крие същинската картина Караджов.

Като приоритет за новата власт той уточни и “Хемус ”, само че не скри опасенията си, че завършването на три от лотовете до април следващата година ще е една от най-сложните задания пред екипа му.

Именно тази автомагистрала той уточни като учебникарски образец за това

по какъв начин не би трябвало да се строи!

Не автомагистрала, а даже колиба за принадлежности...

Като обеца на ухото му виси и неотдавнашната покруса с изгорелия македонски рейс на автомагистрала “Струма ”. Веднага след трагичния случай оказва се, че тази права от пътя няма Акт 16, а оптимално допустимата скорост е била повишена без това да дава отговор на условията. " Шосейното " заричане на Гроздан Караджов гали ухото, само че по какъв начин тъкмо ще бъде изпълнена 4-годишната му стратегия за изцяло възобновяване на републиканската пътна мрежа - един бог знае. Не за друго, а тъй като " дейните мероприятия " включват първокласен надзор на пътните платна, отводняване, маркировка и мантинели, пътни знаци и така нататък

" Качеството на множеството пътища в България е под всякаква рецензия и е доста мъчно страната да изиска сериозна тол такса на километър. Нашата тактика отсега нататък ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани сектори да се заплаща тол такса, до момента в който достигнем до 20 000 километра платена пътна мрежа. Освен това, ще създадем подробен разбор дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, а не да влизат в бюджета. Така че това е първото, което ще създадем, а след това стратегически ще променим и тол системата по този начин, че да събира пари на почтен принцип ", съобщи министър Караджов.

Сякаш в удостоверение на тези му констатации, гръмна абсурдът със служителя на " БГ ТОЛ ", който на русенския ГКПП-Дунав мост наруга един чужденец, че желал да заплати таксата с карта, а не в брой. С обещанието да бъде праволинеен, министърът

назначи светкавична инспекция

и в сряда (22 декември) разгласи резултатите: " От писмените пояснения на чиновниците, които са били на промяна, е открито, че става дума за неприемливо дисциплинарно нарушаване, осъществено в прорез с всички правила и правила. То петни както облика на Министерството на районното развиване и благоустройството, по този начин и на България като цяло! Вече е издадена заповед за дисциплинарното уволняване на служителя... "

Що се отнася до другият " вкаменяващ " проблем - зимното разчистване, решаването му също е на финалната права. По думите на Караджов парите за тази активност са разпределяни на правилото 20/80: при започване на годината се дава по-малката " порция ", в края на годината – останалите 80 %. И се зарече, че компаниите ще получат парите си от министерството, само че единствено и само след щателна инспекция на свършеното от тях.

Другият огромен препъни камък пред новия районен министър, са

проблемите в мастодонта, струващ цялостен един милиард, 

и прочут като „ Български ВиК холдинг “ ЕАД

Той беше основан от държавното управление на ГЕРБ през 2020 година, с цел да събере под една шапка всички държавни ВиК-дружества и да наложи надзор над активността им в интерес на потребителите. Реалната цел на това начинание обаче беше много по- " прозаична ": под благовидния претекст, че въпросните сдружения са в нежелано финансово положение и не могат да се оправят с провокациите на оперативните стратегии в бранша, едни наши хора да се включат в усвояването на европейските пари. 

Съвсем естествено, основаването на холдинга не реши нито един от проблемите на ВиК бранша. Две трети от сдруженията не престават да са в доста тежко положение. Част от тях нямат опция да платят даже сметките си за ток, тъй като разноските им за електрическа енергия са по-големи от  приходите им.

Експерти пресмятат, че за незабавната рационализация на ВиК инфраструктурата са нужни близо 10 милиарда лв.. Както можем да се досетим обаче обезпечаването на тези пари още дълго ще си остане непостижима фантазия. Просто физически не е допустимо небрежност, проявявана и толерирана минимум 50 години, да бъде обезщетена с едно тракване на пръсти. Или с няколко подписа в Брюксел...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР