Дългосрочната, рентабилна за производителите, цена на петрола трябва да бъде

...
Дългосрочната, рентабилна за производителите, цена на петрола трябва да бъде
Коментари Харесай

Колко трябва да струва петрола, за да спре възхода на електромобилите?

Дългосрочната, рентабилна за производителите, цена на петрола би трябвало да бъде 9-10 $ за барел и тогава колите, работещи на бензин, ще бъдат конкурентни на електрическите коли. До този извод стига в проучването си Марк Люис от BNP Paribas Asset Management.

В разбора е показана идея за рентабилността на силата по отношение на инвестиции капитал (EROCI). Тя разрешава да се оцени какъв размер капитални разноски за нефт и надлежно за възобновими енергийни източници може да се преобразува в потребна сила за транспортните средства.

Според разбора на BNP Paribas Asset Management, в този момент при идентични капиталовложения силата от слънце и вятър могат да произведат доста повече потребна сила за електрическите коли, в сравнение с петролът при цена $60 за барел за леките коли и другите транспортни средства с дребна товароподемност.

За транспортните средства, работещи на бензин, е нужната цена на петрола 9-10 $ за барел, а за дизеловите коли - $17-19 за барел. Тогава те ще могат да се конкурират с електрическите коли. Независимо дали става дума за бензин или за дизел, дните на петрола като източник на гориво за транспортните средства са преброени ", се написа в разбора.

Безпрецедентните мащаби на този проблем заплашва с големи отрицателни последици огромните петролни компании. Според последните данни настоящите вложения в петролните планове при предел на рентабилността с цена на петрола $20 или повече за барел може да сложи по въпрос 40% от бъдещия годишен рандеман на суровината.

Въпреки сериозните предизвестия по адрес на петролната индустрия в отчета на BNP Paribas Asset Management се споделя, че " през днешния ден петролният бранш има голямо предимство в съпоставяне със бранша на възобновимите енергийни източници ". На петрола се падат 33% от цялата доставка на сила в света през 2018 година спрямо 3-те %, идващи от ВЕИ.

Освен това на този стадий електрическите коли костват по-скъпо от бензиновите и дизеловите. Вероятно тази обстановка ще се запази до 2023-2025 година, се твърди в разбора.

Въпреки че преимуществата на петролната промишленост са големи през днешния ден, те въпреки всичко са лимитирани във времето. Петролните компании са принудени да влагат в нови планове, " единствено с цел да запазят позиции ", се споделя в отчета.

" Петролът има доста преимущество спрямо възобновимите енергийни източници. Въпросът е какъв брой е огромно е то и какъв брой дълго ще продължи ", написа още в отчета на BNP Paribas Asset Management. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР