Дългогодишният зам.-гуверньор на БНБ Калин Христов, когото ГЕРБ лансираха за

...
Дългогодишният зам.-гуверньор на БНБ Калин Христов, когото ГЕРБ лансираха за
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Калин Христов пак се цани за гуверньор на БНБ - този път чрез Костя Копейкин

Дългогодишният зам.-гуверньор на Българска народна банка Калин Христов, който ГЕРБ лансираха за шеф на държавния трезор след рухването на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) на мустакатия олигарх Цветан Василев през 2014 година, още веднъж е хвърлил око на поста на Димитър Радев, научи извънредно Lupa.bg. А този път да извоюва номинацията му в бъдещия парламент и да се пребори за триумфа му след 8 години опити да оглави институцията, се е заел не какъв да е, а водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Общото сред Калин Христов и Копейкин? 



" Не " на присъединението на България към Еврозоната от 1 януари 2024 г. 

От години Христов показва, за разлика от Радев и останалите шефове в Българска народна банка, мощно скептични позиции за замяната на лв. с еврото. Националистът пък поде в последните месеци дейна акция против въвеждането на общоевропейската валута у нас в периода, подложен на страната, която сега се намира в така наречен чакалня.

Нещо повече, Копейкин построи огромна част от предизборната си акция в решителната й фаза таман върху тезата, че в случай че вземе властта, няма да допусне еврото у нас и ще инициира действия въобще за излизането на България от договорите за Европейски Съюз и НАТО. 

В същото време Калин Христов е на мнение, че инфлационният капан, в който се намираме сега, е съществена причина да се търси отсрочване за участието в Еврозоната поради зараждаща се дългова серпантина. " Няма подозрение, че за България присъединяване на лв. в ERM II няма да съставлява никакво изпитание, нито да изисква каквато и да е смяна в паричния ни режим.

Вече 22-ра година левът де факто взе участие в ERM II – с нулево и „ без напрежения “ отклоняване на курса. Важно е да бъде подчертана още една специфичност в нашия случай. Българските управляващи имат за цел присъединяване в ERM II да стартира по едно и също време с присъединението към Единния контролен механизъм посредством определяне на така наречен тясно съдействие с Европейската централна банка.

С други думи, съгласно по този начин оповестената цел – не може да имаме присъединение към Надзорния механизъм преди присъединение към ERM II, нито противоположното, т.е. двете би трябвало да се осъществят в еднакъв миг ", споделя Христов на 21 ноември 2018 година На конгрес в края на май тази година пък заместникът на Димитър Радев намерено декларира, че подготовката на България за участие в Еврозоната и директния интервал могат да доведат до рискова инфлационна серпантина. 

Любопитната детайлност в подтекста на предизборната акция сега е, че другият, изразяващ сходни тези и който е на мнение, че въвеждането на еврото у нас би трябвало да се отсрочи, с изключение на Костадинов на " Възраждане ", е провалилият се претендент за поста шеф на Българска народна банка, до момента в който процедурата бе в ход в границите на 47-ото Народно събрание - Любомир Каримански от ИТН. 

А по наша информация Калин Христов се е опитвал да пробие и в редиците на " Продължаваме промяната ", само че поради антиевро настроенията си не е съумял и по този начин е почнало доближаването с партията - диаметрално противоположна на концепциите и стратегиите на Политическа партия - " Възраждане ". Според източниците ни Христов употребява Костадинов, с цел да стартира тезите му в общественото пространство срещу заложената още с присъединението на България към Европейски Съюз политика за въвеждане на единната валута. 

Факт е обаче, че преди да се самопредложи на новите партии, Христов си правеше реклама като кадър не на кого да е, а на ГЕРБ, тъй като от консултант на гуверньора Иван Искров през 2009 стана негов заместител. По-късно, през 2013 година той бе длъжностен финансов министър точно в кабинета на Марин Райков, назначен от ексдържавния глава Росен Плевнелиев.

И тогава се знаеше, че той няма право да се върне като началник в Българска народна банка след края на мандата, само че въпреки и нелегално, отново отиде подуправител на институцията.

Така през 2014 година Калин Христов още веднъж цъфна като евентуален претендент да оглави Банката, освен това в турбулентния интервал след злополуката " КТБ ". Тогава той бе стартиран за предстоящ шеф като правоприемник на тогавашния Иван Искров. Намесата на Българска социалистическа партия тогава спря скоростното издигане на Христов. 

" Калин Христов не е решение на казуса, той е част от него ", отсече тогавашният началник на ПГ на левицата Атанас Мерджанов. И той, и сътрудниците му се наложи да припомнят на ГЕРБ, че таман Христов е желал да се вкара така наречен банкова вакация, а казусът с КТБ да се реши със заем от 5 милиарда лв. за сметка на данъкоплатците. 

Сега Калин Христов още веднъж се е надъхал да поеме Българска народна банка, този път посредством посочената от социолозите като четвърта, а може би даже трета бъдеща мощ в Народното събрание - " Възраждане ". Не е ясно дали Има Такъв Народ ще прескочи 4-процентовата преграда за вход в Народното събрание и по този начин Слави Трифонов още веднъж да опита да стартира Каримански.

Но, безапелационни са източниците ни, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Политическа партия и Демократична България сигурно ще противостоят на концепцията финансист, отявлено демонстриращ се като съперник на еврото, да оглави банката едвам 14 месеца преди България публично да одобри валутата и с това да приключи интеграционния развой като пълновръстен член на Европейски Съюз. 
ТЕМА преди 5 часа 597 преди 6 часа 1472 преди 7 часа 4037
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР