Дългогодишният експерт Георги К. Първанов коментира за Bulgaria Wants You

...
Дългогодишният експерт Георги К. Първанов коментира за Bulgaria Wants You
Коментари Харесай

Първа прогноза за трудовия пазар през 2024 г.

Дългогодишният специалист Георги К. Първанов разяснява за Bulgaria Wants You какви са неговите упования за положението на пазара на труда до края на тази и през идната година.

Г-н Първанов, какво е положението на трудовия пазар в България след края на лятото?

Динамиката е голяма! През последните два месеца персонално получавам сред 10 и 20 CV-та дневно, което не се е случвало от години. Още по-странното е че 4-5 от тях дневно са на IT експерти. Има голям растеж на профилите в Линкдин, маркирани, че търсят работа, и също доста хора, които са намерили работа.

Искам да подчертая, че есенно-зимният сезон към момента не е в разгара си и през този интервал, въпреки да е края на лятото, би трябвало пазарът на труда да е по-спокоен и с доста ниска безработица.

Предвид динамичното положение на трудовия пазар все още, какво можем да чакаме през идващите месеци до края на 2023 година?

Очаквам гладко нарастване на безработицата до 6-7%. Всичко над 6% е знак за внимание. А безспорната горна граница, която не би трябвало да пресичаме, е 10%. Постепенно и гладко опциите във тип на отворени позиции ще намалеят.
Това е трайна наклонност, която започва напролет на тази година.

Кои са сферите, към които би трябвало да се насочат младежите, с цел да бъде изборът им на бъдеща специалност съгласуван със положението на трудовия пазар?

Ако през днешния ден съм младеж и трябваше да избера компетентност с вероятност, бих се ориентирал към технологии на храните, инженерство, техника, медицински специалности, селско стопанство, енергетика, логика на психиката, нови IT технологии като AI, IoT, machine learning, също по този начин и логистика и превоз.

Дълъг е описът с кариерни благоприятни условия, които могат след години да носят задоволство, успокоение и положителни приходи, само че тези, които изброих са водещите към днешната дата.

След като отворихме тематиката за бъдещето, дано погледнем и в не толкоз далечната 2024 година Какво се чака да ни сервира тя?

Ще продължи трайният растеж на връщане на българи от чужбина и на чужденци от Европейския съюз, които ще дойдат за непрекъснато да живеят в страната. Основния растеж ще бъде от тези страни, които са най-засегнати от спада на стопанската система като Германия, Италия, Англия.

Все повече българи ще предпочетат да взимат 2500 лева бруто и да живеят вкъщи в Стара Загора или Русе (примерите са относителни), в сравнение с да получават 2500 евро бруто в Берлин или Амстердам. А това ще бъде ужасно!

Използвам мотива да вметна, че следващата година с Bulgaria Wants You ще постим няколко огромни европейски града и ще спомагаме на българите да се приберат още веднъж в родината и да открият още веднъж своето благополучие тук.

Кои ще бъдат желаните сфери на развиване от българите, които вземат решението още веднъж да се приберат в България?

Ще продължи тиха, само че доста позитивна и трайна наклонност младите българи, взели това решение, да преподават в учебни заведения, даже и да имат частен бизнес встрани. Също се чака да търсят работа в държавни и общински компании. Причините са в релативно по-голямата непоклатимост, и по-малкото благоприятни условия в частния бранш, които ще се виждат  следващите няколко месеца пред 2024 година
Може би ще забележим повече свободни IT експерти, и те ще станат дейни на пазара, както и търсещите работа от останалите сфери. Не е загадка, че през последните 10-15 години най-голямото предизвикателство беше да накараш IT да напише и изпрати своето CV.
Освен това ще се ускори ползата към гъвкава и краткотрайна претовареност, или както е известно у нас - лизинг на личен състав. Това не е известната, изключително след пандемията, отдалечена работа и двете понятия не трябва да се бъркат.  

В края на диалога ни дано открехнем завесата и за един от основните фактори за всеки работещ, а точно – работната заплата. Очакваме ли ново покачване?

Очакваният растеж на минималната работна заплата с 20% от 1 януари ще докара до нов забележителен растеж на междинната заплата от 9-10% за 2024 година

За последните 5 години минималната заплата съвсем се е удвоила от 510 лева през 2018 г до 933 лева от следващата година.

Този забележителен растеж ще сътвори напрежение в дребния и междинния бизнес, и са вероятни единични банкрути. Причината е, че цели бизнес браншове, които разчитат на евтина работна ръка, и изискват ръчен труд, който не може да бъде автоматизиран, като текстил и произвеждане на кабели за автомобилната индустрия, ще стартира да напуща страната.

Кое е най-голямото ви очакване за идната година, отнесено към положението на пазара на труда?

Лично аз се надявам през 2024 година да стартира дълъг интервал на мир и възобновяване след всички катаклизми, които претъпя света.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР