Дългогодишните изследвания за намиране на лекарство срещу Алцхаймер са пред

...
Дългогодишните изследвания за намиране на лекарство срещу Алцхаймер са пред
Коментари Харесай

До месеци пускат на пазара обещаващи лекарства срещу Алцхаймер

Дългогодишните проучвания за намиране на лекарство против Алцхаймер са пред исторически пробив. Фарцаевтични колоси като „ Биоген “, „ Роше “ или „ Ели Лили “ са в сериозна битка коя да извади медикаментът първа на пазара, заяви през днешния ден немското финансово списание „ Мениджър “.

Става дума за пазар за над 70 милиарда $, показва списанието.

Само допреди няколк омесеца шефът на американския фармацевтичен тръст „ Биоген “ Майкъл Вунацос бе пред уволняване. Фирмата създаде медикамент против Алцхаймер и вложи в него 10 милиарда евро, като даже получи лиценз за стартирането му през 2021 година. Но лекарството се оказа неуспех. В Европа то не бе позволено за продажба, защото съгласно експерти въздействието му е лимитирано. В началото на май „ Биоген “ разгласи, че Вунацос ще напусне компанията сега,в който бъде определен негов правоприемник. Половин година по-късно Вунацос обаче още е на поста си, а тъмните облаци към концерна се разсейват.

„ Биоген “ и японската компания „ Ейсай “ разбаротиха в същото време антителата „ Леканемаб “, който се оказа с извънредно положително влияние върху пациенти с Алцхаймер. След 18 месеца лекуване с тях пациентите демонстрират доста усъвършенствани интелектуални качества. Когато тази вест стана известна в края на септември курсовете на акциите на двете компании скочиха с 60%.

Освен това съперници, разработващи сходни медикаменти, също означиха доста повишаване на акциите си.

Търсенето на работещо лекарство против Алцхаймер от години е нещо като търсенето на Светия Граал за световната фармацевтика. Над 50 милиона душ ив света с азасегнати от подлата болест, която убива нервните кафези в мозъка.

Целта на фармацевтите е да намерят лек, който най-малко стопира или забавя развиването на заболяването.

В края на октомври Вунацос показа новото лекарство и съобщи, че експретите са изпълнени с оптимизъм. „ Биоген “ се надява, че в най-скоро време „ Антилакаб “ (Antilacab) ще бъде позволен до продабжи в Съединени американски щати, Япония и Европа.

Проблем към този момент остава достъпността на медикаемнта и цената му.

След дългогодищни напразни старания триумфи на този фронт в последно време означават и съперниците – две проучвания на две други фармацевтични компании демонстрират, че техните разработки също сполучливо отстранявата милоидните наслагвания в мозъка.

Швейцарците от „ Роше “ са съвсем подготвени с медикамента си „ Гантенерумаб “. Тестването на това лекарство е траяло даже не 18, а 27 месеца и също е посочило доста възстановяване на положението на пациентите. Този месец следва издание на резултатите.  

Американците от „ Еби Биби “ също са подготвени с клиничните тествания на техния медикамент „ Донанемаб “. Те обаче ще бъдат оповестени през май 2023 година.

Това лекарство забавя симпотми на Алцхаймер като забравяне и дезоирентация. Американската лекарствена работа FDA разгласи към този момент, че става дума за същинска гражданска война в лекуването на заболяването.

Очаква се през идващите месеци да стане ясно дали на пазара ще излязат няколко медикаменти със сериозен резултат при лекуването.

Според прогнозите на СЗО до 2050 година пациентите с Алцхаймер ще се усилят до 139 милиона, в случай че не се появи дейно лекуване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР