Дългогодишен композитор, басист, певец и аранжор, американецът е човек, за

...
Дългогодишен композитор, басист, певец и аранжор, американецът е човек, за
Коментари Харесай

Музикални хроники: Бясна жена, поредна изневяра и фатален изстрел: Така дойде краят за един от големите музиканти на 60-те

Дългогодишен композитор, басист, артист и аранжор, американецът е човек, за който няма секрети в музиката. Школуван музикант от ранна възраст, Папаларди свири на голям брой принадлежности и твори в разнообразни музикални посоки, а максимален отзив има работата му с фамозната група Cream.

Папаларди извършва ролята на музикален продуцент в редица албуми на бандата на Ерик Клептън и е съкомпозитор на хитовата им ария Strange Brew. Същевременно, Папаларди развива личната си група Mountain – авторитетна групировка, посочена за един от ранните вдъхновители на зародилия се в края на 60-те и началото на 70-те хеви метъл. С разностранните си умения Феликс Папаларди се трансформира във значима фигура на музикалната сцената точно в тези години на бурно разрастващи се музикални течения. Десетилетие по-късно обаче кариерата му върви стремително надолу, а персоналният му живот също е неразбория.

Дългогодишният му брак със брачната половинка му Гейл Колинс се трансформира в призрачен сън поради извънбрачните връзки и на двамата, както и поради залитането им по опиатите.

Макар че бракът им приключва злокобно, дълго време семейство Папаларди са измежду най-продуктивните и сполучливи музикални двойки. Гейл Колинс също е създател на песни и текстове, а също по този начин е и художничка, а двамата с Феликс непрекъснато работят дружно.

Докато музикантът записва втория албум на Cream Disraeli Gears, Гейл оказва помощ с писането на нов материал за групата и способства за текста на Strange Brew. Доста от песните на Mountain са дело на двойката, а брачната половинка основава и дизайна на обложките на два от албумите. Най-известната ария на бандата Mississippi Queen е написана точно от музикалното семейство, само че до момента в който още се любува на триумфа, Феликс Папаларди е заставен да напусне Mountain – поради проблеми със слуха и отчасти оглушаване, най-вероятно в резултат на безмилостно шумните концерти, които бандата изнася.

Така в по-късните си години Феликс се отдава не толкоз на музиката, колкото на голям брой афери и на злоупотребата с опиати. Тогава брачният партньор се връща в жилището си в Манхатън, откакто е бил със своя държанка. Бясната Колинс го прострелва смъртоносно с револвер, който е получила от самия него като подарък.

В последвалия правосъден развой брачната половинка поддържа много наглата версия, че е застреляла мъжа си напълно случайно, до момента в който е провеждала подготовка за боравене с огнестрелни оръжия. Още по-странното е, че тази версия минава пред съда и даже фактът, че убийството се случва в 6 сутринта не разколебава журито по отношение на изказванието за случай при подготвителна пукотевица.

В последна сметка Колинс не е наказана за съзнателно ликвидиране, а за причиняване на гибел по несъобразителност. Съдията по делото не крие, че е засегнат от решението на журито и припомня: „ Тя първо се обажда на юриста си, вместо да потърси помощ. Мислела е на първо място за себе си “.

Убийцата получава оптималната за такова закононарушение 4-годишна присъда, само че прекарва зад решетките единствено две години и през 1985-а е освободена условно. В този интервал материал за Колинс се появява в New York Daily News, където нейна позната я разказва неособено ласкаво.

„ Тя е измежду най-брилянтните хора, които познавам, само че си остава твърдоглаво магаре. И има потребност постоянно да е звездата “, гласи цитатът от публикацията. Друг откъс е на нейна съседка: „ Оставила е указания котките ѝ да бъдат евтанизирани, с цел да могат техните остатъци да бъдат смесени с нейните. Що за човек прави такова нещо? “

Независимо до каква степен може да се има вяра на тези детайлности, и до през днешния ден историята на Феликс Папаларди и Гейл Колинс продължава да бъде измежду най-странните в изпъстрения с рядкости свят на рокендрола.

Феликс Папаларди пък е заровен в Бронкс до гроба на своята майка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР