Дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" доближава 900 млн. лв.,

...
Дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" доближава 900 млн. лв.,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Дългът на ТЕЦ Марица изток 2 доближава 900 млн. лв.

Дългът на Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " приближава 900 млн. лева, държавното управление и БЕХ вършат нужното. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на съвещание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков за Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Въпросът е доста значим. Подобни централи са гръбнака на нашата електроенергийна система. Стъпките, които е подхванало държавното управление са свързани с дерогацията, както и с това да се закупят излъчванията за 2018 година ", сподели още тя.

„ Това, което успяхме да предприемем като деяние е да дадем опция да подсигуряваме енергийната сигурност на страната и работните места на сътрудниците “, добави енергийният министър.

„ Предстоят още няколко доста значими стъпки, които би трябвало да извървим. Това са значими решения, за които разгадавам на поддръжката на всички парламентарно показани политически сили. В продължение на три години БЕХ на процедура финансира закупуване на излъчванията. Никой не трябва да се заблуждава, че това се случва безплатно. Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 " е нараснала своя капитал ", разяснява Петкова.

„ Направихме разбор във връзка с опциите за финансово стабилизиране на централата. Първата и наложителна стъпка минава през опцията за капитализиране на централата “, разкри тя.

„ Първо взехме решение да създадем допитване до основна дирекция „ Конкуренция “ и да представим нашите визии за стъпките, които би трябвало да предприемем. В рамките на тази среща, ние поставихме въпроса в неговата съвестност, значимост за българската електроенергийна система, обяснихме какви са нашите съществени претекстове. На този стадий имаме поддръжката на Европейска комисия. На първо място страната би трябвало да сложи този въпрос от свое име, с цел да можем да получим позволение за този вид държавна помощ. Тя да бъде третирана като позволена държавна помощ във връзка с повишението на капитала “, приключи Теменужка Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР