Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано

...
Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано
Коментари Харесай

Колкото по-често пътувате, толкова по-сериозни проблеми с паметта имате

Далечните пътувания предизвикват загуба на паметта, сподели ново изследване, представено от сп. „ Тайм ”. Самолетните преходи и умората, обвързвана с смяната на часовите пояси, пречат на предприемачите да поемат нова информация и да я запомнят, а също така ги карат да не помнят значими неща.

Психолози от Калифорнийския университет в Бъркли откриха, че хроничната „ пътна отмалялост ”, типична за представителите на интернационалния бизнес, води до промени в мозъка, които остават доста откакто изтощеният пасажер се е върнал към естествения си темп на живот.

В рамките на изследванията си те следили хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа – времето, за което се стига от Ню Йорк до Париж със аероплан. Недоспалите животни посочили съществени загуби в паметта и способността да заучават нови неща цялостен месец след нормализирането на режима си.

Когато прекосяваме бързо голям брой часови зони, биологичният ни часовник се разстройва. Най-тежки са пътуванията от запад на изток, демонстрират изследванията. Нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса – мозъчната зона, виновна за паметта.

Когато пътуваме постоянно и далеко, може да станем доста по-неефективни в работата си – с изключение на проблемите с паметта, се забавят и реакциите ни, покачва се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак. Световната здравна организация дори приема работата на изменящи се дневни и нощни смени за главен канцероген.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР