Дълбоката древност на нашия народ има своите корени в античната

...
Дълбоката древност на нашия народ има своите корени в античната
Коментари Харесай

Легенди за тракийската древност - нова книга на Йото Пацов

„ Дълбоката античност на нашия народ има своите корени в античната история на траките – споделя Йото Пацов. В необозримите дълбини на отминалите хилядолетия те сътворили блестяща цивилизация, родили мъдреци и герои, владетели и воини, опитомили естествените стихии и основали свят, в който прославата на светлината и положителното легнала в темелите на живота човешки. Разказите за Орфей, Рез и Спартак са единствено зрънце злато от голямото богатство, което са ни завещали нашите предшественици. ”

 

Не за пръв път Йото Пацов навлиза в тази именита античност – неговият етюд за Орфей в книгата му „ Великите учители ” е апотеоз на една персона и една религия, пренесла през хилядолетията концепцията за безсмъртието на човешката душа, за единството на природата и индивида, за градивната мощ на любовта, за изкуството като празненство на човешкия дух, пречистваща, облагородяваща и извисяваща мощ в живота на хората.

 

Специално внимание заслужава езикът на създателя – чист и ослепителен, притежаващ вътрешния темп на високата прозаичност, неизмеримо експресивен. В някои случаи той е и същинско предизвикателство към актуалния четец с някои архаични обрати, думи и понятия – само че това е принос към нуждата да пазим благосъстоянието на родното си слово и да осъзнаем, че националната ни еднаквост има за собствен пиедестал точно прелестния и необикновено богат български език. Що се отнася до съдържателните рамки на легендите, то те описват за завършения и подвизи, и до през днешния ден подценявани в опитите да се показват тракийските герои – да вземем за пример присъединяване на Орфей в похода на Аргонавтите, сдобиването на цар Рез с конете на слънчевия господ Хелиоз, ориста на Спартак след мнимата му крах на бойното поле…

 

Представата за тази книга би била непълна, в случай че не се упоменат превъзходните илюстрации на известния наш художник Калин Николов, който с невероятната си графична техника придава в допълнение компактност и дълбочина, натурализъм и драматизъм на авторовия роман.

 

С притчовия си изказ, живото повествувание, колоритните персонажи, динамичното деяние тракийските митове на Йото Пацов са опция за едно вълнуващо странствуване във времето към зората на нашия народ. Ето по този начин във „ Великите учители ” създателят приказва за тракийския артист:: „ Орфей е този, който пее в сърцето ни за златното цвете на света, чиито глас пророкува безкрайност за хората в песента напразно и в ритъма на прибоя, а лирата му звъни от небесния свод с мелодията на вечността. Човекът е капка роса върху листенцето на това цвете, пронизана от слънчевия лъч на живота, грейнала с насладата на всички цветове на небесната дъга.
Капка роса, побрала в себе си океан от обич! ”

 

Стамен Христов

 

Официалната премиера на книгата „ Тракийски митове за Орфей, цар Рез и Спартак ” от Йото Пацов ще се състои на 29 ноември 2023 година от 18 ч. в Централния боен клуб в София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР