Дадоха официално ход на най-мащабния проект на ВиК-Пловдив, като следващите

...
Дадоха официално ход на най-мащабния проект на ВиК-Пловдив, като следващите
Коментари Харесай

Стартира работата по Южния обходен колектор, а пловдивчани излязоха на протест

Дадоха публично ход на най-мащабния план на ВиК-Пловдив, като идващите две години ще се разкопаят редица съществени пътни артерии под тепетата, с цел да се подмени водопроводната и канализационната мрежа. Първата копка бе дадена от шефа на ВиК Огнян Кулишев, зам.- министъра Захари Христов и зам.-кмета п строителство Пламен Райчев. Целият план е на стойности т 130 милиона лв., като единствено за дейностите по Южния обходен колектор,който започва през днешния ден,  са над 80 милиона лв., написа

Преди това пловдивчани излязоха на митинг.

Строителната работа стартира от Коматевско шосе към улица „ Модър ”, с цел да може да се извършат  дейностите по провива с пробива с улица „ Царевец.

По думите на представителя на ВиК Пловдив Антон Гълъбов, до 3 месеца би трябвало да приключат с този сектор. Съвсем скоро обаче ще стартира и най-голямото разкопаване, което е в е регион „ Южен ”. От компанията реализатор желаят да затворят четири прави едновременно.  Две от  които са на бул. „ Александър Стамболийски ” – към пандиза и кръстовището с улица „ Пере Тошев ”. Също по този начин елементи от улица „ Петър Стоев ” и бул. „ Македония ”, където са отклоненията на колектора.

Антон Гълъбов сподели, че ще има сервизно стеснение за хората, най-много в регион „ Южен ”, само че това е неизбежно за реализацията на този план. През зимата ще бъде затворен част от бул. „ Александър Стамболийскии ”, само че от лятото той ще бъде напълно недосегаем за придвижване.

След като приключат с регион „ Южен, строителите ще се трансферират на улица „ Царевец ” в регион „ Западен ”, а последната част ще бъде в регион „ Тракия ”. Дължината на целия обходен колектор е над  12 км, като съвсем по цялото трасе минава под улична инфраструктура. От компанията извършите обявиха, че до края на 2024 година би трябвало да приключат всички действия.

Преди това поданици на кварталите " Коматево ", " Кюрук Париж " и " Христо Смирненски " се събраха на спонтанен митинг преди първата копка на най-големия план на ВиК-Пловдив за Южния обходен колектор.

Гражданите, най-много на Кометево, стачкуват против проблемите с водоподаването в квартала. По думите им това е проблем, който се проточва години наред, като и все още те са потъпевши от това.

Жители на Кючука пък подчертават върху потребността от разширение на " Коматевско шосе ". Протестиращи попитаха и какво се случва с реализация на плана „ Модър-Царевец “.

Със събралите се хора беседва представителят на ВиК Антон Гълъбов, който им изясни, че водното сдружение поставя неимоверни старания да възстановява водоподаването на южния квартал „ Коматево “. Според него пред последните месеци то е доста по-добро, като единствено няколко обособени жилища в блоковете на ул. „ Бадемите “ има дефицит на вода.

По думите му ситуацията с водата ще става все по-зле, тъй като това е изчерпаем запас и би трябвало да се мисли за различни източници на водоподаване.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР