Да завършиш медицина в България, и да заминеш на специализация

...
Да завършиш медицина в България, и да заминеш на специализация
Коментари Харесай

Младите лекари: Историята на д-р Герасим Темелков от УМБАЛ „Лозенец“

Да завършиш медицина в България, и да заминеш на специализация в Германия. Това е персоналният път на стотици български студенти, които избират чужбина пред родината. Финалът на историята която следва, не е подобен, тъй като има път назад към дома. По него е избрал да тръгне един млад доктор от болница „ Лозенец “.

Малко повече от година всекидневието на доктор Герасим Темелков стартира по този начин – на път към кабинета, където оказва помощ на своите пациенти.

„ Моето клинично всекидневие тук в тази болница, е извънредно динамично, натоварено, само че доста бързо започнах да виждам плодовете на своя труд и най-много, че оказвам помощ интензивно на пациентите и те се усещат обгрижени и срещат схващане “, споделя доктор Темелков.

Неговата история е сходна на историята на стотици млади лекари. Той приключва образованието си в Медицински университет в София, само че като доста свои връстници избира Германия, като място с повече благоприятни условия. И по този начин фантазията му да бъде доктор се сбъдва, въпреки и на непозната земя.
Заминах безусловно самичък. Моето престояване там продължи 10 години, като за това време смених няколко лечебни заведения. Когато чух, че става дума за дребна провинциална болница в град с население 20 хиляди души, бях извънредно скептично надъхан. Но когато отидох там и видях по какъв начин е структурирана болничното заведение, си споделих, че това е мястото, където желая да специализирам. За 10 година извървях път от новозавършил студент с тапия в ръката, до завеждащ поделение в университетска болница, и нямах никакви спънки да продължа да се развъртвам в тази област, защото младите лекари са ценени.
доктор Герасим Темелков – гастроентеролог УМБАЛ Лозенец

Въпреки отличните условия, носталгията и възприятието за дълг към родината, връщат доктор Темелков вкъщи. Сега той е част от екипа на отделението по Гастроентерология на УМБАЛ „ Лозенец “.

„ Решението да се върна беше взето още с моето тръгване. Знаех, че желая да отпътува, да специализирам и да се завърна. Опитвам се да приложа всички знания, които получих там. Като цяло екипът тук е другарски надъхан и вършим промени в вярната посока “, уточни доктор Темелков.

Младият доктор създава скринингова стратегия за рак на дебелото черво. Мотивацията му идва от това, че този тип рак е измежду най-разпространените, а хората не се преглеждат.

„ Това беше една от главните ми задачи, заради които желаех да се върна. Дълги години бях част от немската скринигова стратегия и се убедих в нейните изгоди. Най-хубавото на тази стратегия е, че чрез нея ракът може да бъде предотвратен “, акцентира доктор Темелков.

А с всеки минал ден младият доктор намира мотивация да става все по-добър в това, което прави.

„ Щях да потегли по същия път. Да мъчно е, да има провокации, само че аз виждам смисъл и за нас като лекари няма по-голяма премия от това да забележим, че сме избавили даден човек и това, че този човек идва при нас с даден проблем, а по-късно си потегля здрав и всичко е наред “, споделя младият медицински експерт.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР