Да вземеш смартфона си със себе си в тоалетната вече

...
Да вземеш смартфона си със себе си в тоалетната вече
Коментари Харесай

Ето кои са най-мръсните неща в ежедневието ни

Да вземеш смарт телефона си със себе си в тоалетната към този момент е толкоз постоянно срещано събитие, че даже има смешки и мемета по тематиката. Но има причина да отбягваме това, макар зависимостта си от обществените мрежи или старанието да оползотворим минутите върху тоалетната паница с някоя игричка. И без това смарт телефонът ни е един от най-мръсните предмети в всекидневието – не е нужно да го вършим още по-мръсен, ползвайки го за компаньон в миг на потребност.

Но защо се сещате, когато си помислите за най-мръсното място в всекидневието си? Вероятно за самата тоалетна паница. Оказва се обаче, че постоянно седалките на тоалетните чинии са най-чистото място в банята. Причината е, че това е едно от местата в дома, които хората чистят най-често и с най-голямо усърдие.

Когато стане дума за най-мръсни места, професорът по микробиология в Университета в Аризона Чарлс Гърба предлага да се замислим за тези места, които подценяваме всякога, когато минаваме с парцал и дезинфектант.

Един подобен образец е кърпата за ръце до мивката в банята .

" Бактериите се развиват в мокри, влажни условия ", изяснява Гърба. Кърпите са основани по този начин, че да всмукват водата, което е скъпо за подсушаване на кожата. В същото време обаче това води и до развъждането на бактерии.

Професорът изяснява, че множеството хора не мият ръцете си вярно. Така когато заловен кърпата, те стартират да търкат бактериите в идеална за тях среда за напредък. Повечето хора също по този начин не перат задоволително постоянно кърпите за ръце - най-често един път на седмица или две. Според Гърба всички кърпи, в това число хавлиите, би трябвало да бъдат прани на всеки два дни.

Друго място, което е контейнер за бактерии, е поставката за четките за зъби . " Хората в никакъв случай не ги чистят ", отсича Гърба пред Times. Доклад на здравната организация NSF International от 2011-а е посочил, че 27 % от изследваните поставки за четки за зъби са имали по себе си колиформни бактерии - микроорганизми, които могат да причинят разнообразни болести.

Но най-мръсното нещо в дома ви може да ви изненада. Става дума за кухненската гъба , с която миете всичките си чинии, чаши и принадлежности.
Тя приютява върху себе си стотици милиони бактерии. Изследването на NFS удостоверява това - като 75 % от изследваните гъби за миене също са имали колиформни бактерии по себе си.

Ето още едно стряскащо съпоставяне: проучванията на микробиолога Гърба и негови сътрудници са посочили, че приблизително върху седалката на тоалетната паница има към 50 бактерии на квадратен инч (6,5 кв. см). В същото време има 10 милиона бактерии на същата повърхност върху гъбата за миене. С други думи кухненската ви гъба може би е 200 000 пъти по-мръсна от седалката на тоалетната ви паница.

Като опция на гъбата, Гърба предлага потреблението на средство за разчистване, което по-късно може да бъде дезинфекцирано в съдомиялна - като да вземем за пример четка. Същото важи за различен замърсен детайл от вашата кухня - дъските за рязане. Много хора единствено ги изплакват или забърсват, само че единствено минаването през съдомиялна или усърдно остъргване със сапунена вода може да ги почисти качествено.

Сходни резултати за най-мръсните неща в всекидневието ни демонстрира и проучване на Съвета за световна хигиена от 2014-а. При него са измерени равнищата на бактериална болест на 8 разнообразни повърхности в 20 разнообразни къщи във Англия. Тестовете са търсили ентеробактерии, еширихия коли и Стафилококи ауреус.

Това проучване е посочило, че най-мръсни в действителност са гъбата и кърпата, които се употребяват за миене и забърсване на приборите и посудата в кухнята. На второ място се подреждат гъбата за къпане и халатите, а на трето - мивката в кухнята.
Това обаче са предмети, които пипаме един път или два пъти на ден. Но има едно нещо, което е съвсем непрекъснато в ръцете на актуалния човек и също е измежду най-мръсните му притежания.

Естествено, че става дума за смарт телефона .

Той е парадайс за бактериите. Едно от най-лошите места, на които можете да занесете телефона си, несъмнено, е в банята. При стартиране на водата в тоалетната се стига до разпространяване на микроби, които доближават и до обичаните ни информационни устройства.

Изследвания са посочили, че един на всеки шест телефона един носи по себе си бактерии от тоалетните чинии. Едно просто забърсване с кърпичка с дезинфектант оказва помощ, само че потребителите рядко вършат това.

" Тъй като хората постоянно носят телефона си даже в обстановки, в които нормално биха измили ръцете си преди да вършат каквото и да е, телефоните постоянно са доста нечисти ", споделя Емили Мартин, помощник професор по епидемиология в Училището по публично здраве към Университета на Мичиган.

Човешката кожа е покрита с микроби, които нормално нямат отрицателно отражение върху здравето. Тези бактерии дружно с омазняването на ръцете, се трансферират върху телефона всякога, когато погледнем какво се случва във Фейсбук или пишем на някой другар. Повечето организми върху телефона не могат да ни разболеят, само че други могат да създадат и това. Чрез смарт телефоните можем да си прехвърлим и някой противен вирус, в случаите, когато болният употребява устройството и го даде на различен човек.

Мръсните места обаче не са единствено в дома или най-близкото ни обграждане. Навън също има „ мръсни неща “, като едно такова са количките в супермаркетите . " Почти 100 % от тях са дом за еширихия коли, тъй като хората непрекъснато пипат дръжките им откакто са държали сурови храни в ръце ", изяснява Гърба. Неговият съвет - потреблението на чанти за извършване на покупки, които обаче също постоянно са много мръсни, тъй като хората рядко ги перат.

Изброяването може да продължи още доста - връзки на обувки, ключове, клавиатури и така нататък, само че това не е мотив да залеете всичко с дезинфектанти. Не всички микроби в дома ви са нездравословни, а някои даже са значими за положителното здраве. Така че не се отдавайте на всеобщо и всекидневно триене, тъй като ще хабите както пари, по този начин и време.

Съветът на професора е да полагате по-добри грижи за дезинфекцирането на ръцете си. Повечето микроби идват извън, а човек самичък ги придвижва в дома си. Така потреблението на дезинфектант за ръце или простичкото им измиване незабавно откакто се приберете понижава възможностите да извършите дома си по-мръсен.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР