Да, точно така го правеше бабаНеобходими Продукти● вишни - 2

...
Да, точно така го правеше бабаНеобходими Продукти● вишни - 2
Коментари Харесай

Сироп от вишни из старите тефтери на баба

Да, тъкмо по този начин го правеше баба

Необходими Продукти

● вишни - 2 кг
● захар - 1.7 кг
● вода - 1 л

За мирис


● канела - 3 пръчици
● индрише - 4 листенца
● ванилия - 1 бр.

Начин на подготвяне

Измиваме плодовете и махаме дръжките (не ги изхвърляйте). Почистваме вишните от костилките, благодарение на безвредна игла, фиба или както ви е комфортно (аз използвах машинка за целта). Костилките почистваме върху съда, в който ще ги варим, с цел да запазим сока им.

Не се тормозете, в случай че при почистването на костилките нарушите целостта на вишните.

Почистените вишни заливаме с водата и слагаме на котлона да заврят към 30 минути на междинен огън до цялостното им омекване. След което прецеждаме сиропа през цедилка или пък през тензух.

Към получения плодов сироп прибавяме захарта и още веднъж връщаме на котлона. Разбъркваме сиропа, до момента в който захарта се разтопи и го оставяме да поври още 4-5 минути. След като се посгъсти, отстраняваме от котлона и го оставяме да отпочине за 30 минути.

Пълним готовия сироп в бутилки. При мен излязоха 10 дребни шишенца. За да имам многообразие от аромати, взех решение във всяко от тях да прибавя по нотка благоухание. В четирите сложих по листенце индрише, в другите три разделих прахчето ванилия, а в останалите три по пръчица канела. Стерилизираме 5 минути.

Готовият сироп от вишни е концентрат, което разрешава да го разреждаме по собствен усет с мечтаното от вас количество вода.

* Не изхвърляйте дръжките на вишните (Primus cerasus L.), запазете ги и ги изсушете на ветровито и сенчесто място. Тяхното деяние е сърдечноукрепващо и пичкочогонно. Прилагат се при мъчно уриниране, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР