Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни

...
Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски, БАН: България трябва да изчака с влизането в еврозоната

Да станем член на клуб, в който ще поемем спомагателни разноски, не е най-хубавото решение за България сега. Това декларира доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките пред Dir.bg във връзка въвеждането на еврото в България.

" С влизането в еврозоната ще бъдем задължени да купуваме дългови бумаги на страни като Испания, Португалия и Италия. Сега, когато към момента не сме част от еврозоната, ние нямаме нито една скъпа книга от тези емитенти. Това са задължения, които България не е подготвена да извърши ", даде за образец доцент Сарийски.

" Иначе, един от главните претекстове за влизането ни в еврозоната е опцията държавното управление да тегли по-лесно по-голям дълг ", добави той.

Всички пари в послание у нас са съвсем двойно обезпечени в активи в евро в Българска народна банка. Освен това, валутният ръб лимитира опцията на централната банка да финансира непосредствено министерството на финансите. Такава спирачка не съществува в еврозоната. Валутният ръб у нас е постоянен и няма причина да се твърди, че той може да бъде продънен. Това, че България сега стои устойчиво на финансовите пазари, се дължи само на валутния ръб. Хората могат да бъдат спокойни, увери доцент Сарийски.

По-притеснително съгласно него обаче е декларираното желание за вдишване на нов държавен дълг от 16 милиарда лв.. Това значи, че финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите генерации, в сравнение с да събира дължимото от сегашните. Според икономистът от Българска академия на науките постоянно се спекулира, когато става дума за събираемост на доходи от налози.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР