Да, според Конституцията президентът дава проучвателен мандат за съставяне на

...
Да, според Конституцията президентът дава проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Кой е първи при равен брой депутати – Слави Трифонов или Бойко Борисов?

Да, съгласно Конституцията президентът дава изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група. Коя е по-голяма, в случай че са 64:64 (както )? Трябва да има справедлив аршин, това е броят на подадените гласове, тъй като при образуване на мандатите има закръгляване. Това изясни някогашният парламентарен арбитър и член на Комисия за защита на конкуренцията проф. Пламен Киров.

Проф. Киров обаче посочи пред Българска национална телевизия – никой не може да дописва Конституцията! Затова при 64:64 депутати, ще би трябвало Конституционният съд да каже коя е първа парламентарна политическа мощ, по думите му. Сега това е малко евентуално, само че поради развиването на изборите този въпрос е подложен доста съществено.
 Взимате Слави, получавате Тройната коалиция Взимате Слави, получавате Тройната коалиция
Има една такава сентенция, балканска май. Употребява се когато някой доста прекали: " То бива, бива, но бивол за мезе не трябва ". Шоумен...

Същевременно проф. Киров изрази безпокойство, че може да има конституционна рецесия, тъй като парламентарни избори може да се насрочат не по-късно от 2 месеца преди приключването на президентски мандат. Мандатът на Радев изтича в края на януари, 2022 година. Съответно, съгласно някогашния парламентарен арбитър, в случай че ще има отново избори, би трябвало да е в диапазона 22.10.2021 - 22.11.2021 година. 60 дни обратно Народното събрание би трябвало да е бил разхлабен, да е станало ясно, че не може да образува държавно управление. Тоест, доникъде на август би трябвало да е ясно ще има ли държавно управление, изясни проф. Киров.

Според проф. Пламен Киров, надали Румен Радев ще протака толкоз доста възможното предоставяне на три мандата за сформиране на държавно управление, че да мине средата на август. Това обаче е по принцип допустимо, стана ясно от думите му, тъй като той подсети опит от времето на Росен Плевнелиев.

Пламен Киров и Наталия Киселова разясниха и, че занапред почват главоболията с машините за гласоподаване. Трябва да се посочи собствеността върху тях, надлежно кой ще се грижи за тях, с цел да можем да ги употребяваме за последващи избори.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР