Да си родител в днешно време изисква много усилия от

...
Да си родител в днешно време изисква много усилия от
Коментари Харесай

Психолог: Трябва да насърчаваме избора на детето и да го приемаме такова каквото е

Да си родител в днешно време изисква доста старания от нас, възрастните, да бъдем индивиди с децата си. Това значи да виждаме какво стои зад държанието им като страст, да бъдем по-състрадателни към тях, да ги разбираме и чуваме. Това сподели психологът Наталия Герджикова в предаването " Добър ден, България “ на  Радио " Фокус “.

Тя обърна внимание, че родителят би трябвало да е и другар, и престиж, тъй като на децата си от време на време няма да споделим най-страшните си неточности и това е обикновено, само че би трябвало да им споделим грешките, които позволяваме по отношение на тях.

" Моите наблюдения са, че ние желаеме от децата си те да бъдат извънредно сполучливи. Обществото го постанова. Награждаваме всякога, когато това се случва, само че това не усъвършенства връзката с детето, тъй като ние не виждаме в действителност това дете от какво се интересува. Трябва да насърчаваме избора на детето и да го одобряваме такова каквото е, а не с нещата, с които прави. Аз те обичам, тъй като имаш шестица по математика. Къса се връзката сред детето и родителя, когато има такива условия, които то би трябвало да покрие, с цел да получи приемането на родителя “, изясни психологът.

По думите й е значимо родителите да поддържат връзка повече с децата си и да бъдат по-автентични с тях. 

" Постоянното хвалене на детето е още веднъж форма на неточност, тъй като по този начин детето стартира да се усеща най-хубавото и по този метод стопира да вижда другите хора като равни. Това е единият път, който би могла да поеме душeвността, а другият е – тези упования от родителите, които детето получава, може да му стане доста тежко и да даде заден ход и да се откаже, тъй като му е прекалено много “, разясни Герджикова.

Психологът разяснява зачестилите случаи на принуждение с думите, че е ужасно и доста тъжно това, че е допустимо деца да нанасят такава болежка на други деца. Според нея властническият вид на родителстване и този, който е с доста похвали, биха могли да доведат до такава експанзия и яд в дете. 

Габриела ГЕОРГИЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР