Да си подадем ръка над разделителните линии в името на

...
Да си подадем ръка над разделителните линии в името на
Коментари Харесай

Донев на тържествената проверка-заря: Преуспяването на България е споделената ни цел

" Да си подадем ръка над разграничителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев на тържествената вечерна инспекция за Денят на независимостта на България във Велико Търново.

" Старопрестолният град ни събира още веднъж, с цел да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 година, когато младата българска страна декларира пред великите сили с смелост, чест и достолепие своя избор на самостоятелност и първо на свободно развиване ", сподели в словото си министър-председателят.

" Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ, е възклик, който като че ли чуваме и през днешния ден, въпреки и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединяване и самостоятелност са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска страна, основана през 681 година ", сподели Донев.

И се върна към началото на българската страна.

" Всички помним най-първия роман за България - той е завет за мощ в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат първоначално. Да сме страна, почтена да бъде пълноправен член на цивилизованите нации, записаха предците ни в манифеста за самостоятелност. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до остарялата столица, манифестът е разумно разследване на напъните на тогавашните български политици и дипломати за възобновяване на държавността и икономическото процъфтяване на България ", сподели министър председателят.

" Манифестът е израз на съкровения блян за обединяване на българския народ. Независимостта на българската страна е идея, която преди 114 години събира в един вързоп упованията на народа и дейностите на националните избраници. След 10 дни ни следва да създадем избор, който ще дефинира идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за следващ - призванието да осъществен завета - Съединението прави силата! Уроците на историята могат да ни спестят историческите неточности, които има риск да допуснем още веднъж ", подсети министър председателят надписа над постройката на Народното събрание.

" Нека следваме образеца на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! ", прикани министър председателят.

В началото на церемонията бе изчетен цялостният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата " Свети 40 мъченици " във Велико Търново и прогласява страната ни за самостоятелна. Последва тържествената вечерна инспекция, прозвуча българският химн и проехтя празничната заря. 

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР