Да се забрани на банките едностранно да закриват платежна сметка

...
Да се забрани на банките едностранно да закриват платежна сметка
Коментари Харесай

Евродиректива: Забраняват банка да закрива сметка, дори да имаме такава в друга

Да се забрани на банките едностранно да закриват платежна сметка за съществени интервенции на консуматор, в случай че той открие същата в друга финансова институция. Предложението се основава на европейска инструкция и е записано в план за смяна на Закона за платежните системи и услуги, разгласен за публично разискване.

Платежната сметка за съществени интервенции се предлага в български левове, а задължението на банките сега е да я освободят от такси или да постановат минимални такси за внасяне, преводи и заплащания през нея. Целта е всеки консуматор да има опция да си открие най-малко една такава сметка.

Според последните промени, гласувани през Закона за бюджета, още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която хората могат да получават заплати, стипендии и пенсии. Забранено е налагането на месечната такса за обслужване на сметката, както и комисиони при изтегляне на пари от нея, в случай че това става през банкомат на банката, издател на картата.

Условието е в тях да се получават пари единствено от тези източници. Ако в тях влезе и лев, друг от тях, банката ще има право да я таксува със общоприетите такси по своята цена. Такса има и в случай че при тегленето притежателят на картата употребява банкомат на друга банка.

Облекчението беше признато, откакто по предложение на финансовото министерство фирмите с наети над 100 индивида личен състав би трябвало да заплащат заплати единствено посредством банков превод.

Според финансовия министър Асен Василев самодейността за тези ремонти идва от банките. Той заяви още, че е реализирано единодушие с тях да бъдат сложени банкомати във всички обитаеми места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Целта на това съглашение е да не се ощетяват хората в дребните обитаеми места, където броят на банкоматите е стеснен и не всеки път съответствува с банката, издател на картата.

Друга предлагана смяна в Закона за платежните системи и услуги закръгля еврото на 2 лв. при въвеждане на европейската валута. Този курс обаче ще се употребява единствено при категорично посочени в закона случаи – да вземем за пример разнообразни прагове, условия за капитал, наказания и така нататък За тях Българска народна банка предлага те да се трансформират при курс 2 лв. за едно евро.

В това няма нищо извънредно, практиката демонстрира, че улеснява бизнеса, показват финансисти. И дават образец, че в случай че дадена компания по нормативни условия би трябвало да има капитал от 5 млн. лева, с приемане на еврото той ще стане 2,5 млн.

Ако го няма закръглянето, на компанията ще се наложи да усилва капитала си, другояче може да изгуби правото да работи. Ако пък нарушаване в закона има заложена санкция от 20 хиляди лв., е естествено тя да стане 10 хиляди евро, а не от 10 225, 84 евро.

Тези причини се възприемат и от ЕЦБ в мнението ѝ по препоръчаните промени в закона.

Иначе за влизането на България в еврозоната се приготвя специфичен закон за приемане на еврото. В него ще е записано, че това става при курс от 1,95583 лева, който ще важи за всички суми по контракти, цени, депозити, заеми и така нататък В закона ще се опишат всички елементи и правила по какъв начин да става това. Но категорично се показва, че при превалутирането от лев в евро се употребява цялостната стойност на формалния валутен курс с всичките пет знака след десетичната запетая, написа „ 24 часа “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР