Да се въведе модел за справедливо и прозрачно предоставяне на

...
Да се въведе модел за справедливо и прозрачно предоставяне на
Коментари Харесай

До 30 000 лева фирмени дарения за партиите иска Прозрачност без граници

Да се вкара модел за заслужено и транспарантно даване на държавна поддръжка на партиите, който подсигурява баланс, поощряване на политическия плурализъм и предварителна защита от зависимости както от държавното финансиране, по този начин и от донори с огромни финансови благоприятни условия. За това упорстват от Асоциация " Прозрачност без граници " в свое публично мнение във връзка измененията в Закона за държавния бюджет, които регламентират финансирането на партиите и предизборните акции.

Според тях добър модел за тази цел връзка е регресивната канара за даване на държавна дотация, при който сумата за един изборен глас понижава съразмерно на броя получени гласове.

По отношение на неограниченото финансиране на партиите от юридически лица от организацията упорстват да се вкарат съответни ограничавания на даренията, защото това ще подсигурява демократичния развой и независимостта на партиите от " авторитетни стопански субекти "

От Асоциацията се притесняват, че анулацията на рестриктивните мерки в размера на даренията от физически лица биха довели до неспособност Сметната палата да управлява финансирането на партиите и най-много на предизборните акции.

По тази причина от " Прозрачност без граници " предлагат даренията за партии и предизборни акции да се лимитират до 10 000 лв. за физически лица и до 30 000 лв. - за юридически.

Те упорстват да се вкара и цялостна възбрана за финансиране от следните видове юридически лица:

- Държавни и общински компании, както и компании, в които страната или общините имат дялово присъединяване.

- Фирми, които са претенденти и/или реализатори на публични поръчки.

- Фирми, които имат подписани концесионерни контракти с страната или общините.

- Фирми, осъществяващи хазартна активност.

- Неправителствени организации.

- Фирми, работещи в браншове, които са мощно контролирани от страната

- Фирми, регистрирани в страната, в които дялово присъединяване имат други юридически лица, регистрирани в офшорни юрисдикции.

- Фирми, регистрирани в страната, в които дялово присъединяване имат задгранични компании, организации и физически лица.

По отношение на размера и метода на разпределение на държавната дотация от Асоциация " Прозрачност без граници " са на мнение, че настоящите правила слагат партиите според от решенията на изпълнителната власт по отношение на механизма за нейното пресмятане и разпределение.

Според тях при разглеждането на този въпрос са били неглижирани други основни аспекти на казуса: обезсърчаването на партиите да търсят легална финансова поддръжка от своите симпатизанти посредством дребни и постоянни дарения; прекомерно високият размер на държавната дотация, който основава диспропорционалност сред партиите, получаващи държавна дотация, и останалите партии; опцията за консумиране на дотацията за несвойствени действия, като щедрост.

Относно безплатното даване на пространства за парламентарно показаните политически партии от Асоциацията са безапелационни, че тази смяна единствено основава още по-голяма неравнопоставеност сред огромните и дребните политически партии, а това индиректно подкопава политическия плурализъм в партийната система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР