Да се увиете в чиста, мека и пухкава кърпа след

...
Да се увиете в чиста, мека и пухкава кърпа след
Коментари Харесай

Бабини трикове, с които кърпите стават меки и пухкави след прането

Да се увиете в чиста, мека и пухкава забрадка след баня доставя огромно наслаждение и комфорт.

За страдание, даже и да се стараете да избирате допустимо най-меките и пухкави кърпи, с течение на времето те постоянно стават груби и неприятни на досег.
Как би трябвало да се перат кърпите, с цел да запазят мечтаните си качества?
Дори и най-меките и пухкави кърпи могат да станат груби и неприятни на досег с течение на времето. Неправилното изпиране може доста да форсира този развой, а в някои случаи увреждането на тъканта може да бъде необратимо.
Ето за какво си коства да знаете главните правила за пране на кърпи. Някои от тях са общи и се ползват и за други текстилни произведения:

 кърпи

- Не пълнете барабана до дъно, а единствено до половината (в противоположен случай продуктите може да не се изперат и перилните препарати да не се изплакнат напълно),
- Избягвайте непотребни перилни препарати,
- Изпирайте настрана продуктите с елементи, които могат да повредят други тъкани (катарами, ципове и др.),
- Извадете прането от барабана на пералната машина допустимо най-скоро след привършване на програмата за пране.

Меки и пухкави кърпи. Трябва ли да употребявам омекотители за тъкани?

Един от най-популярните способи, употребявани за омекотяване на тъканта на кърпите, е потреблението на течности, добавени към последното изплакване. Нищо чудно, в последна сметка рекламите от години ни твърдят, че по този начин ще получим мечтаната мекост и пухкавост.
За страдание, това не е по този начин. Течността за изплакване импрегнира тъканта, като се утаява върху нейните нишки. Кърпата мирише красиво и става по-малко абсорбираща. Молекулите на омекотителя, които се натрупват в остатък върху тъканта, могат да създадат кърпата по-малко приятна на досег и даже груба.

Меки и пухкави кърпи. При каква температура би трябвало да се перат?

За да запазите памучните кърпи меки и пухкави, би трябвало да ги перете при температура 40-60 градуса. Това ще защищити и цветните кърпи от избледняване. По-високите температури - 90 градуса - могат да увредят непоправимо влакната, които ще изгубят еластичността си, което ще направи тъканта груба. 

 кърпи

Какви перилни препарати би трябвало да използваме?

Хавлиите могат да се перат с прахове за пране, течности или капсули за пране. Аргументът в интерес на течностите и капсулите е, че техните частици се отмиват по-лесно от тъканта по време на изплакването.

Изправяне и сушене

Начинът на сушене на кърпите е от решаващо значение за опазване на тяхната пухкавост и мекост. Една от най-съществените аргументи за загрубяването на кърпите е минералната наслойка, която водата, употребена за пране, оставя върху тъканта.
Тази наслойка е добре позната като варовик (който се отсрочва и в чайници, тръби, по арматурата в банята и т.н.). Колкото по-твърда е водата, толкоз повече се усилва казусът.

Струва си също по този начин да се запомни, че колкото повече вода е останала върху кърпата, която изваждате от пералната машина, толкоз по-значителен е пластът от наслойка, който ще остане след изпаряването на тъканта, т.е. след изсъхването ѝ.

 кърпи

Ето за какво мощното центрофугиране благоприятства запазването на пухкавостта и мекотата на кърпите. За страдание, въртенето със мощна скорост способства и за по-бързото изхабяване на тъканта.
Най-ефективният метод за приемане на меки и пухкави кърпи е сушенето им в сушилня.
Разбира се, не всички семейства са оборудвани с такова съоръжение. Ако казусът е подобен, си коства да употребявате домашно приготвени трикове за меки и пухкави кърпи.
Как да изсушите кърпите, в случай че не разполагате с барабанна сушилня?

Извадете прането от барабана допустимо най-скоро след привършване на програмата за пране, с цел да избегнете смачкване и неприятна миризма (която може да се получи, в случай че прането остане в пералната машина в продължение на часове). След това тъканта би трябвало да се изтръска добре и да се окачи отмерено на въжето на изсъхнало и проветриво място.

Домашни средства за меки и пухкави кърпи

За да се избегнат проблемите, породени от натрупването на варовик, към прането могат да се прибавят омекотители за вода. Добра концепция е да инсталирате филтър за премахване на котлен камък.
Популярно домашно средство за отбрана е прибавянето на оцет към прането (една чаша преди последното изплакване). Оцетът освен ще отстрани остатъците, само че и ще фиксира цвета. Неприятната миризма ще се изпари бързо, а може да се отстрани и посредством прибавяне на няколко капки от обичаното ви етерично масло.

Друг известен метод е да употребявате сода за самун за накисване или авансово измиване. Содата за самун дейно отстранява замърсяванията, избелва и омекотява тъканите. Благодарение на свойствата си тя се употребява най-добре за бели кърпи. За цветните може да докара до избледняване на цвета.
Не използвайте смеси от сода и оцет - двете субстанции (алкално и киселинно) обезвреждат взаимно действието си.

Плат на кърпите

Горните правила се отнасят за пране на най-разпространените памучни кърпи на пазара. Ако сте закупили забрадка, направена от други нишки, като да вземем за пример микрофибър или бамбукови нишки, апелирам, прочетете деликатно инструкциите на етикета и следвайте рекомендациите.
Кърпите от микрофибър нормално изискват изпиране на пара при по-ниски температури - 30-40 градуса.
Кърпите от бамбукови нишки се перат при ниски температури, на щадящ цикъл на пране и с потребление на меки перилни препарати.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР