Да се разхождаш виртуално из най-различни културно-исторически забележителности из България.

...
Да се разхождаш виртуално из най-различни културно-исторически забележителности из България.
Коментари Харесай

Поглед в бъдещето: Виртуални разходки из България. А защо не и до Луната?

Да се разхождаш виртуално из най-различни културно-исторически забележителности из България. И освен. Да имаш опцията да посетиш какви ли не съществуващи обекти в предишното, сегашното или бъдещето - крепости, хотели, да си участник във възстановка на събития и да се докоснеш даже до недостъпни дестинации като... Луната. Звучи футуристично, само че в действителност е изцяло допустимо!

В това имат вяра трима 25-годишни студенти с експертиза по осведомителни технологии, софтуерни нововъведения, предприемачество, връзки, мултимедия и създаване и дизайн на игри. Те вземат участие със своя артикул - 3Д сцена, в която потребителите могат да се разхождат благодарение на устройство за виртуална действителност (VR headset) и да се потапят по интерактивен метод в цифровото пространство, в 10-ото юбилейно издание на Innovation Academy - най-голямото публично-частно просветително партньорство в страната сред организации от частния, университетския, обществения и Неправителствени организации браншове.
 
 Innovation academy

Проектът е отдаден на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес хрумвания.

Какво съставлява планът им?

Пилотният план на Фондация „ Виртуални разходки “ e виртуална интерактивна разходка с екскурзовод на възрожденската къща Клианти в Стария град на Пловдив и е сбъднат в партньорство с Община Пловдив и Общинският институт „ Старинен Пловдив “.

„ 3Д сцените планираме да се купуват посредством цифров билет, с който клиентите ще имат достъп до виртуалното преживяване, като ще предлагаме и извънредно основаване на самостоятелни поръчки за VR преживяване “, описват те.

А кои са младите мозъци?

Светлана Чепилска – бакалавър по „ Информационни системи “ от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, сега учи в магистърската стратегия „ Предприемачество и нововъведения в осведомителните технологии “ в Софийски университет. Работи като разработчик на бизнес решения и визуализация на данни. Интересуват я рисковите спортове, образованието на младите и използването на реформаторски подходи за решение на проблемите в обществото.

Илия Хайтов – бакалавър по „ Комуникация, Мултимедия и Дизайн “ от Университета по приложни науки Ханзе в Холандия, сега учи в магистърската стратегия „ Предприемачество и нововъведения в осведомителните технологии “ в Софийски университет. Работи като разработчик на приложения вид игри. Обича да комуникира с хора, да приключенства и да създава планове с технологии като VR и AR за възстановяване всекидневието на хората.

Васил Кичев – бакалавър по „ Комуникация, Мултимедия и Дизайн “ от Университета по приложни науки Ханзе в Холандия. Началник на бизнес създаването в интернационалната компания за видео игри DX Gameworks. В предишното е работил по сходни интерактивни планове за музеи и общини с холандската фондация „ Indietopia “. Интересува се от дигитализиране на културата, опазването на природата и философия.

Попитахме ги по какъв начин се е зародила концепцията...

Идеята се зароди напълно инцидентно, до момента в който се разхождахме из една известна туристическа дестинация - Перперикон. Пристигнахме на мястото час преди да затвори и не успяхме да си вземем екскурзовод, нито да получим детайлна информация за обекта. Останахме разочаровани, тъй като доста от осведомителните табели бяха счупени. Запитахме се дали ние не можем да цифровизираме забележителностите по метод, който да улесни туристите при визитата им, а точно като създадем виртуални игрови разходки на забележителности с забавно поднесена информация, опция самичък да определяш с какво движение да се движиш и с интерактивни детайли, които да държат вниманието ти до дъно.

Защо имат вяра, че в продукта им има смисъл...

Едно от главните преимущества на виртуалните разходки вид игра е, че те способстват за туристическото прекарване като разрешават на потребителите цифрово да допрян историята на мястото и им показват информация посредством интеракции и вграден повествовател.

Допълнително, планът дава опция на хора с увреждания да посещават историческите обекти посредством телефона или компютъра им, правейки ги по-лесно налични за всички. Реализирането на плана способства и до привличането на по-широк диапазон туристи – младежи, както и задгранични гости.
Виртуалните разходки съставляват и ефикасен учебен инструмент. Те могат да бъдат и отличен запас за възпитаници и студенти, защото обезпечават по-завладяващ метод за запознаване с историята, бита и културното завещание.

Също по този начин обезпечава достъп до обектите – недвижими културни полезности, при оповестена епидемиологична конюнктура като пандемията от ковид.
И какви са упованията им след реализацията – по какъв начин ще трансформират средата?

Фондация „ Виртуални разходки “ интензивно се занимава с търсене на планове, свързани с история и просвета в България и чужбина. Надяваме се да бъдем началото на едно премислено и продължаващо модернизиране в туристически бранш, а за какво не и в просветителния - една от неизпълнените ни фантазии е да пресъздаваме исторически събития в учебните стаи.
Искаме да притеглим по-голям брой туристи, с цел да подтикваме българския бизнес, само че и да предизвикваме патриотизма у нашите съграждани, защото България има вековна история и доста велики персони и събития, които за жалост са забравени.

Повече за Innovation Academy:

Основната цел на Академия за нововъведения е да се трансформира в изнесен център за споделено познание сред университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига. Исторически, планът започва през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2023 година ще се организира в народен мащаб, в партньорство с повече от 14 университетa и обучителни центрове. С поддръжката на Представителството на Европейската комисия в България.

В плана са подготвени над 4680 участници и повече от 737 екипа досега, от които са стартирани и минали над 15% предприемачески хрумвания.

Сред лекторите на събитието са били интернационалните посетители като Чарлз Ландри, създателят на концепцията за изобретателен град, Антони Христов, някогашен арт шеф в Pixar, Линзди Шилваши, Innovation Space Manager в Гугъл и доста други.

Ако имате страхотна концепция, можете да се регистрирате тук: https://innovationacademy.bg/bg/

И още спомагателни материали за студентите - директива за работа с наставник, директива за направа на pitch deck, директива за валидация на концепция и други, можете да видите тук: https://innovationacademy.bg/bg/resources/
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР