Да се обвинява президентът на суверенна държава че лъже, е

...
Да се обвинява президентът на суверенна държава че лъже, е
Коментари Харесай

Как президентът Пендаровски може би показа, че знае истинската история за българите в РС Македония

Да се упреква президентът на суверенна страна че лъже, е доста мощно като дипломатически ход и политическа позиция. В случая президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски упрекна президента на Република България Румен Радев в неистина загдето твърди, че в Македония са избивани и инквизирани в лагери десетки хиляди единствено за това, че са се считали българи.

Според Пендаровски, “ не постои ниту еден съответстващ историски извор ко j ке потврди дека 10 или j ади луге били убиени во логори во Македони j а во тоа време, ниту во бугарската, ниту во македонската, ниту во светската историографи j а[...] Нешто што може да влезе во дефиници j ата на конц логори во времето на поранешна J угослави j а постои единствено на Голи Оток, денешна Хрватска. На територи j ата на Макеони j а никогаш немало концлогори, ниту тогаш ниту денес. “ *

Вярно е, че такова число е доста мъчно да се изследва и потвърди.

Но Румен Радев въобще не е твърдял това. Той декларира нещо по-сериозно и по-силно, което обаче бива заобиколено, недоизказано и преиначено от Сево Пендаровски.

Радев завява, че „ след определяне на югославската тирания в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, единствено поради това, че взеха решение да продължат да се назовават българи “.

Това изказване може елементарно да се ревизира дали е истина.

За задачата е нужно нещо доста просто.

Първо, незабавно да се отворят усърдно скриваните архиви на УДБА. Второ, бързо да се образува двустранна комисия от северномакедонски и български историци и експерти архивари. И трето, за пределно малко време комисията да разнищи и огласи записаното в архивите.

Освен това Радев не приказва за безличното „ хора “, както Пендаровски твърди.

А изрича ясно: които взеха решение да продължат да се назовават бълг ари .

Което Пендаровски явно преднамерено икономисва в своя изострен отговор по отношение на изказванията на Радев.

Във времето след 1944 година Вардарска Македония става част от Титовска Югославия под името Народна република Македония и там титовските управляващи са се разпореждали с българите както си желаят.

Фактът, че президентът Пендаровски прецизира, те са въдворявани, измъчвани и убивани в лагери не в Македония, а в Хърватия, единствено намирисва на не напълно акуратен от дипломатическа позиция опит да се намесва днешната страна Хърватия в казуса.

Но не и предпочитание той да бъде решен.

Защото същностният проблем е, че тези хора са били инквизирани и убивани единствено тъй като са се наричали българи .

И е бивало по този начин освен на територията на Вардарска Македония, а в цяла Югославия.

От лъжовното ударение на Пендаровски в неговото изказване, че Радев лъже, че 10 хиляди души са убити в Македония, както и от премълчаването му, че съгласно българския президент става дума за хора, инквизирани и убивани единствено тъй като се назовават българи, личи, че северномакедонският държавен глава може да се окаже, че ще да познава обстоятелствата добре.

Познава може би първия факт: че във Врардарска Македония хора са преследвани единствено за това, че се считат за българи и назовават себе си българи.

Познава евентуално и втория факт: какъв брой е приблизителният или даже точният брой на хората в Северна Македония и в цяла Югославия, избивани и измъчвани единствено за това, че са българи.

А за какво да не познава и третия факт: че тези хора са бивали въдворявани в лагери на остров Голи Оток, където са били избивани и изтезавани.

Очертаващото се несъзнателно и завоалирано самопризнание на Пендаровски за тези обстоятелства дава опция за размисъл към нещо доста значимо.

Първо, може би доста хора в Република Северна Македония, изучавали история отвън учебниците за главно и приблизително обучение, осъзнават, че по своя етнически генезис са българи.

Второ, допустимо е това схващане да провокира тежка вътрешна битка у част от тях.

Трето, да се отхвърля Иван Михайлов, последният водач на Вътрешната македонска революционна организация, кореспондира с опит за заличаване на една цяла ера от нейната история, политика и битки за свободата на Македония. Това може да се изясни с институционализираното дебългаризиране и македонизиране на историята на Вътрешна македонска революционна организация, фундаменталната политическа основа на построяването и действието на страната Република Северна Македония.

В нея сякаш нищо не се трансформира откак България първа я признава още в януари 1992 година Всъщност трансформира се очевидно, само че към по-лошо.

Дайте ми опорна точна, и аз ще повдигна Земята, декларира Архимед в древността.

Такава опорна точка управляващите в районен съд Македония намират, както проличава, в антибългаризма. На него се крепи македонизмът на северномакедонската страна.

А ние се надяваме езикът на омразата към всичко българско да бъде отстранен в югозападната ни съседка.

Това няма по какъв начин да стане, до момента в който на властниците в районен съд Македония не им се демонстрират обстоятелствата с цялата им заостреност и най-широко разгласяване – както постъпва в съответния случай президентът на Р България Радев.

И да се принуждават да приказват за тях.

Което значи, че в един миг може и да ги признаят.

От добра дума властниците в районен съд Македония от дълго време са посочили, че не схващат.

Нещо повече, положителната дума от българска страна те я одобряват като симптом за уязвимост и им отваря ищах за още по-силно клюкарствуване по отношение на България.

Когато обаче им се приказва на правилото ето това и това е истината – малко и ясно, те минават в пояснителен режим.

Та дори стигат до такава степен да ни изясняват, че Самуил може да е и арменец. Само и единствено да не признаят, че е българин.

Премиерът на районен съд Македония Ковачевски още при първата си среща с българския министър председател Петков в Скопие единствено ден след избирането му на този висок държавен пост огласява ведно с Петков, че в България и Северна Македония живеят два приятелски народа. Откъде, съгласно него, са се взели тези „ два приятелски народа “? Какво „ братско “ може да съществува сред македонците, от една страна, за които в РСМ публично се твърди, че нямат нищо общо с българите, и от друга българите, дето от горната страна на всичко се оказват татари съгласно северномакедонските трудове и изказвания в учебници, книги и медии? Нищо! Тогава, за какво македонският политик се ангажира с комплимента да назовава нашите прилежащи нации „ приятелски “?

Ето едно обосновано съмнение.

Доста властници в районен съд Македония може би знаят, че става дума за един народ. Който вследствие на политическото инженерство на титовската националистическа югославска власт, гарнирано с всеобщи убийства и насилия в продължение на десетилетия, е разграничен на два народа – македонски народ във Вардарска Македония и български народ в България. Докато тази пагубна политическа линия е подложена на проверка в България в началото от Тодор Живков въпреки и не толкоз изрично, а през днешния ден историческата истина е показана от българските учени и управляващи с цялата й хилавост, във Вардарска Македония посттивоските властници и учени „ историчари “ я карат с фалшифките от времето на Тито. Очевидно в тази страна декомунизация не е реализирана.

Така че, да! Има теоретичен и обществен смисъл да се приказва за два приятелски народа след провалите, нанесени от титовизма върху една част от единния български народ, живеща на югозапад от общата ни граница.

Ето за какво мисля, че продължава да стои открит въпросът за съществуването на българи в Република Северна Македония, на който тамошната власт е длъжна да отговори като значимо изискване за започване на договаряния за участие на страната в Европейския съюз.

Въпросът е кои и какъв брой са българите в районен съд Македония, от кой момент живеят там и за какво управляващите – били те монархични, титовистко-комунистически или демократични – не дават в продължение на повече от 100 години да се издума, че по тези места са съществували, а и през днешния ден не престават да живеят българи.

А политиците и служителите от Евросъюза би трябвало да са наясно, че в случай че не престават да толерират Северна Македония и да натискат България да я допусне до участие в Съюза такава, каквато е сега, може да си навлекат огромен проблем. Антибългаризмът в югозападната ни съседка, в случай че не бъде сменен с езика на добросъседство и другарство, може да избуи в геометрична градация в Северна Македония към този момент в качеството й на пълновръстен член от Европейски Съюз. И да провокира вълна от разтърсващи шовинистични и националистически процеси в страни от Съюза. Та даже да докара до неговото раздробяване.

Този проблем може да се окаже и катализаторен за инспекция на устойчивостта на Евросъюза в изискванията, в които страните членки биват към този момент заставяни да живеят не една и две години напред в резултат на спешните процеси подбудени от специфичната военна интервенция на Русия в Украйна.

* Радев со нови провокации – „ 10.000 Бугари убиени “ -Пендаровски: Изјавата на Радев е лага за политички цели, tv21tv, https://www.google.com/search?

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР