Да се намалят цените на лекарствата и държавата да увеличи

...
Да се намалят цените на лекарствата и държавата да увеличи
Коментари Харесай

СЗО: Бедните и хронично болните да не доплащат за лекарства

Да се понижат цените на медикаментите и страната да усили бюджета за опазване на здравето. Освен това бедните хора и тези с хронични болести да не доплащат за медикаменти, само че за тях да се вкара дребна такса за рецепта. Това са две от рекомендациите на Световната здравна организация в отчет за разноските за опазване на здравето в България. Той бе показан във вторник от Томаш Еветовиц, старши експерт по финансиране на опазването на здравето в СЗО.

Според организацията здравната каса би трябвало да покрива хората, живеещи под прага на бедността от 413 лева, тъй като сега огромна част от тях нямат право на обществено подкрепяне.

Пациентите са принудени да заплащат забележителните суми, а по този метод се лимитира достъпът на популацията до опазване на здравето, написа в отчета.

През 2018 година 1 от 5 семейства е направило заплащания от джоба си, които надвишават потенциала му за разноски за опазване на здравето с най-малко 40%.

“Хората, които заплащат за амбулаторни медикаменти, са главният мотор на така наречен пагубни разноски за опазване на здравето в България”, показват специалистите. Те засягат най-бедните семейства, възрастните и хората, живеещи в селските региони, а с времето броят им се усилва.

“България предприе съответни стъпки за възстановяване на достъпа до опазване на здравето и понижаване на финансовите усложнения за хората, ползващи здравни услуги, само че остават обилни пропуски в здравното покритие, изключително за семействата с ниски доходи”, сподели Антония Димова, декан на Факултета по публично здраве в МУ-Варна, и водещ създател на отчета.

Близо 15% от популацията не са обезпечени и имат достъп единствено до няколко обществено финансирани здравни услуги.

В момента страната поема здравното обезпечаване единствено на живеещите в последна беднотия. В резултат на това доста хора с ниски приходи са длъжни да заплащат вноски, само че не могат да си го разрешат, отбелязва се още в отчета.

Доплащанията са изключително тежки за амбулаторни предписания, тъй като няма таван и изключения за доста от медикаментите. Пациентите би трябвало да заплащат част от сумата за лекуването си. А цените на медикаментите са високи спрямо други страни от Европейски Съюз, пишат още специалистите.

Според СЗО би трябвало да се усъвършенства достъпът до опазване на здравето. А санкционирането на хора, които не могат да си разрешат да заплащат осигурителни вноски, посредством ограничение на достъпа им до здравни грижи подкопава напредъка.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР