Да се изчака решението на конституционният съд за това дали

...
Да се изчака решението на конституционният съд за това дали
Коментари Харесай

Първо да се произнесе конституционният съд и после да се избира нов главен прокурор, смятат политическите сили

Да се изчака решението на конституционният съд за това дали може Висшият правосъден съвет (ВСС) да упражнява функционалностите си след приключване на мандата и тогава да се премине към избор на нов основен прокурор. Зад тази позиция се оповестиха част от парламентарно показаните обединения откакто в четвъртък (15 юни) от служба основния прокурор Иван Гешев четири дни след решението на Висш съдебен съвет

Председателят на правна комисия Стою Стоев разяснява, че до момента в който се изчаква решението на конституционният съд би трябвало да се следва процедурата в закона за правосъдната власт - да се избере в 7-дневен период заместител, който да управлява прокуратурата до формалното избиране на нов основен прокурор като няма обвързване това да е някой от неговите заместници и по-късно би трябвало да стартира самата процедура.

Стоев се базира на член 168, алинея 7 от Закона за правосъдната власт, в който е записано, че при отстраняването на административен началник, какъвто всъщност беше Иван Гешев, с решение на съответната гилдия функционалностите му се поемат от един от неговите заместници или магистрат, избран по старшинство. Към този член се ползва инструкции в член 173 седемдневен период, съгласно който след предварително освобождение на основен прокурор, процедурата по нов избор би трябвало да стартира най-много седем дни след неговото премахване, т.е. това значи, че до седмица актуалният състав на Висш съдебен съвет по едно и също време би трябвало да избере краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор и да открие процедура по избора на идващ.

Председателят на правна комисия уточни, че процедурата по желание лишава много дълго време - най-малко 2-3 месеца. " Дали ще стигнем до конституционни промени досега, в който процедурата се развие, тъй че да може вероятно нови реформирани органи да го изберат, следва да забележим. Трябва да забележим и дали тези условия ще трансформират позицията на другите политически обединения за конституционна промяна ", сподели Стоев и добави, че се радва, че всички институции в страната са осъзнали, че овластяването на фигурата на основния прокурор с толкоз доста пълномощия е доста проблематична и би трябвало да се реформира.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Атанас Атанасов уточни, че по-важният въпрос е да бъде реформирана институцията и да се разиска дали би трябвало да съществува въобще фигурата на основния прокурор. За такава смяна обаче е нужна смяна в Конституцията или привикване на Велико Народно заседание.

По думите му обаче прокуратурата не може да стои без ръководство, тъй че настоящия състав на Висш съдебен съвет би трябвало избере някой краткотрайно да извършва тази функционалност, а народните представители да изберат нови членове на съвета, които пък да изберат новия основен прокурор, в случай че въобще има такава фигура.

Иван Гешев беше отхвърлен от поста, само че не поради това, за което трябваше да бъде отхвърлен. Той трябваше да бъде отхвърлен поради делата на трупчета, поради особеното използване на закона. Тези, които го освободиха, са тези, които го избраха. Сега не знам дали не ги е позор.
Атанас Атанасов,
съпредседател на Демократична България

Помолен за коментар за избора нов основен прокурор депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски само сподели, че " това го взема решение Висш съдебен съвет ".

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов също се базира на поисканото пояснение от страна на Гешев в Конституционния съд: " стои въпросът дали този Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, може да отстранява Гешев - в случай че може да го маха, може и да си избере и нов. Ако не може да го маха, Гешев би трябвало още веднъж да стане основен прокурор ", счита той.

Според Йорданов назначението и отстраняването на Гешев се случило под политическо въздействие. Намек за същото направи и Стою Стоев, който даде за образец, че през годините е имало и други претенции за отстранявания на Гешев, само че тогава съвсем с единогласие е било отхвърлено предлагането за отстраняването му, а в този момент " скоростно " е бил отстранен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР