Да работиш на държавна работа, отдавна се смята за едно

...
Да работиш на държавна работа, отдавна се смята за едно
Коментари Харесай

ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА! Босът на ВМЗ-Сопот с имоти за милиони - близкият на Кирил Петков се радва на тлъсти заплати, бонуси и палат в центъра на Карлово

Да работиш на държавна работа, от дълго време се счита за едно от най-хубавите решения, изключително когато става въпрос за управителна служба.

Допълнителните бонуси, които шефовете на държавни компании сами си начисляват, са единствено част от привилегиите. Малоимотен измежду тях няма. Това важи с особена мощ за военния индустриален комплекс, където макар квалифицирания труд заплатите за личния състав не са от най-високите, а пари за бонуси за началството постоянно има.

Така да вземем за пример наскоро в. “Марица “ писа, че управлението на “Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД /ВМЗ/ си раздало тлъсти
бонуси за „ сякаш “ добре свършена работа. Справката сочи, че постоянно тези бонуси доближават близо 200 хиляди лв.. Повечето поданици на община Сопот работят в това дружество, от което зависи безусловно икономическото оцеляване на района.
свързани новини124329на 20.08.2021
Изпълнителният шеф на ВМЗ-Сопот Иван Гецов управлява предприятието, като е считан за непосредствен на някогашния стопански министър Кирил Петков, който в този момент е водач на " Промяната продължава ". Той продължава да е на поста и при настоящия длъжностен стопански министър Даниела Везиева, която беше консултант и непосредствен човек Петков. Задълженията на ВМЗ нарастват от 130 млн. лева преди пет години на 165 млн. лева в този момент.

Това е новият морал! В момента поръчките са толкоз малко, че на практика такива няма и държавната компания е пред цялостен банкрут.

Въпреки неприятните резултати за ВМЗ, изпълнителният шеф е добре обезпечен. Само за интервал от 3 години той съумява да се снабди с няколко парцела и голям дворец с четири гаража в центъра на Карлово. Именно този дворец възмущава най-вече локалната общественост. По време на строителството на къщата съседи виждали, че облеклата на служащите в обекта и техниката са брандирани с логото на компаниите, които в този миг правят строителни действия и на територията на ВМЗ.

Гецов има и няколко жилището в Пловдив, няколко гаража, някои от които по 200 кв.м. (явно скрити търговски площи). Страни по имотните покупко-продажби са той и брачната половинка му. Някои от парцелите са записани на името на децата им. В извлеченията от Имотния указател не се виждат къщата в комплекс „ Созополис “ и вилата в Родопите, с които фамилията се хвали, по разкази на локални хора. Крупните
бонуси, които бордът на ВМЗ раздава на себе си, надали стигат за доказване произхода на парите за покупката на толкоз доста парцели.

Запознати с делата на Иван Гецов описват, че с цел да оправдае притежанието на толкоз парцели, е съумял да изтегли заем в размер на 1 млн. лева За страдание е просрочен, настояват те, а повода е, че датата на заема е след придобиването на посочените парцели. Късметът обаче не напуща Гецови, който съумява да остане отвън радара на КПКОНПИ.

Служители на предприятието пък се чудят по какъв начин е допустимо изпълнителният шеф да получава в допълнение заплащане за разработки на произведения по планове с европейско финансиране при изискване, че това са негови отговорности като изпълнителен шеф. Според осведомени сигнали за всичко това е имало, само че те потъвали при Кирил Петков.

Веднага изникват още няколко въпроса:

- Имат ли право членовете на Съвета на шефовете сами на себе си да дефинират размера на спомагателните хонорари, които получават?

- Има ли право изпълнителният шеф да получава спомагателни средства за присъединяване в екип, работещ по планове, свързани с европейско финансиране на предприятието, което ръководи?

- Как изпълнителният шеф Иван Гецов е подсигурил пред банката изплащането на голям заем?

- Има ли настойник Иван Гецов и кой е той?

Тук е ролята на профилираните органи в страната в лицето на Прокуратурата и КПКОНПИ да създадат информации и в „ Пандора Пейпърс “ дали има свързани със фамилията на изпълнителния шеф офшорни компании...

Ясно е, че по никакъв начин не е елементарно да се оглави комерсиално сдружение от ранга на ВМЗ. Както се пееше в известно рап парче: „ Ето го индивида, който за % го прави… “. Или цената на това да си отпред на боен цех изисква да си послушко, да подписваш и да мълчиш.

Това мощно си пролича преди няколко месеца, когато стана ясно, че покупко-продажби зa милиони на военни компании тънат в мъгла пoд влacтoви „ чaдър “, вмecтo дa бъдaт рaзcлeдвaни. Става въпрос за покупко-продажби, когато КИНТEКC и ВМЗ cключвaт дoгoвoри cъc cръбcкa компания. Документацията по контракта на ВМЗ, по който е платено, само че не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и е в прокуратурата. По контракта ВМЗ предплатено е превело 10,2 млн. $, като е било планувано след 60 дни да бъде получена продукция, само че това трета година не се случва, а информацията по договорката е засекретена. Договорът естествено е подписан от изпълнителния шеф инж. доктор Иван Гецов.

След извършената през април промяна на борда на шефовете Румен Пeткoв от АБВ заподозря гoтвeнa разпродажба нa ВМЗ и прeвръщaнeтo нa оръжейницата в туриcтичecки oбeкт. Aкo нaиcтинa ce cтигнe дo ликвидaция, прeдплaтeнитe милиoни по сръбската договорка прocтo щe бъдaт oтпиcaни. Ще потъне в неопределеност и всичко, което се е случвало в държавната ВМЗ. Дaли нe e тoвa цeлтa?

Какво следва пред ВМЗ?

От това кой ще застане отпред на ВМЗ, зависи бъдещето на държавната военна индустрия. Наскоро завърши процедура за избор на членове на борда на шефовете, а новият ръководител е Никола Стоянов.

Бил е зам.-изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия, само че след сигнали за нарушавания от представителите на бизнеса, е освободен. Той бил непосредствен на Кирил Петков и Даниела Везиева. В известие от организацията тогава се показва, че не били спазени вътрешните условия и правила за класиране на претендентите в процедурата за утвърждение на планове в осмата сесия на Националния иновационен фонд. Тези нарушавания са били осъществени по време служебното държавно управление на Огнян Герджиков, назначен от Румен Радев.

Също по този начин Никола Стоянов е бил консултант на Александър Манолев, който бе зам.-министър на стопанската система. Манолев подаде оставка през 2019 година, откакто Върховната касационна прокуратура стартира инспекция за корист с европейски средства по къщите за посетители за селски туризъм. След това Манолев влезе и в първия лист „ Магнитски “ за сериозна корупция, оповестен от Съединени американски щати през юни тази година.






















СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР