Да озвучаваш продукции, без да произнесеш и дума - за

...
Да озвучаваш продукции, без да произнесеш и дума - за
Коментари Харесай

Актьори в САЩ може да продават правата на гласовете си, клонирани от изкустен интелект

Да озвучаваш продукции, без да произнесеш и дума - за мощно ангажираните за озвучаване артисти това може да звучи като фантазия, в случай че не се тормозят, че изкуственият разсъдък се употребява, с цел да се обезцени труда им и да отпадне опцията да бъдат наети, писа Ти Си Ей/ДПА.

По силата на съглашение сред Гилдията на екранните артисти в Съединени американски щати и компания за изкуствен интелект, членове на организацията ще могат да основават и лицензират цифрови симулации на гласовете си за видеоигри и други планове, като в това време се възползват от защитните клаузи против евентуални злоупотреби, разгласи холивудският синдикат.

Националният изпълнителен шеф на Гилдията на екранните артисти и Американската федерация на телевизионните и радио актьори (SAG-AFTRA) Дънкан Крабтрий-Айлънд даде съглашението като образец за това по какъв начин софтуерните компании може да изградят доверие с създателите от шоубизнеса. Той изясни, че сделката открива минимални възнаграждения за актьорите, които озвучават, както и гаранции, че актьорите са осведомени в кои планове ще се употребяват цифровите реплики на гласовете им и дават категорично единодушието си за потреблението им в бъдещи планове. 

Членовете на SAG-AFTRA стачкуваха в продължение на месеци предходната година, като едно от настояванията им бе отбрана от потреблението на изкуствен интелект в продукциите, напомня ДПА.

Междувременно губернаторът на Тенеси Бил Лий разгласи, че ще бъдат признати законови промени, които би трябвало да защитят създатели на песни, артисти и други актьори от музикалната промишленост от изкуствения разсъдък (ИИ), заяви АП. 

Лий направи известието си от звукозаписното студио Ар Си Ей в Нашвил. В това студио са записвали митове като Доли Партън, Уили Нелсън, Чарли Прайд. В Ар Си Ей участваха още създатели на песни, водачи в музикалната промишленост, законодатели. " Тенеси ще бъде първият щат, защитил гласовете на артистите с актуалните законови промени ", сподели Лий. 

Текстовете на законовите промени към момента не са оповестени публично. По думите на Лий той желае да е сигурен, че ИИ няма да репликира гласовете на реализатори без тяхното единодушие.

Смъртта на най-известния гражданин на щата - Елвис Пресли, през 1977 година води със себе си дълга борба против неоторизираното потребление на името и облика му. Широкоразпространено е мнението, че след гибелта на звезда името и имиджът стават свободни за приложимост. През 1984 година щатът Тенеси приема закон за отбрана на личността, съгласно който правата върху името и облика не изтичат след гибелта. Само в два други щата - Ню Йорк и Калифорния, има сходна отбрана. Досега обаче никой щат не е защитил гласа на изпълнителя. 

Очаква се законодателство, обвързвано с използването на ИИ, да бъде признато и в други щати. Калифорнийски законодател е предложил ограничения за регулация на използването на ИИ и предоставяните от него услуги. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР