Да отпадне възможността съдиите, прокурорите и следователите да се пенсионират

...
Да отпадне възможността съдиите, прокурорите и следователите да се пенсионират
Коментари Харесай

Съдиите и прокурорите ще се пенсионират само когато остареят


Да отпадне опцията съдиите, прокурорите и следователите да се пенсионират единствено въз основа на това, че са натрупали 35 година стаж в системата без условие за възраст.

Това е записано в план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване в границите на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за 2020 година

Причината е, че за всички останали жители има условие пенсионирането за става едвам при настъпване на осигурителния риск "старост " (и при услови, че лицето има избрания от закона застрахователен стаж), само че не и преди този момент.

Представителите на правосъдната власт остават единственото съсловие с опция да се пенсионират без да им се слага изискване за постигане на избрана възраст.

За военните и служителите на реда условието за минимална възраст за пенсия беше въведено от 1 януари 2016 година с двугодишен гратисен интервал.

За съдиите, прокурорите и следователите с 35 година общ юридически стаж, от който две трети - в системата на правосъдната власт, опцията за предварително пенсиониране съгласно сегашните текстове, признати през 2018 година, е до 31 декември 2020 година

Сега вносителят - Министерският съвет, предлага тази привилегия да отпадне, с цел да няма предпоставки за неравнопоставенот сред обособените групи обезпечени..

Предложението за анулация е стимулирано и с годишните рекомендации на Съвета на Европейския съюз за ограничение на опциите за ранно пенсиониране. Във връзка с това с пенсионната промяна през 2015 година в КСО е въведена възраст за пенсиониране за всички лица без изключение, се припомня в претекстовете.

В общия случай работещите в най-масовата трета категория труд следващата година ще се пенсионират по-късно, в сравнение с през тази - при изискване, че са навършили 64 г и 3 м. възраст с 38 година и 10 м. стаж за мъжете и надлежно 61 година и 6 м. възраст и 35 година и 10 м стаж за дамите.

За работещите в силовите ведомства (полицаи, военни, чиновници в пандизите, правосъдната защита, разузнаването, ДАНС, НСО и др.) условието за навършени години се усилва с 2 месеца до 53 година и 6 м., а за стаж в системата остава непроменено.

Засегнатите от изменението представители на правосъдната власт ще могат да се възползват от привилегията, в случай че подадат заявки за пенсиониране преди влизането на изменението в действие. Специален текст планува постъпилите до тогава заявки да се преглеждат по досегашния ред.

Предстои предлагането на Министерския съвет да бъде разисквано в Народното събрание. Ако бъде признато, то ще влезе в действие от 1 януари 2020 година

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР