Да обвиняваме неправилното обкръжение, или все пак да поемем отговорност

...
Да обвиняваме неправилното обкръжение, или все пак да поемем отговорност
Коментари Харесай

Съдбата ли да обвиним или собственото си бездействие?

Да упрекваме неправилното обграждане, или въпреки всичко да поемем отговорност за себе си?


Къде е границата сред предопределеността и свободата на волята, сред ориста и способността да управляваме събитията?

ВОЛЯТА НА ВИСШИТЕ СИЛИ

Висшите сили могат да бъдат обозначени като Бог, орис, фатум, хороскоп. Според филолозите колкото по-кратка е думата, толкоз е по-древна, а тези, които се състоят от една-две срички, са най-древни. А в случай че в езика има няколко думи, обозначаващи едно и също – очевидно нашите прародители са описвали събитие, което добре са познавали и с което неведнъж са се сблъсквали.

Да живееш с убедеността в неизбежността на бъдещето, е по-лесно. Невролози и психолози потвърждават, че е доста по-лесно да се съсредоточим върху неприятното, в сравнение с върху хубавото. Тоест положителното стичане на събитията (идвате на спирката съвсем по едно и също време с автобуса) се възприемат малко (о, добре, пристигна рейсът – и позитивното събитие се изчерпва с това). А неприятните (половин час киснеш под дъжда) оставят задълго горчив привкус в паметта, в страстите и в енергетиката. Това свойство в миналото е помогнало на далечните ни предшественици да оцелеят. Споменът за негатива изостря сетивата им, желанието да не попадат повече в сложна и рискова обстановка, ги принуждава да намират обиколни пътища.

Етолозите (специалистите, занимаващи се с инстинктивните или биологическите аспекти в държанието на човека) настояват, че по природа на хората са им нужни „ адреналинови “ занимания. Да изгарят напрежението, да осъществят заложената си изначално дарба да оцеляват. Това поражда високото търсене на „ нападателни “ типове развлечения, екстремални спортове, с една дума – имитацията на война. Скучното офисно всекидневие не изгаря адреналина, а назад – предизвика свойството да се концентрираме върху неприятното. И това свойство би трябвало да се схваща и да се управлява.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР