Да избегнем най-лошото на смесения вот, се призовава в становище

...
Да избегнем най-лошото на смесения вот, се призовава в становище
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК предупреждава за опасности при смесения вот

Да избегнем най-лошото на смесения избор, се приканва в мнение на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на обработката на резултатите в възможните секции със смесено, хартиено и машинно гласоподаване. Консултативният орган се афишира срещу концепция в секциите да се сумират числата от двата потока данни и я прави оценка като безсмислена и нездравословна.

" Общественият съвет упорства народните представители да не позволен едно безсмислено и нездравословно предложение за смяна в Изборния кодекс - сумирането в изборните секции на гласовете, подадени с машинни и хартиени бюлетини ", се споделя в мнението.
 Без скрито гласоподаване: На идващите избори гласуваме и с хартия, и с машина
Без скрито гласоподаване: На идващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Народните представители гласоподаваха със 125 гласа " за ", 100 " срещу ", въздържали се нямаше

От Обществения съвет към ЦИК декларират, че за връщането на опцията жителите да избират единия или другия способ да подадат гласа си към този момент са изговорени вероятните " за " и " срещу ", само че не наподобява да е по този начин с концепцията на един от плановете за промени в Изборния кодекс " десетките хиляди членове на секционните изборни комисии (СИК) да бъдат натоварени с извършения по аритметика в края на 13-часовия им работен ден " . Според консултативния орган това предложение възпроизвежда обстановката от нощта след изборите на 4 април 2021 година, на които можеше да се гласоподава по желание с хартиена или машинна бюлетина. Тогава точно поради сборуването и предвидимите многочислени неточности в протоколите на СИК станал трудно нескончаем процесът на обработката им в районните изборни комисии. В мнението се акцентира, че използването на този метод на идните локални избори, които са постоянно " 2 в 1 ", " 3 в 1 ", а тук-там и " 4 в 1 ", с преброяване на преференции в листите за общински препоръки, ще сложи секционните комисии в невиждано сложна обстановка и основава заплаха от блокиране на ОИК в навечерието на възможен втори тур за кмет.
 Вигенин: Машинният избор беше метод да понижим риска ГЕРБ да открадне отново изборите
Вигенин: Машинният избор беше метод да понижим риска ГЕРБ да открадне отново изборите

Шансът за кабинет нараства, съгласно Екатерина Захариева

От Обществения съвет към ЦИК изясняват, че самата логичност на машинното гласоподаване е ориентирана към ограничение на човешкия фактор при отчитането на резултатите , каквато е практиката и съгласно настоящото законодателство - машинните гласове да се снемат в РИК от флашките. Също при случаите на проблеми с машината и прекосяване към хартиени бюлетини съответният формуляр за протокол не е претендирал СИК да сумират двата потока от данни.

" Общественият съвет повтаря рекомендацията си от свои предходни разбори за дейно потребление на профилираните устройства. Да се резервира досегашната процедура да няма преписване на данните от финалния машинен протокол в протокола на СИК, който да е от две елементи и да съдържа минимума от данни за бистрота и разбор на резултатите. Сумирането на числата (гласове за кандидатски листи и преференции) от хартиения и машинния избор да става в изчислителните пунктове на РИК ", поучават от консултативния орган.
 Божидар Божанов: Връщането на хартиената бюлетина не е аргументирано
Божидар Божанов: Връщането на хартиената бюлетина не е аргументирано

Той дефинира изказванието, че машинното гласоподаване плаши възрастните хора като обидно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР