Да, България избира днес на Втора национална конференция в София

...
Да, България избира днес на Втора национална конференция в София
Коментари Харесай

„Да, България“ избира ново ръководство и лидер

" Да, България " избира през днешния ден на Втора национална конференция в София ново управление - ръководител, Национален съвет, Национална контролна комисия. Очакват се и промени в устава на партията. Участниците ще могат да се включат отдалечено или присъствено.

На 15 ноември, ден след третите за предходната година предварителни парламентарни избори, ръководителят на групировката Христо Иванов подаде оставка, поради, по думите му " неприятните изборни резултати ". Народният избор отреди на коалиция " Демократична България ", част от която е и " Да, България ", да бъде шеста политическа мощ в Народното събрание.

Резултатът демонстрира доста съществено оттегляне от изборите на 4 април и на 11 юли, управлението на " Да, България " вижда в това доста сериозен знак от членовете и поддръжниците на демократичната общественост, обоснова се тогава Христо Иванов. Той е и единственият претендент за нов ръководител, сочи информация на интернет страницата на политическата мощ.

Има оферти за промени в устава, това ще е основна част от конференцията, изясни за Българска телеграфна агенция Иванов. Очаква се предлагането да е за понижаване броя на членовете в Националния съвет /НС/, който, съгласно настоящите правила, се състои от ръководителя на " Да, България " и от не по-малко от 50 членове, определени от Националната конференция.

В момента Съветът е от 79 партийци включително и ръководителя.

Христо Иванов означи също, че на конференцията ще са и представителите им в държавното управление - Надежда Йорданова, министър на правораздаването, и Божидар Божанов - министър на електронното ръководство. Ако има въпроси към тях, свързани с присъединяване им в изпълнителната власт, ще могат да бъдат запитани, увери той. Според него е рано да се разисква и прави някаква по-цялостна оценка за ръководещата коалиция, само че на конференцията въпреки всичко се чака коментар за нейната структура, както и за представянето на " Демократична България " на изборите.

Депутатът Атанас Славов чака форумът да удостовери политическата линия на досегашното управление, от една страна - за съдружната политика в границите на самата " Демократична България ", и, от друга - в границите на огромната управническа коалиция. Това е доста значимо, тъй като то чертае визията за развиване на страната в идващите четири години и то по основни цели, които са значими за " Да, България ", като промяна в правораздаването, регулаторите, господство на правото, електронното ръководство, разяснява той за Българска телеграфна агенция.

Очаква се да се организира значим вътрешен партиен спор за салдото и връзките сред локалните организации и централно управление, сподели още Славов.

И означи, че " Да, България " е била основана преди пет години и се е трансформирала в същинска партия с голям брой локални структури, което води и до нужда от последователно напасване. Както и да получим явен мандат за позиционирането на партията в националната и в локалната власт, тъй като виждаме, че предстоят турбулентни месеци - рецесия /икономическа, политическа/, ограничения, които подхващаме за решаването им, изясни депутатът. Надявам се да получим мощна поддръжка за водената политика, добави Славов.

Той уточни, че интензивно се работи по законодателните оферти за промени в закона за правосъдната власт и ще бъдат показани за публично разискване, както и по плановете по отношение на конституцията, които да бъдат разисквани в специфична комисия в Народно събрание.

Коалицията изисква по-сериозен преговорен развой, с цел да може тези хрумвания да бъдат изведени на едно в действителност законодателно равнище, а да не останат единствено пожелания, счита Атанас Славов.

Освен с промени в устава и избор на нов ръководител, Втората национална конференция ще избира и нов Национален съвет и Национална контролна комисия.

Кандидатите за членове на Националния съвет са 134, измежду които са досегашните Антоанета Цонева, Божидар Божанов, Атанас Славов и други А за контролната комисия - 14.

Предвижда се и да бъде призната Политическа декларация за визия и съществени насоки за активността до идната Национална конференция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР