Да бъде задължено Министерството на финансите да отпусне повече средства

...
Да бъде задължено Министерството на финансите да отпусне повече средства
Коментари Харесай

ДПС иска още средства за пострадалите от наводненията в Пловдивско и институция за превенция на трагедии от природни бедствия

Да бъде задължено Министерството на финансите да отпусне повече средства за възобновяване на вредите от наводнените села в Пловдивска област през септември тази година и да се сътвори държавна конструкция, която да следи за предварителната защита на такива нещастия.

Това изиска депутатът от Движението за права и свободи (ДПС) Рамадан Аталай в Отношение след чуване по тематиката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание.

Размяната на въпроси и отговори беше обвързвана с активността на  Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, с извършените от нея съвещания, взетите решения и отпуснатата помощ.

Сумата, която би трябвало да бъде отпусната, ще бъде избрана след разбор, само че най-важните действия са възобновяване на къщите и на пътищата в потърпевшите региони. Като сложи акцент върху двата казуса Аталай уточни, че има и други обитаеми места, където чакат също средства, въпреки че са малко по-встрани. „ Розино чака пари, Богдан, Каравелово, Трилистник, Калояново “, напомни депутатът.

Изказването му стартира с това, че най-голямата помощ за потърпевшите хора е да усетят наличието на страната и на общинските управления на място. Трябва да се даде на локалните спокойствието, че ще бъдат отделени задоволително средства, тъй че хората да могат да прекарат безпроблемно зимата и след това да се опита да си възстановят естествения живот.

„ Те няма да могат да върнат естествения живот, където са живели до момента в тези обитаеми места, само че ние би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да възстановим онази инфраструктура, къщите на хората и това доверие на хората към държавните институции, което се чака “, сподели Рамадан Аталай. Според него това доверие ще пристигна с връщането на предварителната защита, на предварителната активност, която страната е занемарила от дълги години, изключително с всичките проекти по отношение на ръководство на водните басейни. Аталай напомни нещастията в Цар Калоян, Антоново, Бисер и Хитрино, като образци, които са посочили какъв брой нужна е предварителната защита, а по-късно тя е била подценена.

Вариант за решение на казуса Рамадан Аталай видя в институция от предишното, за която напомни, а точно от дълго време към този момент закритото Министерство на бедствията и повредите. По думите му може би е пристигнало времето това ведомство да се възвърне, с цел да може то да прави разбори, да изисква средства от финансовото министерство и да следи за предварителната защита. „ За да може да създадем това, което е належащо да не се случват тези бедствия “, акцентира Аталай.

Необичайното в обстановката в този момент е, че не може да се упрекнат нито Министерството на вътрешните работи, нито Междуведомственият съвет за възобновяване и подкрепи, че не са си свършили работата. „ Няма никаква предварителна защита, сякаш в страната нямаме ние институции, които да се ангажират авансово да не се включат избрани последици от бедствията, които се случват “, уточни Рамадан Аталай.

По думите му естествените бедствия, в този случай голямото количество превалявания, не могат да бъдат планувани, само че могат да се открият избрани индикатори, с цел да се види, че има заплаха. „ Не може да кажем, че страната е направила всичко това належащо, като споделям страната имам поради координацията, контрола и предварителната защита, господин министър. Не диря, отново споделям, никаква виновност, не диря никаква отговорност от никого, до момента в който не се обясни от анализите на следствията, на службите, които вие ще ги извършите “, сподели Аталай и добави, че задача на депутатите е да се сътвори нужната конструкция за предварителна защита, каквато е било закритото Министерство на бедствията и повредите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР