Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план

...
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план
Коментари Харесай

Създават Координационен съвет, който да изпълни плана за ваксиниране срещу COVID-19

Да бъде основан Координациoнен съвет за осъществяване на Националния проект за имунизиране против COVID-19 предложи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на постоянното държавно съвещание, което се организира посредством видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще дава отговор за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще дефинира предпочитаните групи за имунизация.

Новото звено не анулира и не измества Националния действен щаб във връзка с предоставените му отговорности, а ще има основна роля при осъществяването на имунизирането. „ В петък би трябвало да е подготвен и съставът на координационния съвет. Той би трябвало да направи цялата логистика, 24 часа би трябвало с това да се занимава, с цел да може като пристигна имунизацията да сме подготвени още първия ден “, съобщи министър председателят Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че всеки, който желае от системата на опазването на здравето, би трябвало да има опция за имунизация. „ Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи “, добави Борисов.

Премиерът Борисов добави, че през днешния ден у нас идват 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се ползва с други лекарства при лекуването на COVID-19. „ Така ще има за всеки един човек. " Ремдесивир " също има задоволително “, акцентира министър-председателят. Той разпореди всекидневно да се следи наличността на лекарствените артикули за лечението на пациентите с новия вирус.

На днешното съвещание на Министерският съвет беше признат също по този начин и Национален проект на Република България за подготвеност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за оправянето на страната с избрана пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят съответни пандемични проекти за справяне с съответни болести, в случай че обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния проект е да ограничи заболяемостта, да понижи смъртността от пандемичната зараза и по едно и също време с това да обезпечи оптимални благоприятни условия за лекуване на заболелите. Разписана е организацията на дейностите, които са нужни за поддържанетo на действието на съществени за публичния живот браншове и служби, обезпечаването на информация за обществото по отношение на хода на пандемията и подхванатите ограничения. Документът ясно дефинира координацията сред секторите и другите административни равнища, като е посочено кой ще е виновен за всяка активност от стадиите на пандемията и това се трансформира според от нейната тежест и влияние. Предвидено е съществуващите структури и механизми за незабавен отговор в държавния и в частния бранш да се употребяват и за реакция при пандемия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР