Да бъдат въведени гъвкави тарифи на тока за бита и

...
Да бъдат въведени гъвкави тарифи на тока за бита и
Коментари Харесай

Нощната тарифа на тока скача заради ВЕИ

Да бъдат въведени гъвкави цени на тока за бита и цените вечер да бъдат по-високи от тези денем, предложи Карел Крал, изпълнителен шеф на Електрохолд България, по време на конференцията “Енергиен конгрес 2024 ”, написа Труд бг.

Според него хората би трябвало да бъдат подтиквани да употребяват ток денем, когато има огромно произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ, а потреблението е по-малко.

Най-голямо е потреблението на ток от семействата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, тв приемници и осветяване.

Ако бъдат въведени разнообразни цени за дневен и вечерен ток, множеството работещи хора ще заплащат доста по-скъпо за вечерния ток, а няма да могат да се възползват от по-евтиния ток през светлата част на деня, тъй като не са у дома.

Няма по какъв начин човек да излезе от работа, с цел да пусне пералнята, или да се прибере у дома, да сготви, да включи бойлера, да се изкъпе и по-късно още веднъж да се върне на работа.

За да бъдат въведени разнообразни цени на тока за другите часови пояси от деня е належащо да бъдат сложени умни електромери, които регистрира потреблението на ток в действително време. За да стане това са нужни обилни вложения, изясни Карел Крал.

Необходимите средства може да бъдат обезпечени или посредством нарастване на цените на мрежовите услуги, т.е. таксите за транспорт на електрическа енергия, или да бъдат употребявани средства от фондовете на Европейски Съюз. Според Карел Крал цените на мрежовите услуги в България са най-ниските в Европейски Съюз, а цената на един километър кабел е една и съща и тук и в Германия.

Докато има единна цена на тока за бита не може доста да се увеличи цената за транспорт на електрическа енергия, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

С излизането на семействата на свободния пазар на ток, което ще стане от края на 2025 година, цените на тока може да бъдат по-високи в часовете от денонощието с огромно ползване.

Тогава ще дават помощи за енергийно бедните. Но всички останали, които разполагат със междинни приходи, т.е. приходите им след заплащане на сметките за сила са по-високи от линията на беднотия, ще заплащат пазарни цени на тока, а евентуално и по-високи мрежови такси за транспорт на електрическата енергия.

По-висока цена на водата може да заплащат хората, които се къпят всеки ден и перат постоянно облеклата си.

От 1 юли 2024 година цената на тока за семействата няма да бъде определяна от КЕВР, а от държавното управление, сподели ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той посъветва държавното управление при установяване на новите цени да стъпи на сегашната цена на тока за бита и да “отчете инфлацията и някои други фактори ”.

В момента има таван на цената на водата за всички - цената би трябвало да е обществено търпима. Това значи при месечно ползване от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надвишава 2,5% от междинния месечен приход на семействата.

При въвеждане на енергийно небогати и две цени за цената на водата, най-бедните ще получават помощи, при минимално ползване семействата ще заплащат сегашната цена, само че при по-голямо ползване цената ще бъде по-висока.

Може да се окаже, че фамилии, в които няколко души се къпят всеки ден и перат постоянно облеклата си, заплащат за вода по високата цена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР