Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет

...
Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет
Коментари Харесай

Младият кардиолог от Благоевград д-р Й. Христов съчета спешната медицина с общата като общопрактикуващ лекар, вече има над 2000 пациенти

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет – София през 2015 година От 2015 година до 2019 година доктор Христов специализира в Клиниката по вътрешни заболявания при УМБАЛ „ Св. Анна “ – София. През 2019 година придобива компетентност по кардиология. През 2020 година става част от екипа на незабавно поделение в Университетска болница „ Лозенец “. Отскоро взема решение да обърне взор и към общата медицина, като стартира активност и като общопрактикуващ доктор в Медицински център „ Лозенец “ и към този момент има над 2000 пациенти, написа zdrave . net .

  • Д-р Христов, повече от три години сте кардиолог, имате опит в незабавно поделение и все пак се насочвате и към общата медицина – в пациентската Ви листа към този момент има записани над 2000 пациенти. Защо взехте това решение?
  • Като кардиолог постоянно съм считал, че би трябвало да се развъртвам и да давам максимума от себе си. Ежедневната процедура ме научи, че медицината е многокомпонентно предизвикателство и мисля, че по този метод мога да бъда оптимално потребен и ефикасен на работното си място. Практиката по обща медицина, която стартирахме с моя сътрудник доктор Станислав Иванов, с помощта на неговия дълготраен опит в тази област ни разрешава да оказваме помощ на огромен брой пациенти.
  • Кое е особеното в работата Ви като персонален доктор, спрямо работата Ви като кардиолог и незабавен доктор?
  • Работата като общопрактикуващ доктор е голяма по размер. Тук се наблюдават пациентите с едно или повече болести. Личният доктор дава отговор и за тяхната терапия, профилактика и даже психическо здраве, защото се построява доста специфична връзка лекар-пациент. Това се отличава от работата ми като незабавен доктор, където настройката е да си квалифициран за най-лошото във всеки един миг, без преди този момент да познаваш пациента, който е против теб, освен това се постанова да взимаш бързи решения. Кардиологията, от трета страна, е една всекидневно разрастваща се компетентност в софтуерно и фармакологично отношение, която постоянно ме е удовлетворявала.
  • Вече познавате хората, за които се грижите. Какво е общото сред тях, което предопределя и фокуса на напъните Ви като техен доктор, към който могат да се извърнат първо при потребност?
  • Общото е, че това са интелигентни хора, които са виновни към здравето си и това на околните им. Моят фокус е главно ориентиран към осъществяване на профилактика, защото тя е в основата на по-малкото хоспитализации, по-малкото инвалидизации и смъртност. Също по този начин контролът на хроничните болести и медикаментозните лечения. Ние имаме 24-часова връзка с пациентите си, които при потребност най-малкото могат да бъдат ориентирани към съответното звено според от спешността.
  • Не криете желанието си да участвате в построяването и развиването на медицинския център към болничното заведение. Как виждате вероятностите на тази конструкция?
  • Медицинският център разполага с висококвалифицирани експерти. Големият брой на пациентите, които търсят помощ при нас, приказва, че той ще продължи да се развива, с цел да дава отговор на все по-големия брой жители, които търсят здравна помощ при нас.
  • И защото сме в разгара на студения сезон с преобладаващо респираторни болести, посочете кои неприятни привички и рисково държание предопределят високата заболеваемост?
  • През студените дни ограничаваме двигателната си активност, диетата ни се трансформира. Това води до утежняване на хронични болести. Голяма част от пациентите ни са полиморбидни, което значи, че са с повече от едно заболяване. Най-често това са респираторни остри и хронични болести, като хроничната обструктивна белодробна болест, астмата, дихателната непълнота и честите, продължителни и тежки пневмонии.

Съветваме пациентите си, които заради една или друга причина неглижират хроничните си болести, по-често да наблюдават за обостряне на признаци на главното заболяване, да посещават експерти или персоналния си доктор.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР