Няколко мега-богати дарители се превърнаха включови поддръжницина републиканския кандидат за

...
Няколко мега-богати дарители се превърнаха включови поддръжницина републиканския кандидат за
Коментари Харесай

Кои са богатите дарители, подкрепящи Тръмп

Няколко мега-богати донори се трансфораха в основни поддръжници на републиканския претендент за президент Доналд Тръмп , като общо дадоха над 50 милиона $ в поддръжка на кандидатурата му против съперника му от Демократическата партия Джо Байдън . След като дребните дарения за Тръмп започнаха да понижават, а някои огромни републикански благодетели го подцениха, група видни богати американци станаха основни фигури за финансирането на кандидатурата му.

Ето кои са петима от топ донорите, измежду които и една фамилна двойка, които поддържат Тръмп, въз основа на разбор на Ройтерс на данните за финансирането на акциите на Федералната изборна комисия.

Тимъти Мелън

Тимъти Мелън, 81-годишен правоприемник на основаното в Питсбърг банкерско семейство Мелън, e дарил на политическия комитет на Тръмп, прочут като „ МАГА “, минимум 16,5 милиона $ от 2022 година насам. Той също по този начин е дал минимум 20 млн. $ на политическия комитет, подкрепящ Тръмп и наименуван „ Действие за Америка преди всичко “ (America First Action), по време на президентските избори през 2020 година

Мелън, който живее в усамотение в Уайоминг и е заснеман извънредно рядко, е фен водач, който е основал и управлява транспортни компании. „ Форбс “ прави оценка благосъстоянието на семейство Мелън на 14,1 милиарда $ .

Той също така е и най-големият донор, подкрепящ самостоятелната президентска кандидатура на Робърт Ф. Кенеди-младши, като е дал на политическия му комитет „ Американски полезности “ минимум 20 млн. $.

Проучванията демонстрират, че наличието на Кенеди в бюлетината може да прелее гласове към него както от Байдън, по този начин и от Тръмп при гласуването на 5 ноември.

Мелън също по този начин е правил дарения за редица антиимиграционни ограничения и е бил главен спонсор на ръководения от Тексас фонд за създаване на стена по южната граница с Мексико.

Усилията на Ройтерс да се свърже с Мелън посредством издател и фамилната фондация, която преди ръководеше, останаха несполучливи.

Исак и Лаура Пърлмътър

Исак „ Айк “ Пърлмътър, някогашният ръководител на „ Марвъл Ентъртеймънт “, и неговата брачна половинка Лаура Пърлмътър, са дарили над 10 милиона $ в този избирателен цикъл на новия фонд за набиране на средства за кандидатурата на Тръмп – „ Право за Америка “. Пърлмътър е постоянен посетител в резиденцията на някогашния президент - „ Мар а Лаго “ във Флорида и е дълготраен спонсор на акциите му. Семейство Пърлмътър са дарили минимум 21 милиона $ на „ Действие за Америка преди всичко “ през 2021 година

Миналата година компанията „ Уолт Дисни “ уволни Пърлмътър като началник на „ Марвъл Енетъртеймънт “, малко поделение в компанията, отговорно за издаването на книги с комикси и някои потребителски артикули, като част от редуциране на разноските в компанията.

Роденият в Израел Пърлмътър, за който „ Форбс “ написа, че е на 81 година и има благосъстояние от 4,4,млрд. $, е прочут със строго защитавания си персонален живот и рядко е заснеман в пресата.

Жена му Лаура, която също страни от медиите, е шеф във фондация „ Исак и Лаура Пърлмътър “, която оповестява, че се занимава със здравни грижи и публични начинания.

В къс телефонен диалог юристът на Исак Пърлмътър - Джон Турицин, сподели, че няма да приказва пред медиите и прекъсна връзката.

Линда Макмахън

Бившата професионална състезателка по битка Линда Макмахън, която е дългогодишна дарителка на Тръмп и оглави Администрацията за дребния бизнес по време на ръководството му, е дарила над 10 милиона $ на „ МАГА “ в този избирателен цикъл. Освен това Макмахън е дала н пъкъл 15 милиона $ през 2019 и 2020 година на комитета „ Действие за Америка преди всичко “, на който тя беше ръководител по време на изборите през 2020 година

До 2009 година тя управляваше „ Уърлд Ристлинг Енмтъртеймънт “ дружно със брачна половинка си Винс Макмахън, който купи компанията от татко си през 80-те години. По-рано тази година Винс Макмахън напусна основаните от самия него колос в региона на битката „ ТКО Груп “ и дъщерното му сдружение „ Дабл Ю Дабъл Ю И “, откакто против него беше заведено дело, обвиняващо го в полово принуждение и трафик (на жени), които той отхвърля. „ Форбс “ прави оценка чистия му капитал на към 2,7 милиарда $.

Линда Макмахън, 75 година, два пъти несполучливо взе участие в конкуренцията за място в американския сенат от щата Кънектикът. Сега тя е председателка на протръмписткия мозъчен концерн Институт за политика „ Америка преди всичко ” (ИПАПМ) във Вашингтон, който твърди, че се застъпва за „ свободното предприемачество, националното великолепие, американското военно превъзходство… и първостепенността на американските служащи, фамилии и общности “.

Робърт Бигълоу

Магнатът в региона на бюджетните хотели от Невада Робърт Бигълоу, 79 година, е дарил на „ МАГА “ над 9 милиона $ в този избирателен цикъл. През януари Бигълоу сподели пред Ройтерс, че е заречен да даде в поддръжка на Тръмп обща сума от 20 милиона $ .
Бигълоу, който мощно се интересува от НЛО и космоса и финансира разнообразни проучвателен планове, е вечерял с Тръмп в “Mар а Лаго ”.
Той сподели, че е дарил 1 млн. $ за фондовете на някогашния президент.

През 2011 година „ Форбс “ оцени холдингите за недвижими парцели на Бигелоу на стойност към 700 милиона $.

Патриша Дъган

Патриша Дъган, съществена дарителка на Сциентоложката черква, е дала на „ МАГА “ над 5 милиона $ в този избирателен цикъл. Бившият ѝ брачен партньор Робърт Дъган е вложител и бизнесмен, чието положение се усъвършенства с помощта на продажбата през 2015 година на производителя на медикаменти за рак „ Фармасайкликс “ (Pharmacyclics) на „ Абиви “ (AbbVie) за 21 милиона $. „ Форбс “ прави оценка чистия му капитал на 3,3 милиарда $.

Семейство Дъган, които се срещат в Университета в Калифорния в Санта Барбара и имат осем деца, се разведоха през 2017 година Всеки от тях подари по 4 милиона $ на „ Действие за Америка преди всичко “ през 2020 година
Личният уебсайт на Патриша Дъган я разказва като създател със пристрастеност към изкуството от стъкло. Тя живее в Клиъруотър, Флорида.

Източник:Александра Улмър и Джейсън Ландж от Ройтерс/БТА

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР