Д-р Невена Миронова е специализант по дерматология и извършва прегледи,

...
Д-р Невена Миронова е специализант по дерматология и извършва прегледи,
Коментари Харесай

Какво представлява атопичният дерматит?

Д-р Невена Миронова е специализант по дерматология и прави прегледи, съвещания и диагностика на пациенти с кожни и венерологични болести от друго естество. Има интерес в областта на клиничната и естетична дерматология, както и лазерната терапия. Д-р Миронова приключва Медицински университет - София през 2017 година с отличен триумф и специализира Дерматология и венерология в Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ " Александровска " София.

Какво съставлява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит (АД) е възпалително кожно заболяване, засягащо генетично предразположени хора, влияещо се от факторите на околната среда и протичащо с интервали на обостряне и ремисия. Характеризира се с извънредно суха кожа, съпроводена със сърбеж. Освен че визира най-големият човешки орган, той включва още прояви от страна на дихателната, храносмилателна и ЦНС системи, изразяващи се в бронхиална астма, алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, обстипация, мигрена и атопична характеропатия.

Какви са най-отличителните му признаци?

Заболяването се характеризира с извънредно суха кожа, която предизвика сърбеж, раздразнени сектори със закоравял релеф и образуване на възпалени зони, засягащи избрани кожни области според от възрастта на пациента. Диагнозата постоянно се слага въз основата единствено на присъщата клинична картина.

Какви са най-честите аргументи за появяването му?

Причините за появяването на болестта са сложни, както към този момент загатнах включват както генетична предразположеност, по този начин огромна роля оказват и факторите на околната среда.

Има ли генетична предразположеност?

Да. Все още не е открит моделът на унаследяване, само че след извършени изследвания е потвърдено, че при от възрастни с АД 60% от децата страдат също от болестта, а когато и двамата родители са наранени вероятността за приемственост се покачва до 81%.

По кои елементи от тялото най-често можем да следим присъщите зачервявания?

Клиничната картина на АД може да се раздели в три възрастово обусловени стадия.

Първият етап нормално се демонстрира до края на първата година от живота. Тогава най-често следим обрив в региона на лицето, скалпа, външната повърхнина на крайниците и доста по-рядко тялото. Заболяването протича с картината на изострен дерматит, като върху в началото сухата и залющена кожа на бузите и скалпа се появяват зачервени петна, папули (пъпки), голям брой мехури преминаващи в подмокрящи рани и следи от разчесване, покрити с корички, вследствие на което кожата наподобява с неравна грапава повърхнина. Друга присъща специфичност е, че обривът е съразмерен.

Втори етап визира детско-юношеската възраст. Често утежняването на положението на кожата тук зависи от годишните сезони. Наблюдават се поява на голям брой пъпки с друг размер, които са мощно сърбящи, раздразнени сектори със закоравял релеф и образуване на възпалени зони, като тук-там може да се следи подмокряне, поява на рани и засъхнал секрет. Най-често наранени са пръстите на ръцете, китките, лакътните и коленни гънки. Отново болните се оплакват от непосилен сърбеж.

Трети етап визира зрялата възраст и в към 25% от случаите продължава с хронично-рецидивиращ ход до края на живота. При обзор се обективизира изразена сухота по цялата кожа, като тук обривите имат податливост към групиране. Засегнати са предната или тилна повърхнина на шията, кожата на гърба, пръстите, китките, глезените, лицето, към очите и устата, по -рядко лакътните и коленни гънки. Лицето на болните от атопичен дерматит е неясно. Обикновено измененията тук са лимитирани, доминират деянията на подостър и продължителен дерматит, следят се хиперпигментни петна, загрубяване на кожата, тук-там сцепвания водещи до поява на рани. Други присъщи прояви са възпалението на устните, ушните лобули и засягането на кожата към ареолите.

Влияят ли климатичните условия върху положението на кожата ни и могат ли те да бъдат причина за предразположеност към атопичен дерматит?

Факторите на околната среда оказват въздействие, постоянно следим утежняване на положението на кожата на пациентите с АД през зимата и усъвършенстване през лятото.

Оказва ли въздействие нечистият въздух?

Разбира се и това е потвърдено. Проведени са изследвания върху хора с една и съща генетична предразположеност, само че живеещи на друго място (тоест подложени на разнообразни външни въздействия). Едната група живеели на село, а другата в градски условия. Познайте кои участници са развили атопичен дерматит.

Причина ли е стресът за появяването на атопичен дерматит?

Както физиологичния, по този начин и психичния стрес са дразнещ фактор за отключване или утежняване на атопичната екзема. Напрежението води до дисрегулация на невропептиди в мозъка, дисфункция на ендокринните органи и периферната нервна система, което се отразява на имунните кафези намиращи се в кожата, както и води до синтеза на разнообразни възпалителни протеини (белтъци). В резултат на този дисбаланс се трансформира възпалителния и имунен отговор, както и бариерната функционалност на най-големият човешки орган.

Има ли връзка сред атопичния дерматит и други атопични разстройства като сенна хрема и астма?

Атопичният дерматит, дружно с алергичния ринит, конюнктивит и астмата са част от атопичния синдром или още се назовава атопична диатеза. При този синдром се следи увеличена продукция на IgE антитела при ниски концентрации на алерген, което е в основата на патогенезата на болестта.

Дерматит и екзема - едно и също ли е?

Понятията атопичен дерматит и атопична екзема са синоними и взаимнозаменяеми термини, характеризиращи едно и също заболяване.

Коя възрастова група е най-предразположена към атопичен дерматит?

Заболяването е по-характерно за детската възраст, наранени са към 20% от децата и 3% от възрастното население.

Има ли разлика в симптоматиката във връзка с възрастта?

Да, както показах болестта има присъща клинична симптоматика в другите възрастови интервали.

Възможно ли е атопичният дерматит да бъде израснат в случай че е в най-ранна детска възраст?

Най-често атопичната екзема се демонстрира след третия месец от раждането, участва в детска възраст и постоянно отшумява в пубертета, само че от време на време болестта съпътства човек през целия му живот.

Какви са другите етапи на атопичния дерматит?

Атопичният дерматит може да се преглежда като заболяване протичащо в две етапи - фаза на обостряне и фаза на ремисия. Острата фаза включва признаци като натоварен сърбеж, съпроводен от инфектиране, водещо до чувство за изгаряне. Кожата наподобява зачервена, суха, лющеща се, с неравномерен релеф и подута, тук-там може да се следят мехури, които при спукването си оставят секретиращи рани. Колко ще продължи този интервал е самостоятелно при всеки пациент, само че за благополучие актуалната медицината е много напреднала и с помощта на огромното многообразие от здравна козметика и лекарствени артикули, основани за потребностите на пациентите с АД, относително бързо може да се влезе във фаза на ремисия.

Кои са факторите, които могат да отключат реакция?

Множество фактори могат да доведат до поява на сърбеж и обрив. Съветвам пациентите да следят кожата си след контакт с даден алерген, защото при всеки реакцията и обострянето се утежнява от разнообразни причинители. Най-честите тригери са полени, акари, четина, мъхести растения, фъстъци, яйца, мляко, шоколад, соя, риба, пшеница, стрес, изпотяване, суха кожа, зараза, ниски температури, ниска мокрота, някои перилни препарати, вълна и други.

Влияе ли това положение на всекидневните ни привички?

АД е заболяване, което визира освен кожата. Атопичната характеропатия визира психическото положение на пациентите. Често може да следим в ранна детска възраст изразена двигателна интензивност, безпокойство, бодърствуване, мъчно концентриране и неуравновесено държание, само че в това време тези деца са амбициозни, дейни и взискателни. Пристъпите на сърбеж водят до смяна в държанието и психологичните реакции на болните в по-късна възраст.

Как бихте коментирала обстоятелството, че честотата на болестта непрекъснато нараства през последните десетилетия?

С повишаване на индустриализацията и урбанизацията, популяризирането на " западния вид ” диета, т.е. хранене с огромно количество въглехидрати, при липса на плодове и зеленчуци в дневния дял, надлежно води до увеличение на честотата на болестта.

Какви са верните грижи, които би трябвало да прилагаме върху атопична кожа?

Тъй като болестта се характеризира с извънредно суха кожа, най-важна е хидратацията и то с вярната козметика. Препоръчвам на пациентите да поставят емолиент след всяко миене на тялото, а когато положението е обострено и неколкократно на ден. Добре е да не се прекалява и с измивните артикули, поучавам да се употребява нежно измивно душ-олио, а в интервал на рецидив потреблението му да се сведе до 2-3 пъти седмично, останалите дни да се измива тялото единствено с вода.

Налага ли се непрекъсната приложимост на профилирана козметика?

Съветвам пациентите да употребяват такава, с цел да понижат броя на рецидивите.

Съществува ли лекуване с дълготрайни резултати?

За страдание болестта е с хронично-рецидивиращ ход, т.е. протича с интервали на усъвършенстване и обостряне. За да не се стига до лекуване значимо е да има профилактика, т.е. да се употребява вярната козметика постоянно и да се заобикалят тригерите, при които пациентът е забелязал утежняване.

Оказват ли позитивно въздействие върху положението слънцето и морската вода?

Факт е, че пациентите с АД се усъвършенстват летните месеци, единствено 5% от тях оповестяват за утежняване на положението след излагане на слънце. УВ лъчите работят противовъзпалително, също така се усилва синтеза на вит. Д, който има протективно отношение във връзка пораждане на нови кожни обриви. Слънцето редуцира и напрежението, който е един от тригерите за обострянето на болестта. От друга страна солената вода има леко антисептично деяние, което понижава риска от развиване на насложена зараза. С други думи почивките на море са целесъобразни.

До какво може да докара неналичието на отнасяне на казуса?

Може да докара до промени в личностното развиване, сложна акомодация и професионална реализация. Освен това, когато не се ползва терапия болестта може да засегне и цялата кожа (атопична еритродермия), както и да се насложи зараза - бактериална, вирусна, гъбична или паразитоза.

Какво съставлява пристъпът на атопичен дерматит и по какъв начин да го избегнем?

Пристъпът на АД отразява етапа на обостряне на болестта. За да се избегне това положение би трябвало да се отхвърли контакта с всички изборени тригери и да се употребява поддържаща терапия с подобаващи местни средства. Въпреки това при децата постоянно може да следим утежняване в съотвествие с растежа.

Какво най-често съветвате пациентите с атопичен дерматит?

Съветвам ги да употребяват здравна козметика, която е предопределена за отнасяне на кожа предразположена към атопия. В момента на пазара има огромен избор, добре е да се доверяват на потвърдили се марки, защото потреблението на неправилните артикули постоянно има противоположен резултат. Хубаво е даже в положение на ремисия като поддържаща грижа да ползват подобен вид козметика, с цел да профилактират предстоящ рецидив.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР