Д-р Катрин Гужон ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление

...
Д-р Катрин Гужон ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление
Коментари Харесай

Д-р Катрин Гужон, експерт по качество на въздуха: Устройствата с нагряване са много по-щадящи и за околните от цигарите

Д-р Катрин Гужон управлява екипа от учени в научно-изследователското направление „ Химия " (в отдел „ Наука и нововъведения " в категорията „ Разработване на артикули " ) в научно-изследователския център на " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ) в Ньошател, Швейцария. Екипът работи за тактиките във връзка с продуктите с понижен риск и трансформацията на ФМИ. Поддържа набор от ISO и други упълномощени способи за валидиране на научно-изследователската активност в региона на химията. Д-р Гужон е магистър по химия и биохимия от Университета „ Клод Бернар " в Лион, Франция, и има докторска степен по органична химия от Университета в Женева. Вече съвсем 20 години е част от екипа от учени и откриватели във ФМИ.

Д-р Катрин Гужон отговори на въпросите на НаукаOFFNews за нейната активност и продуктите, които компанията създава.

Д-р Гужон, като специалист по качеството на въздуха в затворени пространства, обяснете кои са главните замърсители на въздуха, по какъв начин се мерят и от какво зависи качеството на въздуха?

Ако ми позволите, ще разделя отговора си на три елементи.

Що се отнася до замърсителите, Световната здравна организация (СЗО) да вземем за пример има лист от 9 замърсителя на въздуха, които са считани за рискови. Един от тях е въглеродният монооксид да вземем за пример, който идва от горенето на въглеродни съединения. Друг постоянно срещан индикатор за качеството на въздуха да вземем за пример е формалдехидът, който идва от мебелите, тъй че във всяка страна има регулация на листата на изследваните субстанции. Така че в никакъв случай не става дума единствено за едно вещество, а за композиция от няколко.

Обикновено взимаме поради листата на СЗО, когато изследваме аерозола на нашия артикул или цигарен пушек. Има някои субстанции от листата, идващи да вземем за пример от почвата, които не изследваме, тъй като в никакъв случай не се намират в дима. Но също така имаме характерни маркери за тютюневите артикули, където са никотинът, нитрозаминът, за които е известно, че са канцерогенни.

Как вършим самото премерване? Ако съществува към този момент норма за веществото, ние ще приспособяваме към нашия артикул. В аерозола на IQOS има пренебрежимо малко количество замърсители, тъй че от аналитична позиция би трябвало да слезем до доста, доста ниско равнище на детектиране на веществата, по тази причина се постанова да използваме доста фина инсталация. Стигайки толкоз ниски концентрации, колкото е допустимо, ние сме сигурни, че щом не откриваме вещество в нашия артикул, то е тъй като просто го няма. Така че следваме нормите, само че ги приспособяваме към нашите потребности.

Що се отнася до качеството на въздуха, аз въпреки всичко съм профилирана в лимитирана област, обвързвана с тютюневите артикули, само че специалистите несъмнено декларират, че един от главните източници на замърсяване е тютюнопушенето, както и изгорелите газове от колите или боите и лаковете. Има доста проучвания и върху миещите препарати, които изпускат избрани аерозоли, носещи във въздуха дейни токсични субстанции, които взаимодействат и това прави измерването им мъчно, тъй като не са статични.

Много огромен източник на замърсяване е всичко, обвързвано с горенето. Не е прочут факт, само че да вземем за пример даже свещите са огромен замърсител. Това е необикновен проблем за страни като Дания да вземем за пример, където в културата на хората е да палят доста свещи през зимата, когато посрещат посетители и заради по-малкото проветряване натрупването на газове от горенето на свещите става съществено. Според мен горенето е един от главните източници на замърсяване на въздуха, за който хората даже не си дават сметка.

При диалога ни с доктор Бейкър (директор по научните въпроси на ФМИ) обсъдихме главните разлики сред цигарения пушек и аерозола на IQOS във връзка с състава му. Можете ли да ни разкажете повече за разликата сред издишания цигарен пушек и издишания аерозол?

При цигарите има два феномена - от една страна е димът, издишан от пушача, който е източник на замърсяване, само че най-големият източник на замърсяване в действителност е това, което дими от края на цигарата при горенето на тютюна. Там се откриват тютюневи нитрозамини, ароматни амини, портфолио на хиляди субстанции, откривани в цигарения пушек.

Проблемът с тези субстанции е, че те са доста реактивни и взаимодействат с някои съставни елементи във въздуха, а също някои реактивни субстанции се отсрочват по стените, по масите и след време още веднъж се отдават. Така че този остатъчен пушек се излъчва даже след седмици или месеци откакто някой е пушил. Затова е хубаво да има възбрана за тютюнопушенето, тъй като доста изявления демонстрират, че този пушек " втора употреба ", с изключение на проблем самичък по себе си, остава проблем след седмици, тъй като се излъчва още веднъж.

При IQOS, защото липсва горене, нямаме такива излъчвания и всичко, което отива във въздуха, е единствено издишаното от потребителя. Установихме, че в издишания аерозол има доста малко субстанции и то в доста ниски концентрации, спрямо нормите за качество на въздуха. Във всички опити, които организирахме се откриват никотин и ацеталдехид, както и глицерин, който използваме за образуване на аерозола, тъй че това са повторими резултати. Въпреки че сме доста под равнищата на нормата, сега създаваме и план, с цел да установим дали тези ниски концентрации не са спомагателен или остатъчен източник на реактивност.

Едно от проучванията, които сте провели в ресторант в Япония, демонстрира равнища на нездравословни субстанции в пространства, в които е било пушено преди, даже когато по време на опита никой не е пушил. На това ли се дължат тези резултати? (При изследването са изследвани гости на ресторант преди и след три обособени сесии с приложимост на цигари, на IQOS и без приложимост на тютюневи произведения - б.авт.)

Да. Сега към този момент имаме 6 години опит с качеството на въздуха в затворени пространства при приложимост на нашия артикул, само че първоначално работехме с панелисти, които несъмнено бяха пушачи. Трябва да знаете, че когато измервахме така наречен декор - качеството на въздуха с хора в стаята, измервахме доста по-високи равнища на замърсяване при наличието на пушачи на стандартни цигари, в сравнение с при използването на IQOS, поради това, което хората издишват или донасят с облеклата си. Затова въведохме доста прецизен протокол, молейки участниците да не пушат един ден преди този момент, с цел да понижим тези равнища. Сега имаме задоволително доста консуматори на IQOS и по този начин реализираме по-ниски равнища на декор при панелистите. Но да, следили сме съществуване на никотин, издишан от пушачи, без да пушат сега.

Известно е, че огромна част от хората, страдащи от болести, свързани с тютюнопушенето, са в действителност пасивни пушачи. Какъв е резултатът от аерозола на IQOS върху тях?

На първо място би трябвало да кажем, че IQOS не е безопасен артикул и съветваме нашите консуматори да съблюдават регулациите във връзка с пушенето, заобикаляйки наличието на деца и разчитаме на тяхната персонална отговорност да не слагат другите в риск.

Проучването, за което стана дума, е извършено в Япония, тъй като там културата на пушачите е да са по-загрижени за останалите, в сравнение с за себе си. Така че, когато им разбираем преимуществата при прекосяване към бездимни други възможности на цигарите, те правят оценка изгодата за себе си, само че още повече се интересуват от оценката за равнищата на излагане на субстанции за близките.

Ние организирахме биологичен разбор на урина на хората, били в наличието на консуматори на IQOS, където търсехме биомаркери, свързани с излагането на субстанции от тютюна, които са характерни за него. Установихме, че няма статистически значима разлика сред равнищата в биомаркерите след IQOS сесията и след така наречен фонова сесия без приложимост на тютюневи артикули при хората, седели до консуматори на IQOS.

Вашите артикули са изследвани повече от 32 000 пъти, това в действителност е внушително число. Можете ли да ни споделите нещо по-специфично за аналитичните способи, посредством които вършиме проучванията?

Когато проучваме аерозола за качество на въздуха, за нас са значими регулаторните насоки. Имаме описи от FDA (Щатската организация по храните и лекарствата) и от СЗО и знаем кои са веществата, които да проучваме, с цел да потвърдим понижението на риска. В допълнение взехме решение, че е наша отговорност да покажем, че не носим спомагателна щета с продукта си. Затова искахме да потвърдим освен понижения брой субстанции, само че и пониженото количество на оставащите в аерозола химикали.

Затова построихме лабораторията в Ньошател, което лиши повече от две години, с цел да можем да характеризираме аерозола на IQOS. Така успяхме да характеризираме изцяло, количествено и качествено, повече от 500 субстанции в аерозола на IQOS, да сложим име и централизация на всяко едно от тях и да ги съпоставим с цигарения пушек.

Така доказахме понижението с 90-95% на нездравословните субстанции спрямо стандартната цигара. Тази технология, с цел да характеризираме изцяло продукта, ни лиши 2 години на проучвания, създадохме екип от 10 души и използваме извънредно профилирани принадлежности, тъй като споделям още веднъж, ние се интересуваме да измерим допустимо най-ниските концентрации. С този способ можем да характеризираме субстанции с концентрации над 100 нг/стик, което е на ръба на вероятната техника. Така че това е науката, която желаеме да прибавим към това, което регулациите изискват от нас, с цел да сме сигурни, че имаме надеждни данни за продукта ни. Това е и част от познанието, което желаеме да изградим във връзка с бездимните артикули.

Д-р Гужон, вие сте създали специфични филтри за вашите артикули, разкажете ни повече за функционалността им?

Всъщност, ние разработихме освен характерен филтър, а напълно нов стик. Ако сравните елементарна цигара със стик IQOS, ще видите напълно друга тютюнева примес, тъй като тютюнът се обработва по друг метод за нагряването, а филтрите са употребявани за понижение на температурата на аерозола. Необходимо е да сме сигурни, че температурата не е неприятна за потребителя, тъй че филтърът преди всичко я понижава, само че също така отстранява някои химикали и понижава количеството субстанции в аерозола.

Ако приказваме за твърди частици, те идват от горенето. Така че методологията, която сме въвели при разбора, служи за улавянето на твърди неразтворими частици. Защо неразтворими? Защото те се отсрочват в белия дроб и остават там, до момента в който твърдите разтворими частици в един миг се изхвърлят, макар че може да отнеме и години. Твърдите неразтворими частици, откривани в цигарения пушек са на основата на въглерод. За съпоставяне, в аерозола на IQOS се откриват единствено течни частици, на процедура дребни капчици, които се изпаряват или отсрочват, само че няма никакви твърди частици въз основата на въглерод. Имаше допускане, че може и да има, само че доказахме научно, че не е по този начин, тъй като на процедура при образуването на аерозола няма горене.

Вие сте част от екипа на ФМИ към този момент съвсем 20 години. Как се промени работата ви през това време, изключително имайки поради развиването на науката и технологиите?

Смятам, че от научна позиция методът, по който ние като учени си задаваме въпроси остава същият. Задаваме си най-основните проучвателен въпроси, на които най-трудно се дава отговор и по-късно сътворяваме опити, които да ни оказват помощ да си отговорим. Така че постоянно сме работили по този метод, в процесът на проучването се основава положителната просвета.

Що се отнася до технологиите, несъмнено, развили сме се доста, откогато започнах работа в компанията, когато имахме в случай че не базови, то някои апарати като UV детектори, а в този момент имаме техника от рода на двуизмерна газ хроматография. Тази инсталация е толкоз фина, че има единствено един или двама души, които са в положение да работят с тях и са в действителност специалисти в региона си.

Аз виждам по какъв начин лабораториите ми се разрастват, би трябвало да закупувам от ден на ден и повече съоръжение, все по-скъпо и по-скъпо, с цел да можем да вършим такива проучвания, за които приказвах по-рано.

За мен се е трансформирал и духът на компанията, тъй като имаме опцията да предложим на клиентите си нещо, което не можехме да им предложим преди 20 години, в този момент имаме нужната технология.

Променя се и методът, по който работим, не бих споделила, че сме като фармацевтичната промишленост, само че много покрай това, тъй като доста от основните ни способи са упълномощени по ISO и имаме система за надзор на качеството. По отношение на проследимостта на данните и пробите сме безкомпромисни. Това несъмнено е смяна, в този момент можем да откриваме резултати, които сме получили преди години, има проучвания, които се проучват по една година и би трябвало да сме сигурни, че можем да намерим всички данни.

Лично за себе си се надявам да съм съумяла да израстна в компанията. Имам шанса да управлявам както научната активност, по този начин и екип от хора. За мен това е идеалната работа - да ръководиш учени, които обичат науката.

Материалът е направен с поддръжката на Филип Морис България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР