Д-р Иван Димитров, който бе обвинен в убийството на Жоро

...
Д-р Иван Димитров, който бе обвинен в убийството на Жоро
Коментари Харесай

Жалба и протест изправят д-р Иван Димитров отново пред съда

Д-р Иван Димитров, който бе упрекнат в убийството на Жоро Плъха, само че приет за почтен от Окръжен съд, още веднъж се изправя пред магистратите.

Припомняме, че Димитров бе приет за почтен по повдигнатото му обвиняване за превишаване рамките на неизбежната защита, довела до гибелта на Жоро Джевизов.

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели период за владеене на нелегално оръжие.

Именно условната си присъда той е атакувал пред по-горната инстанция. Той, посредством своите бранители, е подал тъжба до Апелативен съд. В същото време прокуратурата е подала митинг против уневинителната присъда, както и против размера на условното наказване. Жалба има подадена и от околните на Джевизов.

Д-р Иван Димитров ще застане за следващ път пред магистратите в четвъртък. Тогава ще стане ясно какви претенции ще имат страните.

Делото на първа инстанция продължи близо една година. Въпреки че Димитров призна напълно виновността си и изиска делото да протече по съкратената процедура, магистратите взеха решение да бъдат разпитани всички движимости лица и очевидци. След 12 месеца разпити, очни ставки и пояснения, през септември доктор Иван Димитров получи своята присъда.

Още в края на юли бе комплициран завършек на правосъдното разследване. Тогава не бе даден старт на пренията, защото в залата липсваха материалните доказателства.

Минути преди този момент доктор Иван Димитров самичък пожела да даде пояснения по случая. Медикът за следващ път съобщи, че не е желал да убива Джавизов, а единствено да избави живота си. Той изрази страдание за случилото се.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна проблема с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за наново разглеждане при започване на 2020 година. Окръжен съд оправда лекаря по обвиняването в ликвидиране при превишаване на рамките на неизбежната защита. Медикът обаче бе наказан на 2 години условно с 3 години изпитателен период за притежанието на противозаконни муниции.

По време на разпоредителното съвещание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното правосъдно разследване, с разпити на единствено 5 очевидци.

Трупът на Джевизов бе открит в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна администрация в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе арестуван за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а карцерът бе съпроводен с поредност от цивилен митинги. Хората упорстваха, докторът да бъде освободен, защото се е отбранявал. Така повлияни от гражданския напън или пък съгласно закона на 6 март 2018 година съдът освобождава от ареста Димитров, като по отношение на него е взета мярка за неотклонение „ Подписка ".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 година Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна администрация, зад която има двор, в който са разположени шест гаражни кафези. Той употребил първата за работилница, като в интервала на закононарушението доктора бил самичък в дома си, тъй като правел ремонт.

На 2 март 2018 година, към 1,30 часа през нощта, доктор Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е не запомнил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да ревизира какво се случва, помислил, че е осъществена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиненият взел револвер " Валтер ", модел " PH-9x19 ", за който не имал позволение. Оръжието било заредено с патрони, за чието владеене нямал позволение Насочил се към гаража, с цел да ревизира дали е осъществена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил разнообразни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното произвеждане са били събрани доказателства, че преди да създаде изстрел с нелегално притежавания револвер " Валтер ", доктора е бил атакуван от Джевизов, като нападението се изразявало в мятане на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на железна рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крайник, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези аргументи е признато, че убийството е осъществено при превишаване на рамките на неизбежната защита.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР