Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София

...
Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София
Коментари Харесай

Д-р Темелков: Интересът към Центъра за превенция и лечение на рака на дебелото черво значително надмина очакванията ни

Д-р Герасим Темелков е приключил медицина в МУ - София през 2010 година Специализира вътрешни заболявания и гастроентерология в Германия, като до началото на тази година работи в разнообразни клиники там. Интересите му са ориентирани към актуалните способи за диагностика на болесттите на гастроинтестиналния тракт, лекуването и следенето на възпалителни чревни болести, както и на заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса.

От началото на май 2022 година е част от екипа на Отделението по гастроентерология в УМБАЛ „ Лозенец “. 

Д-р Темелков, каква е равносметката от досегашната работа на Центъра за предварителна защита и лекуване на рака на дебелото черво?

С наслада мога да заявя, че равносметката ни е извънредно положителна. На процедура се убедих, че и в България може да се прави смислена профилактика, а ползата на хората към нея не е по никакъв начин дребен. Въпреки схващането, че хората не се интересуват от профилактика, ние доказахме, че това не е по този начин.  

От основаването на Центъра за предварителна защита на рака на дебелото черво през ноември 2022 година до сегашния миг при нас са изследвани 1250 души. При 438 от тях са открити притеснителни промени в дебелото черво – по този начин наречените полипи със недоброкачествен капацитет.

С сполучливото им унищожаване ние спасяваме живота на тези хора, като по едно и също време с това деликатно ги наблюдаваме и следим във времето. За влезлите в нашата стратегия с огромна сигурност можем да кажем, че няма да развият болестта, въпреки някои да имат фамилна предразположеност. Това е и смисълът на скрининговата стратегия, а изгодата от нея е явна. Припомням, че първичният съвещателен обзор е изцяло безвъзмезден и се реализира след авансово записване в нашия център.

Оправдаха ли се упованията Ви тази конструкция да възпроизведе положителната процедура, възприета по отношение на това заболяване в Германия и други развити страни в Европа?

Нашият план е пилотен и упованията от него освен се оправдаха, само че бяха доста надминати. Съществува голяма нужда от основаването на такава скринингова стратегия на национално равнище.

Как идват пациентите в центъра – по-скоро по лично предпочитание или по-скоро с тенденция от други лекари?

Обикновено пациентите ни идват при нас по свое лично предпочитание. И въобще не е правилно, че българите нямат просвета и предпочитание за профилактика, наблягам това. Просто досега имаше липса на налична и разбираема информация по тематиката. Със старта на нашия план това се промени. В това отношение не може да не отбележим и приноса на медиите. В връзката с хората използваме интензивно и обществените мрежи.

Смятате ли да обобщите практиката до момента и да извършите разбор с оглед бъдещото развиване на центъра?

Резултатът е явен: спасихме толкоз доста хора от рак на дебелото черво и това ни изпълват с убеденост, че идеята ни има смисъл.

Вече имаме лечебни заведения сътрудници. Но не би трябвало да се бавим, а час по-скоро да изградим национална мрежа.

С кои структури на болничното заведение взаимодействате най-активно?

Срещаме огромно схващане от страна на управлението на лечебното заведение и се употребяваме с цялостната му поддръжка – всичко належащо за центъра, като инсталация, консумативи е обезпечено. Нашият екип продължава да работи със същия възторг, както през цялото време на действие на центъра. Незаменими наши сътрудници са сътрудниците от Клиниката по хирургия, ръководена от доцент Олег Чолаков. Много стеснен е и контактът ни с Метаболитния център в болничното заведение, ръководен от доктор Десимира Миронова.

Имаме извънредно сполучливо взаимоотношение и с потвърдени експерти онколози от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. За да осигурим обширно и сложно лекуване на нашите пациенти, създадохме интердисциплинарна онкокомисия, формирана от гастроентеролози, хирурзи, радиолози и онколози.

Ще вземат участие ли експерти от центъра със свои разработки на научни конгреси у нас и в чужбина?

Нашето Отделение по гастроентерология е едно от дребното в страната, в което освен експертите, само че и специализантите вземат присъединяване в научни конгреси и се занимават интензивно с научна активност. Искрено имам вяра, че нашите специализанти са бъдещето на опазването на здравето в България!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР