Д-р Евгений Комаровски е украински педиатър; кандидат на медицинските науки;

...
Д-р Евгений Комаровски е украински педиатър; кандидат на медицинските науки;
Коментари Харесай

Д-р Евгений Комаровски: Две са лекарствата, които действат срещу грипния вирус, останалото е психотерапия

Д-р Евгений Комаровски е украински педиатър; претендент на медицинските науки; създател на книги, отдадени на детското здраве; водещ на профилирани телевизионни излъчвания. В своя уебсайт разгласява текстове по настоящи здравни проблеми и дава отговор за въпроси на пациенти.
За верния метод към заболяването, няма никакво значение какъв е грипният вирус, какъв е вариантът, дали е свински, птичи или някакъв различен. Важно е единствено следното:
Това е вирус.
Този вирус се предава по въздушно-капков път.
Този вирус поразява органите на дихателната система.
Тези три констатации са безусловно задоволителни, с цел да се ориентирате в разпоредбите за профилактика и лекуване.

Профилактиката
Ако вие (или детето ви) се „ срещнете “ с вируса, а нямате в кръвта си защитни антитела, ще се разболеете. Антителата се построяват в един от следните два случая: в случай че прекарвате този вирус или в случай че се ваксинирате. Ваксината не ви пази от вирусите въобще, а единствено от грипните вируси.
Ако имате предпочитание и опция – ваксинирайте се. Има ваксини, които са основани за всички разновидности на грипните вируси, настоящи през тази година. Всяка година имунизациите са разнообразни. Ако сте млади и здрави, и сте сигурни, че грипът не е опасност за вас и не ви е нужна ваксина, би трябвало да знаете, че тъкмо такива млади и здрави хора заразяват децата, старците и хората с нежно здраве, които могат и да умрат от грип.

Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, само че най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични болести (астма, диабет, исхемична болест, болести на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните дами, хората, които работят в домове за възрастни.
Никакви медикаменти и „ национална медицина “ с „ потвърдена “ профилактична успеваемост не съществуват. Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, препарати за укрепване на имунитета, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус въобще или от грипния вирус съответно. Всички тези противовирусни средства, препарати за стимулиране на имунитета и „ доста потребни витамини “ са медикаменти с недоказана успеваемост.

Те задоволяват менталната ни нужда „ би трябвало да подхваща нещо “.

Основната изгода от всички тези медикаменти е психотерапията. Вие вярвате, че ви оказват помощ – следователно, аз се веселя за вас. Само не щурмувайте аптеките, няма смисъл.

Източник на вируса е индивидът. Само индивидът. Колкото по-малко са хората към вас, толкоз по-малко са и възможностите да заболеете. Да отидеш пеш до работата си (ако това е възможно) е добра концепция. Да си спестиш размотаването по магазините е умно.

Маската
Полезна движимост, само че не е панацея. Желателно е да я носи болният, в случай че всички към него са здрави. Тя няма да задържи вируса, само че ще спре капките слюнка, в които той се съдържа. На здравия човек маска не му би трябвало.

Ръцете на болния
Те също са източник на вируси с не по-малка значителност от носа и устата. Болният допира лицето си, вирусът попада върху ръцете му, след това се хваща за всичко в близост, вие докосвате предметите, които той е докосвал и … Здравей вирусна зараза!

Не пипайте лицето си. Мийте ръцете си постоянно, доста постоянно, носете в себе си дезинфекциращи кърпички, мийте, трийте, не се пестете!

Учете се ( и учете децата си) да кихате и кашляте не в дланите си, а в сгъвката на лакътя (ако нямате кърпичка).

Към шефовете: Официално забранете ръкуването в сезона на грипа.

Ползвайте кредитни карти. Хартиените банкноти са източник на разпространяване на вирусите.

Въздухът
Вирусните частици могат да запазят своята интензивност в изсъхнал, топъл, застоял въздух, само че съвсем незабавно се унищожават в ветровит, мокър, „ преносим “ въздух. Разхождайте се, колкото желаете. Да прихванете вирус, по време на разходка, на процедура е нереално. Не е нужно да носите маска. По-добре е да подишате пресен въздух.

Стаята
Оптималните параметри на въздуха в помещението са температура към 20 градуса С, мокрота 50-70 %. Задължително е да се проветрява постоянно и интензивно (на течение). Всяка отоплителна система изсушава въздуха. Мийте пода по-често, включвайте овлажнител, настоявайте за овлажнители на въздуха в детските заведения. По-добре е да се облечете по-топло, в сравнение с да включвате в допълнение отопление.

Състоянието лигавиците (нос, гърло)
В горните дихателни пътища непрекъснато се образува секрет. Той обезпечава действието на локалния имунитет – отбраната на лигавиците. Ако те пресъхнат, функционалностите на локалния имунитет се нарушават, вирусите с лекост преодоляват защитната преграда на отслабналия имунитет и при контакт с вируса има доста огромна възможност да се разболеете.

Основният зложелател на имунитета са сухият въздух и медикаментите, които провокират изсушаване на лигавицата. Тъй като е мъчно да се ориентирате кои са те (основно противоалергичните и съвсем всички „ комбинирани противопростудни средства “) е по-добре да не експериментирате.

Овлажнявайте лигавиците. Елементарно е: 1 ч. л. елементарна готварска сол на литър кипнала вода. С получения разтвор капете капки в носа, колкото можете по-често (дори на всеки 10 минути). Колкото повече хора има към вас, толкоз по-често можете да го вършиме. Можете да си купите и физиологичен или солен разтвор от аптеката. Важното е да капете (или пръскате) постоянно – когато излезете от вкъщи си (от изсъхнало помещение) и отидете там, където има доста хора; в случай че чакате в коридора на поликлиниката. С домашно приготвения разтвор можете да вършиме и гаргара.

Запомнете – вероятността да се болестите с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) доста понижава при пълноценно хранене, добър сън, деен метод на живот, обич, доброжелателност, усмивки и положително въодушевление. Изключете тв приемника!

По отношение на профилактиката това е всичко.

Лечението
Има единствено две медикаменти, които работят на грипния вирус – оселтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования). Разбира се, тяхното приемане би трябвало да става единствено с лекарско предопределение. Действат, в случай че се вземат през първите 36 часа на болестта. Доказано е, че след 48-ия час към този момент са неефективни.

Всичко останало не работи, не оказва помощ и не би трябвало да се взема.

Противогрипните препарати действително унищожават вируса, блокирайки невроминидазните протеини (същото това N в названието H1N1). Оселтамивирът (той се употребява по-често) се приема, когато заболяването протича тежко или когато болният е от рискова група – при възрастни хора, астматици, диабетици и други Ако е постановен сходен препарат, е належащо лекарско наблюдаване (като минимум) или хоспитализация.

Ефективността на другите противовирусни препарати при грип и ОРВИ е прекомерно съмнителна (дипломатично казано).

Още един път: не се опитвайте, чули някакви реклами за препарати, които „ убиват “ вирусите, да се самолекувате. Няма да ви оказват помощ. Това е безрезултатна загуба на време, сили и средства.

Правилното лекуване на грипа и ОРВИ не е в гълтането на таблетки. То изисква основаването на условия, при които организмът по-лесно ще се оправи с вируса.

Правилата на лекуването
Облечете се топло, само че поддържайте студен и мокър въздуха в помещението. Оптималната температура би трябвало да е 18-20 градуса С (16 е по-добре от 22), влажността 50-70 % (80 е по-добре от 30). Мийте пода, овлажнявайте въздуха, проветрявайте.

Категорично не би трябвало да се заставяте да ядете, в случай че нямате вкус. Не насилвайте и детето да го прави. Ако изиска да хапне, предложете нещо леко, течно, с повече въглехидрати (зеленчукова чорба с картофи и ориз например).

Пийте течности и давайте на детето да пие по-често!

Температурата на течностите би трябвало да е равна на температурата на тялото. Поемайте доста течности. Можете да предложите на детето компот, плодов сок, чай (в чая можете да настържете ябълка), ошаф от стафиди и сушени кайсии. Ако детето капризничи “не желая чай, ще пия единствено компот “, не настоявайте, значимо е единствено да поема течности.

Идеални в тази ситуация са пероралните солеви препарати за рехидратация. Те се назначават от лекаря. Това най-често са разтвори на соли и захар, които се одобряват през устата.

Как можете да се ориентирате дали вие или детето поемате задоволително течности?

Ако ходенето по дребна потребност е най-малко един път на три часа, значи нямате мотив за безпокойствие. Ако повече от 6 часа няма уриниране, дефицитът на течности в организма е сериозен. В подобен случай, приемът на течности няма да помогне и ще би трябвало да потърсите лекарска помощ.

Всички „ национални “ процедури – вендузи, загряващи смазки и обтривания с какви ли не „ специфични “ извлеци са отново от психотерапията „ би трябвало да направя нещо “).

Да се топлят краката на детето в гореща вода, да се вършат инхалации над вряща вода, да се разтрива със спиртосъдържащи течности е безразсъден наставнически бандитизъм.

Ако се постанова да се борите с висока температура – оптималните препарати са парацетамол или ибупрофен. Аспиринът е изрично неразрешен при децата. Създава риск от необратимо увреждане на черния дроб.

Главният проблем обаче е, че в нашите ширини да облечеш детето топло, да овлажняваш въздуха, да не прекаляваш с храненето и да оводняваш не значи да лекуваш. За нас лекуването е да изпратим тате в аптеката.

При изумени горни дихателни пътища (нос, гърло, ларинкс) не са нужни отхрачващи средства. Те единствено ще засилят кашлицата. При засягане на долните дихателни пътища (бронхити, пневмонии) самолечението е рисково. Лекарствата, които потискат кашлицата, в този случай, са изрично неразрешени.

Да го кажем още един път:
Всички „ сиропчета за кашлица “ при деца на възраст до 2 години са противопоказани; до 6 години не са нужни, тъй като успеваемостта им, спрямо изобилния банкет на течности, не е потвърдена.

Противоалергичните средства нямат никакво отношение към лекуването на ОРВИ.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците не понижават, а усилват риска от затруднения.

Всички интерферони (вещества, които се създават от кафези, инфектирани с вируса) с локално деяние, или за перорален банкет, са медикаменти с потвърдена неефективност или „ медикаменти с потвърдена неефективност “.

Хомеопатията не е лекуване с билки, а лекуване със „ заредена “ вода. Безопасна е. Психотерапия (трябва нещо да направя).

Кога е необходим доктор?
Винаги! Но не всеки път е допустимо.
Затова ще изброим обстановките, в които консултациите със експерт са наложителни:

– когато няма усъвършенстване до четвъртия ден от разболяването;

– когато поддържането на нараснала температура продължава седмица;

– когато настъпи утежняване, след краткотрайно възстановяване на състоянието;

– когато има изразено утежняване на положението, при умерени признаци на ОРВИ;

– когато се появят изолирани (или комбинирано) следните признаци – бледа кожа, жадност, интензивна болежка, зной, гнойни секрети;

– когато кашлицата се усилва, само че няма отхрачване, и при надълбоко вдишване на въздух стартира припадък на кашляне;

– когато при нараснала температура парацетамолът и ибупрофенът не оказват помощ (или оказват помощ напълно за кратко).

Спешно би трябвало да потърсите доктор при следните признаци:
– загуба на съзнание;

– гърчове;

– признаци на дихателна непълнота (затруднено дишане, зной, чувство за дефицит на въздух);

– при интензивна болежка, където и да било;

– при умерени болки в гърлото с неявяване на хрема (болките в гърлото, плюс сухия нос най-често са признак на ангина, която изисква доктор и антибиотик);

– при умерено главоболие, съчетано с повръщане;

– при оток в региона на шията;

– при обрив, който не „ изчезва “, когато натиснете с пръст върху него;

– при температура на тялото над 39 градуса С, която не спада до 30 минути след приема на температуропонижаващо средство;

– при всяко покачване на температурата, съчетано с настинка и бледа кожа.

Превод: Янка Петкова

Инфо: Офнюз

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР