Д-р Елеонора Лилова: Сърфирайте в чудния свят на интернет с

...
Д-р Елеонора Лилова: Сърфирайте в чудния свят на интернет с
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова: Сърфирайте в чудния свят на интернет с „умни очи”

Д-р Елеонора Лилова: Сърфирайте в чудния свят на интернет с „ умни очи ”
Безопасността в мрежата е толкоз значима колкото и надлежно в действителния свят, защото децата прекарват много време в интернет. Затова нашите старания са да обединим всички родители, учители, шефове и експерти, които работят с деца да ги спасим от нездравословните въздействия, подправените вести, подправените хора и не на последно място от рисковите селфита.

Това сподели пред възпитаници, във връзка отбелязването на Международния ден за безвреден интернет, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На фокус в полемиката беше както сигурността на децата в мрежата, по този начин и рисковите селфита.

„ Опасното селфи е водеща тематика, тъй като децата са извънредно предизвикателни. Те срещат доста рискови страсти в мрежата и по някакъв метод това ги вълнува. Ние сме тези, които би трябвало да им кажем стоп, вие би трябвало да имате „ умни очи ” когато виждате нещо, когато някой ви провокира, тъй като то може да докара до доста неправилни и даже съдбовни последици за тях ”, сподели Лилова.

Според зам.-министъра на образованието инж. Таня Михайлова децата би трябвало да развият умения по какъв начин да се пазят в мрежата, както знаят разпоредбите за придвижване по пътищата.

„ И тук отговорността е на всички. С бурното развиване на технологиите средата се промени.

Техниката е едно средство за разпространение на информация, и с цел да може да я използваме както би трябвало е належащо да развием извънредно значими умения. От една страна една сдържаност, тъй като дали всичко към нас е правилно, по какъв начин да оценим информацията, надлежно по какъв начин да проучваме и проверим информацията и да преминем напред в случай че имаме своите съмнения.

Всичко това значи вярно и безвредно да използваме опциите на цифровата среда ”, разяснява Михайлова.

Тя остави и сериозен акцент върху това, че децата не би трябвало да поддържат връзка с непознати.

„ Днес, съвсем във всяка секунда, знаем какво се случва с другия, само че кой е той и дали това е действителен облик? Това от време на време крие доста рискове. Ако си представим едно умерено море на повърхността, ние в никакъв случай не може да предвидим до какви дълбочини може да стигнем. Ето това е отговорността на всички институции – да се научим да плуваме в дълбокото, да отсяваме всичко което е на пътя ни. Това са умения, които са извънредно значими ”, беше безапелационна тя и добави, че едно от най-важните умения е децата да споделят със своите родители всичко това, което ги тормози.

По време на събитието беше показано и ново мобилно приложение inSafety за безвредно сърфиране в интернет, посредством което може да потърсим както помощни материали, по този начин и да се свържем със експерт, който да помогне при пораждане на проблем. Автор на приложението е ученикът от Професионалната гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров ” в Димитровград Александър Коучук, който е победител в състезанието на ДАЗД за създаване на такова приложение.

„ Целта на приложението е да в помощ на този, който го употребява. Самото приложение е разграничено в две елементи. В първата може да търсите информация по избран проблем – фишинг, кражба на персонални данни, финансови мулета. След като изберете дадения проблем, приложението ви показва лист с телефонни номера и уеб страници, откъдето може да получите информация по какъв начин да се справите в дадената обстановка ”, изясни ученикът и добави, че с кликване върху телефонния номер непосредствено той може да бъде определен, без да се постанова да го копирате.

Втората част на приложението служи като портал, който съдържа вести, книги, видеа, и просветителни материали. Апликация може да бъде изтеглена изцяло безвъзмездна.

Чрез друго мобилно приложение пък родители могат да разрешат до какво тяхното дете да има достъп. То съществува от няколко години и с него си случат над 100 000 родители по целия свят.

„ Родителят го конфигурира на устройството на детето и може да следи какво прави детето, да му лимитира уеб сайтове, да му задава какъв брой часа дневно може да играе, какви обществени мрежи може да употребява. По този метод родителят знае, че детето е предпазено онлайн и няма да попадне в заплаха. Също по този начин в случай че детето си изгуби телефона или таблета или в случай че го откраднат, посредством приложението може да се види къде се намира ”, изясни един от основателите на приложението Деян Благоев и акцентира, че приложението е гратис за потребителите и е уместно за деца до 12 години.

Въпреки това няма приложение, което да засича език на ненавист, да „ усеща ” заплаха и да защищава децата от тях. Търси се решение за справяне с тези проблеми, които съществуват на всички места по света, само че към този момент към момента няма такова.

„ Големият проблем в България е, че родителите не знаят въобще какво съставлява интернетът и онлайн пространството. Липсва културата какво може да се случи. Той е като токът – в случай че бръкнеш в контакта може да те убие, само че другояче го използваме за доста хубави неща ”, съобщи Благоев и добави, че другата заплаха, която още веднъж е предизвикана от родителите е качването на несъответствуващи фотоси на децата си от ранна детска възраст като да вземем за пример по какъв начин то е на гърне или голо на плажа. Според него тези фрагменти съставляват интерес на избран контингент от хора, което се трансформира в бъдеща заплаха за детeто. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР