Д-р Димитър Митев от Аджибадем Сити Клиник Варна е офталмолог

...
Д-р Димитър Митев от Аджибадем Сити Клиник Варна е офталмолог
Коментари Харесай

„Гимнастика“ на очите дава почивка от взиране в екрана

Д-р Димитър Митев от Аджибадем Сити Клиник Варна е офталмолог с дългогодишна процедура и голям брой специализации. Все по-често в неговия кабинет влизат хора, които работят непрекъснато на компютър и се оплакват от парене в очите и нарушавания на съна. Специалистът изяснява по какъв начин непрекъснатото гледане на екрани визира зрението и по какъв начин да се грижим постоянно за очите си, с цел да не ги увредим.

Зрението е едно от най-важните сетива. Благодарение на очите ние гълтаме информация за света към нас и даваме материал на мозъка за разбор – разумен и прочувствен. Животът на хората през последните десетилетия обаче се промени доста, а с това – и методът на гледане. От праисторически времена и даже в близкото минало човек е трябвало да вижда далеко, с цел да оцелява, търсейки храна. Днес, в компютърния век всичко е на една ръка разстояние – до екрана на компютъра или смарт телефона. Затова в международен мащаб фрапантно се усилват случаите на късогледство, несъразмерна приложимост на „ изкуствени сълзи “, даже нарушавания в съня. Те са провокирани от непрекъснатото взиране в екрана и продължителната осветеност, която въздейства и на работата на мозъка.

Хората, които работят на компютър дълготрайно най-често получават болки в очите. Взирането в екрана понижава честотата на намигване от 12 до към 6 пъти в минута. В резултат се получава раздробяване на слъзния филм, окото не се овлажнява постоянно се получава чувство за парене. Понякога се стига до инфектиране.

Втората причина за отмалялост на очите пред компютъра е гледането на едно и също фокусно разстояние. При нормални дневни действия човек мести взор непрестанно сред предмети на друго разстояние. А мониторът на компютъра или телефона постоянно са на еднообразно разстояние. Така се стига до застой на очните мускули и в последна сметка – до все по-бърза отмалялост на очите.

Как можем сами да даваме почивка на очите с извършения

1. Упражнение 20/20/20. Отделяйте се от екрана на всеки 20 минути за 20 секунди. Трябва да се гледат обекти на разстояние 20 метра.

2. „ Пърхащо “ намигване – мигайте на постоянно с очи, с цел да осигурите овлажняването, което не им доближава.

3. Палмина /от palm – ръка/. Окото се закрива с длан, с цел да се сътвори чувство за дълга мрачевина.

Имайте поради, че защитните очила за работа с компютър могат да бъдат потребни единствено в случай че са с коригиращ диоптър след обзор от офталмолог.

Важно е да се знае, че синята светлина поврежда ретината. А тя е необятно застъпена в палитрата на компютърния интерфейс. Поради своята дребна дължина на вълната синият цвят нарушава физиологията на здравия сън . Чувствителните към синьото лъчение кафези играят основна, защото „ оповестяват “ на мозъка, каква е осветеността на околната среда. А това значи, че когато гледате яркия екран, тези кафези настройват вашия вътрешен часовник на дневна жизненост. Ето за какво продължителното гледане на екран вечер води до разстройства в съня – мъчно заспиване, разтревожен сън.

Осигурете на очите си задоволително дълга отмора от екрани преди заспиване, с цел да можете да отпочинете същински и без проблеми със заспиването.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР