Д ефицитът на микрочипове ще доведе до загуби за световната

...
Д ефицитът на микрочипове ще доведе до загуби за световната
Коментари Харесай

Дефицитът на микрочипове ще донесе стотици милиарди загуби

Д ефицитът на микрочипове ще докара до загуби за международната автомобилна индустрия в размер на към $210 милиарда в края на годината. Тази прогноза направиха аналитиците на консултантската компания AlixPartners, която през май предвижда загуби в размер на 110 милиарда, а през януари – за 60,6 милиарда. А рецесията продължава да се задълбочава: фабрики стопират краткотрайно работа, стопират се разнообразни модели, а периодите за доставки стартират да гонят година.

Шефът на отдела на AlixPartners за разбор на автомобилната индустрия Марк Уейнфилд счита, че повода за внезапното утежняване на прогнозата е локдауна в Малайзия и проблеми в други страни, които не престават да задълбочават проблемите с доставките на полупроводници.

Що касае размера на доставените коли, то през 2021 година ще бъдат продадени със 7,7 млн. по-малко коли от действителните благоприятни условия и търсене. През май тази цифра бе 3,9 млн.

Подобна прогноза бе дадена и от аналитиците на Boston Consulting Group: дефицитът на чипове ще докара до реализирането на 7 до 9 милиона по-малко коли.

Новините за проблемите на международната автомобилна индустрия идват всеки ден. Бе обявено, че Ford ще редуцира размера на производството със 700 000 автомобила, концернът Stellantis ще създаде с 600 000 по-малко от капацитета си, а Renault-Nissan-Mitsubishi – с 415 000 по-малко. Volkswagen редуцира работния ден в завода си във Волфслург, като доникъде на октомври ще работи единствено една поточна линия.

Загубите на фирмите частично се компенсират от огромното потребителско търсене и рекордните цени, растежът на които бе понесен от недостига на чипове.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР