Credit Suisse стана първата национална банка, призната за виновна за

...
Credit Suisse стана първата национална банка, призната за виновна за
Коментари Харесай

Швейцария осъди Credit Suisse за изпиране на български наркопари



Credit Suisse стана първата национална банка, приета за отговорна за корпоративно закононарушение от швейцарските управляващи , откакто съдът откри, че кредиторът не е съумял да спре изпирането на български пари от опиати , оповестява " Файненшъл таймс ".

Присъдата е постановена в южния швейцарски град Белинцона от най-висшия углавен съд в страната в понеделник. Съдиите постановиха на банката санкция от 2 милиона франки и подредиха да заплати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското държавно управление .

Бившата българска тенис звезда Елена Пампулова-Бергоми , която бе някогашен управител за връзки в банката , също е приета за отговорна за закононарушения за пране на пари .

Делото се концентрира върху ролята на Credit Suisse в приемането на милиони евро депозити от група български клиенти сред 2004 и 2008 година Съдиите постановиха, че банката е пренебрегнала явни индикации - в това число големи суми пари, внасяни в куфари и две убийства - които загатват за вероятния незаконен генезис на средствата.

" Съдът установи дефекти в границите на банката през въпросния интервал както във връзка с ръководството на потребителските връзки с незаконната организация, по този начин и във връзка с наблюдението на използването на разпоредбите за битка с изпирането на пари от управлението, правната работа и отдела за сходство ", се споделя в изказване на Федералния углавен съд.

Случаят е първият път, когато швейцарска банка е обект на наказателно произвеждане .
 Швейцарска банка на съд за пране на пари от българската наркомафия
Швейцарска банка на съд за пране на пари от българската наркомафия

Български мафиоти подали към 55 млн. франка в Credit Suisse

Прокурорите описаха в детайли по какъв начин Пампулова-Бергоми е построила и поддържала връзка, с помощта на спортната си популярност , с някогашния български професионален герой Евелин Банев , който е бил отпред на огромна европейска интервенция за контрабанда на кокаин .

Пампулова-Бергоми постоянно е прибирала куфари с пари на стойност над 500 000 евро от лица от обкръжението на Банев , в това число от един клиент, който е убит пред ресторант в София през 2005 година

По време на процеса по-рано тази година Пампулова-Бергоми съобщи, че години наред банката не обръща съвсем никакво внимание на спазването на условията, до момента в който се надпреварва да завоюва богати клиенти от Източна Европа.

Банев бе наказан за трафик на опиати в Италия през 2017 година и пране на пари в България през 2018 година Той не бе обвинен по швейцарското дело. След като изчезна, той е задържан предходната година в Украйна и е изправен пред екстрадиция в Румъния и България, с цел да му бъдат повдигнати спомагателни обвинявания.

През декември към този момент несъществуващата банка Falcon, благосъстоятелност на Абу Даби , която оперира в Швейцария, стана първата банка, която в миналото е била приета за отговорна по швейцарския углавен кодекс за закононарушения за пране на пари.

Швейцарската прокуратура желае от банката 42 милиона франка (40 милиона евро) санкции.

Credit Suisse съобщи в изказване, че ще апелира решението на съда . Банката добави, че " непрестанно тества своята рамка за битка с изпирането на пари и я укрепва с течение на времето, в сходство с разрастващите се регулаторни стандарти ".

Адвокатът на Пампулова-Бергоми съобщи, че ще апелира " голословното и незаслужено " решение . " Това решение разпорежда отговорността за прането на пари върху хора без съществено образование или опит ", сподели Грегоар Манж.
 Полицейски началник: Брендо евентуално няма да бъде екстрадиран в България
Полицейски началник: Брендо евентуално няма да бъде екстрадиран в България

Преди месеци наркобосът бе задържан в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР