COVID-19 ожесточава натиска върху болниците. На картата на България вече

...
COVID-19 ожесточава натиска върху болниците. На картата на България вече
Коментари Харесай

Пред затваряне: Интензивните COVID легла в район с 5 области са на привършване


COVID-19 ожесточава натиска върху лечебните заведения. На картата на България към този момент има регион, който е пред затваряне поради малко свободни интензивни кревати, планувано в новия проект против болестта.

Това е Северен Централен регион, който включва Габрово, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Общо в региона заетите интензивни кревати са малко над 72%. Това ги приближава до прага от 80 на 100, при който следва затваряне като се изключи хранителни магазини, аптеки, банки, а учебните заведения минават в онлайн режим.

Към днешна дата в област Велико Търново са заети малко над 61% от интензивните кревати. Повечето лечебни заведения към момента имат опция за разкриването на спомагателни бройки, в случай че прогнозите на математиците се осъществен. Оказва се, че не леглата ще се окажат проблем, а неналичието на един от главните лекарства за лекуване на пациенти с COVID-19.

В Търновската белодробна болница броят на Коронавирус пациентите пораства. На ден одобряват, колкото изписват. Интензивни кревати нямат. Болните в тежко положение транспортират до регионалното лечебно заведение.

" Почти всеки ден изпращаме пациент натам. И това е още едно доказателство за обстоятелството, че в действителност коронавирусът не е толкоз леко протичащ ", сподели Д-р Стела Денчева, шеф на белодробната болница " Д-р Треймън " - Велико Търново.



Общинските лечебни заведения са в подготвеност да разкрият още интензивни кревати. В болничното заведение в Горна Оряховица да вземем за пример не могат да си разрешат повече от 10+2.

" С цената на по-голямо натоварване на този екип. Няма от кое място да вземем спомагателен екип за жалост ", съобщи Д-р Иван Иванов, който е шеф на МБАЛ " Св. Иван Рилски " в Горна Оряховица.

В същото време от белодробната болница сигнализират и за привършване на главен медикамент против вируса.

" Имаме проблеми с антикоагулантите. Вече става 10 дни. Това е една съществена част от лекуването, дружно с кортикостероиди и О2. Не мога да кажа от кого зависи доставката, доставки няма в България и това е по този начин към този момент месец може би. Лекарствените компании сътрудничеха, спомагаха. За злощастие има една алтернатива, където могат да се доставят лекарства от запаса, само че се оказва, че в запаса въобще не са доставени такива препарати ", сподели доктор Стела Денчева

18 са интензивните кревати все още в област Велико Търново.
След днешното съвещание на спешни щаб стана ясно, че стопират плановите интервенции и банкет. Затваряне към този момент не се планува.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР