© Юлия Лазарова В условията на извънредното положение заради епидемията

...
© Юлия Лазарова В условията на извънредното положение заради епидемията
Коментари Харесай

Кризата в развитие: Въпроси и отговори за работодатели

© Юлия Лазарова В изискванията на изключителното състояние поради епидемията от ковид съвсем целият икономически живот се оказа обиден. Дейността на хиляди компании бе спряна със заповедта на министъра на опазването на здравето, с която то беше въведено, а още доста повече са индиректно засегнатите, които също не могат да работят в сегашната обстановка.

Бяха подхванати редица изключителни промени в законодателството, които се очакваше да бъдат в интерес на бизнеса и служащите, тъй че да преминат по-безболезнено през рецесията. Много от тях обаче се изгубиха или промениха в хаоса от оферти, законодателни начинания, президентско несъгласие и нови ремонти. Затова " Капитал " събира на едно място най-важните въпроси за работодателите по време на рецесията и ще ги актуализира при всички следващи промени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой и по какъв начин може да получи отплата от 60% от брутните заплати на чиновниците

Обсъжданата към момента скица планува право на отплата от бюджета на общественото обезпечаване да получат единствено работодателите, които въз основа на разпореждане от държавен орган поради изключителното състояние са прекратили работата на предприятието, на част от него или на обособени служащи или чиновници, само че не са уволнили хората. Това са търговци на дребно в молове (без медикаменти, хранителни артикули, питиета и цигари); разнообразни типове пътнически транспорт; хотели и други места за настаняване; туроператори, заведения за хранене, кафенета и заведения за бързо обслужване; кина, театри и други креативна дейност; спортни, културни и други действия, свързани с развлечения и отдих.

За обезщетения няма да могат да аплайват работодатели в браншове, които са спрели активността си поради косвеният резултат от изключителното състояние, като магазините по улиците да вземем за пример.

Помощта ще е 60% от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година за засегнатото лице и ще е за най-много три месеца. За да бъде получена обаче, служителят би трябвало да бъде непокътнат на работа за най-малко още 3 месеца след дотацията. Също по този начин би трябвало да е спряна работата на най-малко половината от списъчния състав на личния състав, а компаниите да нямат отговорности към страната или към общината за налози и осигурителни вноски, както и лихви по тях.

Кандидатстването за погашение на обезщетения ще става в съответното бюро по труда по месторабота на съответните служащи и чиновници.

Работодател, който е получил право на обезщетения, е задължен за съответния интервал да изплаща на служащите си разликата от 40% до цялостното брутно трудово заплащане. В противоположен случай помощта би трябвало да се върне.

Новите периоди за заявления и налози

Годишното счетоводно привършване на компаниите, както и подаването на годишни заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане към този момент може да стане до 30 юни. Това значи, че и срокът за заплащане на налог облага за 2019 година фирмите става 30 юни вместо досегашния 31 март. Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от еднолични търговци и аграрни производители също става 30 юни. Отстъпката ще може да се употребява до 31 май.

До 15 април т.г. задължените да вършат предплатени вноски за корпоративен налог сдружения могат да подадат декларация, в която сами да дефинират каква облага за данъчни цели чакат през 2020 година На тази база те ще дефинират и какви предплатени вноски дължат за първите две тримесечия на годината. Те могат да посочат и нула, в случай че чакат загуба. Ако годината въпреки всичко се окаже мощна, през декември фирмите могат да довнесат предплатен налог и да не дължат лихви.

Фирмите, които към този момент са подали заявления за предплатения налог за 2020 година, без да са имали поради изключителното състояние, в този момент имат опция да ги поправят.

Кога има непреодолима мощ

Търговският закон дефинира като непреодолима мощ (форсмажор) " непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, зародило след сключването на контракта ".

Именно такова е въведеното със закон изключително състояние до 1 април и надлежно компаниите ще могат да се базират на него. Конкретно - непреодолима мощ може да е налице при контракт за доставка на хранителни артикули за заведение, защото ресторантът не може да работи или пък доставчикът не може да внесе стоката, тъй като границите са затворени. При контракти за наем въпросът е по-сложен , защото е значимо какво са се уговорили страните - да вземем за пример дали неподвижен парцел ще се употребява особено за ресторант, или може да се употребява и за друго.

При непреодолима мощ договорът се резервира, само че длъжникът не дължи осъществяване на отговорностите си и не дава отговор за вредите заради неизпълнението им.

Непреодолимата мощ ще важи за интервала, в който важи изключителното състояние. В същото време, в случай че този интервал е толкоз дълъг за някоя от страните, че тя да няма интерес от това договорът да бъде изпълнен, тя може едностранно да го приключи.

Как се уреждат работата от у дома и отпуските

Работодателите имат опция при изключително състояние едностранно да разпореждат на служащите и чиновниците да работят отдалечено. Не могат обаче да се трансформират другите условия по трудовия контракт, което значи, че ситуацията на служащите не може да се утежнява.

Ако отдалечената работа е невъзможна поради спецификата на работата, работодателят има няколко други благоприятни условия. Той може: да даде на служащия или служителя половината от платения му годишен отпуск без негово съгласие; да вкара за избрана категория служащи и чиновници ненапълно работно време; да прекрати активността на цялото дружество или на част от него или на обособени служащи или чиновници за целия интервал на изключителното състояние или за част от него, като в този случай има право да даде целия заплатен годишен отпуск на съответните служащи и чиновници без тяхно единодушие. Ако по време само че изключителното състояние работодателят прекрати работата, само че без да даде отпуск на служащите, той им дължи цялостната заплата за този интервал. По време на изключителното състояние работодателят е задължен да позволи използването на заплатен или неплатен отпуск, когато те му бъдат поискани от: бременна работничка или служителка или такава в напреднал стадий на лекуване инвитро; майка или осиновителка на дете до 12 години или на дете с увреждания, без значение от възрастта; служащ или чиновник, който е уединен татко на дете до 12 години или на дете с увреждане, без значение от възрастта; малолетен служащ или подобен с трайно увреждане 50% и над 50 на сто; трудоустроен или боледуващ от болест, която му дава протекция против уволняване. Докато работата в предприятието е спряна, чиновниците имат право на брутното си трудово заплащане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР