© Юлия Лазарова Още по темата Мая Манолова лансира законови

...
© Юлия Лазарова Още по темата Мая Манолова лансира законови
Коментари Харесай

Договорите за аренда на земи ще се регистрират

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Мая Манолова стартира законови промени против измамата с наем на непознати аграрни земи

Омбудсманът и министерството на земеделието желаят бързат реакция от Народното събрание
4 сеп 2017
Агроминистерството: Правят се опити за измами със аграрни земи за дотации

Ведомството готви законодателни промени, въвеждащи спомагателни инспекции
22 авг 2017 Договорите за аренда на аграрни земи ще би трябвало да бъдат заверявани нотариално и да бъдат регистрирани в общинските служби по земеделие. Тези ремонти в Закона за собствеността и използването на земеделските земи бяха признати дефинитивно от Народното събрание.
Новите текстове идват след серия от случаи през предходната година, при които ниви в разнообразни елементи на страната са отдавани под аренда без единодушието на притежателите и даже е имало опити за регистрацията им за приемане на аграрни дотации.

Договори за аренда - пред нотариус

С гласуваните в сряда в Народното събрание ремонти в Закона за собствеността и използването на земеделските земи се вкарва условието всички контракти за аренда да минават нотариална легализация и регистрация в общинските служби по земеделие. Депутатите одобриха текстове, съгласно които нотариалната такса за услугата ще е 10 лева, като в период от 2 месеца цените по закона за нотариусите би трябвало да бъдат приведени в сходство с поправките.
Договорът за аренда ще може да се подписва със притежател или съсобственик на минимум 50% идеални елементи на парцела или посредством упълномощено от него лице.

Въвежда се и условието договорът за аренда да бъде регистриран в общинската работа по земеделие, като това ще се случва след подаване на декларация от притежателя.

Поправките в закона плануват опцията арендатор на земя да я преотдаде на друго лице, само че това ще се случва единствено след съобщение на наемодателя (собственика), както и на службата по земеделието.

Опити за измами

Настоящите промени в законодателството идват след сигнали за опити за измами през предходната година. В разнообразни елементи на страната имаше информация, че аграрни земи са отдадени под аренда без единодушието на притежателите, като даже са правени опити с тях да се кандидатства за европейски дотации. Това е ставало посредством контракти за преотдаване на земеделските земи, най-често сред свързани лица, в това число за земи от така наречен бели петна - такива, чиито притежатели не се занимават със земята.

През предходната есен омбудсманът Мая Манолова заяви, че по нейна информация единствено в област Монтана е имало над 20 хиляди дка земеделска земя, отдадена под аренда без знанието на притежателите на парцелите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР