© Велко Ангелов Рейтинговата агенция Fitch постави оценката си за

...
© Велко Ангелов Рейтинговата агенция Fitch постави оценката си за
Коментари Харесай

Fitch постави рейтинга на "Еврохолд" под наблюдение заради сделката с CEZ

© Велко Ангелов Рейтинговата организация Fitch сложи оценката си за " Еврохолд България " под наблюдаване за вероятно намаляване поради оповестената договорка за българските активи на CEZ. Към момента рейтингът на холдинга е B (пет степени под капиталов клас), а на трите му дъщерни застрахователни сдружения - BB-. Сега и оценките на " Евроинс ", " Евроинс Румъния " и " ЕИГ Ре " са поставени под наблюдаване, макар че Fitch не чака пряк резултат върху тях, а по-скоро намаляване на капитализацията на компанията майка.

След оповестяването на подписания контракт с CEZ за 335 млн. евро ръководителят на надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов съобщи, че се надява на повишаване на рейтинга поради усъвършенстваните финансови коефициенти на холдинга.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Твърде доста дълг

Основните терзания на Fitch са, че договорката може да породи финансови опасности поради финансирането й в огромна степен с дълг (минимум 75% от цената). Това може сензитивно да свие облагата за разпределение от активите на CEZ, изключително в началния интервал след придобиването. Все отново организацията регистрира, че главният придобиван бизнес - електроразпределението, е контролиран и обезпечава предвидими парични потоци, което в дълготраен проект може да докара и до повече непоклатимост във финансовите резултати на " Еврохолд ". А това може да повлияе положително на рейтинга на групата в средносрочен или дълготраен проект.

Същевременно обаче за сполучливото завършване и обезпечаване на финансиране за договорката са значими настоящите равнища и слагането под наблюдаване на рейтинга може да затрудни привличането на банки и вложители. Fitch счита да реши дали да намали оценката си след приемането на регулаторни утвърждения (такива се чакат от Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР) и откакто извърши лична оценка на кредитния профил на придобиваните от CEZ сдружения, както и на финалната конструкция на финансирането.

Мениджърски провокации

По тематиката за неналичието на опит на " Еврохолд " в енергетиката от компанията са декларирали и пред рейтинговата организация, че ще запазят мениджмънта и ще основават експертен съвещателен съвет. Според Fitch обаче консолидираното на новия актив ще изисква пренасочване на солидни мениджърски запаси. " Като най-вече финансов вложител " Еврохолд " е евентуално да търси благоприятни условия за понижаване на разноските, с цел да усъвършенства възвращаемостта си от инвестицията, което може да породи и спомагателни опасности ", пишат анализаторите на рейтинговата организация.

Te чакат поетият дълг за договорката да се обслужва с приходите от добитите от CEZ сдружения, само че виждат висок риск с потенциала им да генерират нужния запас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР