© Велко Ангелов Още по темата След година и 19

...
© Велко Ангелов Още по темата След година и 19
Коментари Харесай

Германската група Multivac откри завод в индустриална зона Божурище

© Велко Ангелов Още по тематиката
След година и 19 млн. евро в Божурище ще проработи втори немски цех

Инвестицията на Multivac евентуално ще се удвои след три години
15 сеп 2016
Ивайло Димитров: Плоският налог в България е значим фактор за вложителите

Управителят на " Мултивак България продакшън " пред " Капитал Daily "
12 юли 2016 Германската група Multivac откри завода си за елементи за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Това е първото дружество на международния водач в опаковъчните решения на изток от Германия.

Строителството стартира в средата на септември 2016 година, откакто компанията получи документ за " Инвеститор клас " А " от Министерството на стопанската система. Инвестицията в " Мултивак България продакшън " е за 18.8 млн. евро и с нея се основават 153 нови работни места за висококвалифицирани чиновници.

От елементи към модули

Производствената база на " Мултивак " е издигната върху обща повърхност от към 20 хиляди кв.м, като застроената към този момент е към 7 хиляди кв.м и включва индустриално хале, складова и логистична база, промишлен шоурум, офиси, трапезария, общежитие.

" Технологичното съоръжение е последна дума на техниката и е доставено от водещи международни производители. В индустриалното хале са инсталирани най-модерните уреди за в допълнение въвеждане на естествена светлина, която обезпечава по-голям комфорт на работещите. Имаме запазен терен в съседство от 7500 кв. метра, който евентуално ще бъде в допълнение застроен някой ден ", заключи Ивайло Димитров, шеф на българското сдружение.

" В софийския цех ще се създават струговани и фрезовани елементи от неръждаема стомана, които се вграждат в опаковъчните машини. Планираме да надграждаме производството и в бъдеще в България да се създават модули за опаковъчни машини ", изясни на специфична конференция Ханс Йоахим Букщегерс, основен изпълнителен шеф на " Мултивак груп ".

Българското отделение на немската група възнамерява да доразвие настоящия център за споделени IT услуги, който работи от 2015 година, както и центъра за стратегическо доставяне и департамента за научна и развойна активност.

Предимства и компликации

Според Ханс Йоахим Букщегерс изборът за инвестиция в България е избран от геополитическото местонахождение на страната, участието й в Европейски Съюз и съществуването на добре подготвени квалифицирани експерти.

" В България разноските за труд и сила са по-ниски спрямо Германия и са под разноските, които бихме имали в Китай. Не считам, че това ще се задържи и в бъдеще, само че за момента това би ни помогнало да задържим нашите позиции на международния пазар. Българската валута е обвързана с еврото и можем да вършим постоянни калкулации без валутни опасности ", добави преимуществата на страната Ханс Йоахим Букщегерс.

Той показа и компликациите, през които са минали вложителите. Теренът е на някогашен боен цех и в него строителите разкрили бункер. Той бил отстранен, само че това удължило с девет месеца строителните действия. Изграждането на инфраструктурата и обезпечаването на ток, вода и газ се забавило. В резултат плануваното за есента на 2017 година разкриване на завода става едвам в този момент.

" Когато взехме решение за инвестицията в България, ни беше дадено, че машините ще бъдат финансирани със средства по европейски стратегии. Става въпрос за 2 млн. евро. Това обаче не се случи, защото българското държавно управление промени изискванията за приемане на финансиране ", разгласи Букщегерс по време на конференцията, както и от сцената на формалното разкриване в наличието на министър-председателя Бойко Борисов, без да даде повече детайлности.

На въпрос дали немската група би повторила своята инвестиция в този момент, откакто знае през какви компликации е минала, Букщегерс отговори по този начин: " Решенията за вложения се вземат от притежателите. При изискване че не бяха изпълнени част от капиталовите обещания, в този момент няма да бъде толкоз елементарно да ги убедим. България не е неповторимо място за вложения. Правим изследване за вложения в Румъния, Украйна, Албания. Сигурно е, че планът тук ще си изкара парите, само че като начало би трябвало да изкараме тези два милиона евро, които ни бяха обещани, само че не ни бяха дадени. Най-вероятно ще създадем и последваща стъпка към уголемение на завода в България ".

Германската група

Multivac има индустриални бази в Германия, Австрия, Бразилия, Съединени американски щати, Япония, както и над 85 дъщерни компании с общо над 5300 заети. Над 200 хиляди създадени от компанията опаковъчни машини работят безотказно в целия свят, заяви Ивайло Димитров. Корпорацията регистрира годишни продажби за над 1 милиарда евро.

През 2017 година Multivac купи мажоритарен дял от немската TVI Entwicklung & Produktion GmbH, профилирана в производството на машини за порциониране и темпериране, както и поделението за слайсери на швейцарската организация VC999.

Групата стартира градеж на нова индустриална зона във Волфертшвенден, където е централата й, както и на нов прибавен център за слайсери. Наскоро корпорацията вкара в деяние нова фабрика в Съединени американски щати и разшири индустриалния потенциал на заводите си в Лехашау, Австрия, и в Енгер, Германия.

С разкриване на производството в България ще бъде нараснал потенциалът на цялостното произвеждане на Multivac, която предвижда растеж от към 10% за 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР